Кућа Добрих Вести

Login

Савети једне учитељице

Оцените овај чланак
(2 гласова)

uciteljica4334БЕОГРАД - Ако и ви имате ове године ђака првака, онда сигурно знате колика је то одговорност и са којим се све страховима сусрећете.

 

 Од тога, да ли живите у граду или на селу, зависи и обим ваших страхова, преноси портал Креативна чаролија.

 

Делимично је лакше одгајати децу на селу, мада је и то мач са две оштрице. Истина, родитељи у граду страхују много више, него они у малим срединама, али неке бриге и неки страхови су потпуно исти.

 

Сваки родитељ жели дa има успешно дете и машта да управо његово дете буде похваљено на следећем родитељском састанку. Већина ће то и доживети, биће поносни на свог малог ђака, али ће неки остати и разочарани, или, напросто, ће њихова очекивања остати изневерена. Да вам се то не би дешавало, можда би било добро да не гајите претерана очекивања, али да се свакако трудите да вашем малом школарцу пружите несебичну и правилну помоћ и сарадњу.


Шта се подразумева под правилном помоћи и подршком?


Пре свега потребно је да свог школарца упознате са школским обавезама, да о томе опуштено причате пре самог почетка школске године и да са њим делите своја лепа искуства везана за школу.


Није паметно идеализовати школу и школске обавезе, али исто тако не би било пожељно о школи говорити у негативном контексту.


Пронађите неки баланс и покушајте да дете заинтересујете за школу, али и да подгрејете и дозу опреза, тако што ћете му објаснити да много тога зависи и од њега самог. Морате дете припремити да ће учитељ од њега очекивати да седи 45 минута, јер толико траје школски час. Ако будете имали среће, па добијете учитеља који разуме потребе данашњих генерација, онда то и неће бити неки проблем, јер ће учитељ знати да балансира ред рада, ред опуштања и ви нећете морати да бринете зашто ваше дете не може да седи мирно током целог часа, али ћете озбиљно порадити на санирању узрока проблема (у неким случајевима потражити и помоћ школског психолога, јер узрок може бити и дефицит пажње и хиперактивност). Подразумева се да ћете речником блиском детету да појасните шта је то школски час и којим звуком се означава крај школског часа и зашто. Просто, причајте о свему.


Поред овог разговора упознајте дете да ће у учионици, осим њега, бити још доста његових другара и да мора да се научи стрпљењу. Учитељ је један а њих је двадесетак, те стога он/она неће моћи да одговори на свако дететово питање, као што то мама чини. Не заборавите да га упутите и у важност да на време долази у школу, јер на тај начин поштује учитеља/учитељицу и своје другаре. Објасните му да није лепо прекидате другаре док раде са учитељем и да је зато потребно да свако јутро долази петнаестак минута пре учитеља како би имао времена да се припреми за часове, да се мало одмори од путовања до школе, али и да се дружи са својим новим другарима.

 

devojcica455

Важно је да дете упознате и са појмовима, попут делова школског прибора, свескама у линије, свескама у квадратиће (никако не користити термин коцкице), свескама без линија, блоком за цртање, уџбеницима, али и наставним предметима које ће имати у првом разреду основне школе. Све то ће вашем школарцу олакшати прве дане школе и појачаће му самопоуздање, јер ће бити у прилици да пред друговима и учитељицом покаже да зна више од других, а то је у периоду адаптације јако важно. Исто тако, није наодмет да му кажете како се зове школа коју ће похађати, а можете одвојити и време да заједно на Интернету „изгуглате“ податке о личности по којој је школа добила име.


О чему родитељ мора да води рачуна када је у питању домаћи?

 

Домаћи задатак припада детету и то је искључиво његова брига.


Домаћи задатак је обавеза која мора да се ради и изговори никада не смеју да постоје (породична славља, различита путовања и сл. не могу бити оправдање за неиспуњавање школксих обавеза).


Домаћи задатак се ради на једном „сталном“ месту, било да је то трпезарија, дневни боравак, било који део стана или дечја соба.
Домаћи задатак се сваки дан ради у приближно исто време.


Место за израду домаћег задатка бирајте наспрам навика вашег детета.

Уколико оно тешко подноси да седи само у соби, не приморавајте га на то, већ му обезбедите место у неком простору где неко од старијих укућана борави, баш у то време када дете ради задатак (старија браћа или сестре, бака дека, родитељи..). Важно је да та особа поштује дететову потребу и не омета га током рада.


Родитељ, или неко старији, мора бити негде у близини док дете ради домаћи задатак, нарочито током првог полугодишта првог разреда, како би му се нашли ако му је помоћ потребна. Никако не седите поред детета док ради задатак, јер ни учитељ не стоје поред вашег детета док обавља школске обавезе.


Домаћи задаци су важни, јер изграђују радне навике детета.


Не пишите домаћи задатак уместо детета, јер ћете му на тај начин рушити самопоуздање показујући му да је неспособно да уради обавезу коју му је дао учитељ.


Запамтите, учитељ ће увек препознати уколико је неко други урадио домаћи задатак, без обзира колико се ви трудили да то прикријете (некада учитељи познају свог ученика боље него што га познаје родитељ).

 

Не дозволите себи тај луксуз да сумњате у компетенције учитеља тако што ћете проверавати да ли је тежина и количина домаћег задатка примерена узрасту детета (сваки учитељ задаје сврсисходне и примерене задатке и има јасан циљ који жели да оствари).


Домаћи задатак у којем морате да учествујете је набавка материјала који је потребан за школу, али по упутствима детета, а не тако што ћете позвати учитеља да то проверите (ако се и деси да нешто погрешно набавите или уопште не набавите, то вам може бити сигнал да је потребно да разговарате са дететом о његовој пажњи током часова и на усредсређености ка упутствима учитеља).


Учитељ је ваш савезник


Као родитељ сте дужни да детету обезбедите повољне услове за израду задатака, као што су: проветреност просторије, осветљеност места на којем ради, загрејаност или расхлађеност просторије, ниво буке (подразумева се да старија браћа или сестре неће у то време у истој просторији играти игрице на рачунару или телефону, али ни да баке или маме неће гледати серије или тата и деда дневник).


Оно што је јако важно, то је да ограничите време за израду домаћег задатка и нека то не траје дуже од једног школског часа. Ово је важно и због концентрације, али и навикавања да се обавезе завршавају на време. У супротном ћете обликовати дете које неће знати правилно да користи време и стално ће каснити са својим обавезама током школских часова.


Будуте спремни да понекад пошаљете дете у школу и без домаћег задатка или са непотпуно и нетачно урађеним задатком. Уколико ваше дете има учитеља који брине о испуњености обавеза (већина учитеља о томе и брине), он ће сигурно умети да васпитно делује на ваше дете.


Имајте, увек, на уму да је учитељ аш савезник и да имате потпуно исте циљеве. Као што ви стремите да ваше дете буде успешно, тако и учитељ жели да сви ђаци буду успешни, јер то ће бити потврда и успеха учитеља.

 

Извор: Кућа добрих вести/Креативна чаролија

 

 


Последњи пут измењено субота, 22 октобар 2016 13:13
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија