Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан пчела

Оцените овај чланак
(3 гласова)

SvetskidanpcelaНа иницијативу Словеније од 2018. године 20. маја обележавамо Светски дан пчела - најважнијих опрашивача, који нам обезбеђују храну и значајно доприносе очувању животне средине.

 

Заштита пчела и очување пчеларства је од виталног значаја за нашу будућност. Уз помоћ Светског дана пчела сви заједно се можемо поново подсетити улоге сваког од нас за очување пчела.

 

Пчеле нам са једне стране обезбеђују високо квалитетну храну (мед, матични млеч, цветни прах) и друге корисне производе као што је пчелињи восак, прополис и пчелињи отров. Пчеле опрашују скоро три четвртине свих биљака и од њих зависи трећина произведене хране на планети.

 

Као такве играју важну улогу у обиму пољопривредне производње. Ефикасно опрашивање повећава количину пољопривредних култура, побољшава њихов квалитет и отпорност на штеточине. Културе које зависе од опрашивања су значајан извор прихода пољопривредника, пре свега мањих и породичних газдинстава. Милионима људи пчеле обезбеђују радна места и примања.

 

Пчеле су значајне и за очување еколошке равнотеже. Са опрашивањем врше једну од најпрепознатљивијих услуга екосистема, због ког је прерада хране уопште могућа. Тиме чувају и брину о опстанку животињских и биљних врста.

                                                                       svetskisisiisis

У многим државама и регијама пчеле су због различитих утицаја човека на животну средину веома угрожене. Главни циљ Светског дана пчела је да најширу јавност упозоримо на важност пчела за наш опстанак на овој планети.

                                                     

У тој намери се сваке године у месецу мају одвијају посебни догађаји посвећени обележавању Светског дана пчела. Због епидемије ЦОВИД-19 овогодишње, треће обележавање биће пре свега у знаку виртуелних догађаја.

 

Зашто баш 20. мај? 20. маја 1734. се родио Антон Јанша, словеначки пчелар, који је био познат као пионир савременог пчеларства и један од највећих стручњака за пчеле у свом времену. Био је први модерни учитељ пчеларства на свету и Марија Терезија га је именовала за главног учитеља пчеларства.

 

Истовремено је мај на северној полулопти месец бујног развоја пчела и природе, а на јужној полулопти то је јесен, када се прикупљају пчелињи производи и почиње сезона употребе меда.

 

На жалост у задње време пчеле су све угроженије. Задњи извештај Светског савеза за очување природе (IUCN) наводи да скоро 10% пчела прети изумирање, добрих 5% их је највероватније угрожено, а за скоро 57% врста нема података. Број опрашивача по целом свету опада, а са друге стране расту потребе за опрашивањем, посебно у државама у развоју.

 

Главни узроци за одумирање пчела су различите болести, компликације са матицама и вирусне заразе. Истовремено прети несташица пчелињих пашњака због све бројнијих монокултура и интензивне технологије прераде травњака. Проблематична је и масовна употреба производа за заштиту биљака у савременој пољопривреди и нове штеточине, које се због глобализације брже шире по свету.

 

Опстанак пчела зависи од чисте воде, ваздуха и животне средине. Потребна је додатна активност држава, међународних организација, локалних средина и појединаца за очување животне средине до мере која ће омогућити опстанак пчела.

 

Словенија активно улаже напоре да се заштите пчеле и њихове животне средине. Како каже отправник послова Амбасаде Републике Словеније у Београду Роман Њеиџлер, пчеларство у Србији је, слично као у Словенији, на јако високом нивоу и представља важну пољопривредну грану. Зато радује чињеница, да је Србија међу првима препознала значај међународне заштите пчела и подржала иницијативу за проглашење Светског дана пчела.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија