Кућа Добрих Вести

Login

Данас је Међународни дан младих

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kampslikaaaaaaБЕОГРАД - Бројним манифестацијама данас ће у Србији бити обележен 12. август - Међународни дан младих, који се ове године тематски обележава отварањем питања у области менталног здравља младих и доступности услуга у том контексту, скретањем пажње на стигматизацију и дискриминацију.


Међународни дан младих у Србији се обележава од 2007. године, када је основано Министарство омладине и спорта.


Сваког 12. августа широм света државе, институције, организације скрећу пажњу на питања која утичу на положај омладине у друштву. Сваке године Уједињене нације овај дан обележавају под одређеним слоганом, а за 2017. годину слоган гласи "Млади граде мир"(Youth Building Peace”) – те је нагласак на улози младих у спречавању конфликта, одрживом развоју и миру,  инклузији и социјалној правди.


Поводом обележавања Међународног дана младих министар Вања Удовичић  указао је на позитиван тренд који је Министарство омладине и спорта постигло у непосредној сарадњи са младима, државним институцијама и партнерима, на пољу смањења незапослености младих, јачању регионалне омладинске сарадње и партиципације младих кроз међународне волонтерске кампове.


„Млади задовољни и остварени на личном и друштвеном плану у држави која им за то ствара услове и пружа потребну подршку је визија за коју се боримо и циљ коме свакодневно тежимо. Млади се још увек суочавају са тешкоћама у запошљавању и осамостаљењу, те ћемо у периоду који је пред нама настојати да заједничким радом са младима, промовишемо омладинско и социјално предузетништво, успоставимо бизнис инкубаторе и центаре за унапређење предузетништва, ученичке и омладинске компаније. Уважавајући оквир омладинске политике Европске уније и Циљева одрживог развоја Уједињених нација до 2030. године, у непосредњој сарадњи са омладином припремићемо нови Акциони план за период од 2018. до 2020. године и унапредити постојећи нормативни оквир”, поручио је Удовичић.


Током реализације програма Млади су закон, Министарство омладине и спорта је финансирао више од 1.420 омладинских ad-hoc волонтерских пројеката и 154  омладинских радних акција и међународних волонтерских кампова. У камповима  уз подршку Младих истраживача Србије – Волонтерског сервиса Србије учествовало је скоро 2000 волонтера (од тога 906 волонтера из 25 земаља) и поклонило више од 88.500 волонтерских сати.


Кроз целодневне програме културног и образовног карактера који се спроводе широм Србије, велики број локалних самоуправа, канцеларија за младе, омладинских организација и савеза, организоване су  акције у циљу скретања пажње на питања младих и важност стварања услова за унапређење њиховог положаја.

                                             skoknebo

 

Поводом обележавања Међународног дана младих, помоћник министра за омладину, Снежана Клашња, посетила је међународни волонтерски камп у Панчеву који је организован у оквиру осмогодишњег програма министарства, Млади су закон, и том приликом указала на вредност енергије и ентузијазма волонтера из Шпаније, Украјине, Италије, Бугарске, Француске и Србије који су се ставили у службу развоја локале заједнице и током двонедељног рада на репарирању старих бицикала и обележавању бициклистичких стаза у граду промовисали бициклизам као еколошки одрживо превозно средство и здрав животни стил.


Међународни дан младих биће обележен и у "Београђанци", а прослави ће присуствовати министар Удовичић, градоначелник Београда Синиша Мали и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић.


Дан младих организује Секретаријат за спорт и омладину ради промоције мобилности младих и могућности интеркултуралног учења, екологије и заштите животне средине, као и промоције културе ненасиља, равноправности и толеранције.


Цео програм је осмишљен тако да ставља акценат на квалитетно провођење слободног времена и на битност неформалног образовања ради лакшег запошљавања младих.
Програм обележавања обухвата радионицу на темутолеранције, игре "Монетура" и "Знање је увек у моди" и доделу награда победницима за најбољи стрит арт рад, као и пројекцију филма "Београд" Бориса Малагурског.


Демократска омладина ће поподне на Тргу Републике организовати акцију "Минут Министар" поводом Дана младих.


Поводом Међународног дана младих, Покрет слободних грађана организоваће отворену дискусију о проблемима и недовољној активацији младих људи под називом “(Не)моћ младих у Србији”, данас у 18 часова у Београду.


У дискусији ће учествовати и: Игор Бракус, радио/тв водитељ и председник грађанског покрета "Јесте свеједно", Татјана Војтеховски, новинарка, Марко Видојковић, писац. Овом дискусијом отвара се серија трибина и догађаја кроз које ћемо се овај покрет бавити потребама и положајем младих у Србији, као и начинима да се тај положај унапреди. Место одржавања: канцеларије ПСГ Београд, Илије Гарашанина 22.ана младих.


Генерална скупштина УН усвојила је 1999. године Резолуцију 54/120, којом се прихвата препорука Светске Конференције министара задужених за омладину и прогласила 12. август Међународним даном младих.


Дан младих је замишљен као дан када је пажња усмерена на проблеме младих широм света и када се указује на промене које млади чине у животу своје заједнице, а у Србији се обележава од 2007. године, када је основано Министарство омладине и спорта.


Током овог дана државе, институције, организације и активисти широм света скрећу пажњу на питања која утичу на положај омладине у друштву.

 

Извор: Кућа добрих вести/Министарство омладине и спорта


Последњи пут измењено субота, 12 август 2017 14:19
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија