Кућа Добрих Вести

Login

Пољопривредни сајам – светски агробизнис у Новом Саду

Оцените овај чланак
(5 гласова)

sajam2БЕОГРАД –  Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, биће одржан од 20. до 26. маја, и окупиће око 1.500 излагача из 60 земаља а организатори најављују да ће се у војвођанској престоници окупити сам "крем" агробизниса из региона и света.

Најновија достигнућа у пољопривредној производњи, механизацији, производњи семена, заштити биља, органској грани и други производи и услуге у агробизнису  биће представљене на овој значајној сајамској манифестацији, најавили су данас организатори.

Земља партнер је Холандија, а посетиоци ће моћи да погледају традиционалне изложбе пољопривредне механизације, стоке - највеће изложбе тог типа на Балкану и органске производње.

Наступ земље партнера ће обележити панел дискусија на тему „Трендови у европској пољопривреди“ која се организује првог дана Сајма али и гостовање светски познате кулинарске звезде Рудолфа ван Вина.

Бројне повољности за куповину механизације

Директор Новосадског сајма Драган Лукач рекао је на конференцији за новинаре да ће 22. маја бити организован и Дан сточара, када ће најуспешнијим одгајивачима бити уручена престижна признања.

У суботу, 24. маја, биће организован Породични дан када ће родитељи са децом до 16 година моћи да уђу на сајам куповином једне улазнице, а како је навео Лукач, очекује се да ће број постетилаца тог дана премашити 26.000, колико је износио прошле године.

Он је навео да ће ове године посетиоци моћи да учествују у наградној игри, у оквиру које ће бити дарована два "беларус" трактора.

Он је позвао пољопривреднике да посете сајам јер ће имати прилику да купе за готовину али и на кредит под повољним условима бројне производе и пољопривредну механизацију. Према његовим речима на Сајму ће бити присутни најзначајнији произвођачи трактора, комбајна  и других пољопривредних машина из Кине, Индије, САД...

 

sajam33333Како до инвестиција и боље производње уз помоћ Холанђана

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић-Бошковић истакла је да је веома важна чињеница то што је Холандија, као једна од водећих земаља у пољопривреди, земља партнер овогодишњег Сајма пољопривреде. Према њеним речима, Холандија је једна од малобројних земаља са којима Србија има партнерски однос и где се жели активнија билатерална сарадња.

На сајму заједно са Холандијом Министарство пољопривреде је организовало бројна предавања, семинаре, радионице из области као што су – безбедност хране, решавање фитосанитарних проблема и друго а све са циљем да се преузму позитивна искуства и примене у Србији. Министарка је навела да ће се током сајма одржати бројни састанци и са другим страним партенрима о започињању инвестиција и конкретној сарадњи.

Амбасадор Холандије у Србији Лоран Стоквис рекао је да је сајам пољопривреде одлична прилика да се нагласи добра сарадња Србије и Холадније.

„Радујем се и и разговорима које ће наш министар иностраних послова Франс Тимермасн имати са званчницима у Србији“, казао је амбасадор Холандије и позвао присутне да обавезно присуствују 25. маја великој панел дискусији на високом нивоу коју се организује у сарадњи са Министарством пољопривреде.

Осигурање прихода у пољопривредној производњи

Овогодишњи главни спонзори Пољопривредног сајма су Делта Ђенерали и Креди Агрикол банка које свака из своје области најављује значајне новине и попусте. Тако ће Делта Ђенерали понудити нови производ – осигурање прихода, а промоција ће се одржати 22. маја. Такође, наставиће се промоција и других производа као што су осигурање приноса и животиња.Како је рекао Драган Филиповић, заменик генералног директора компаније „Делта Ђенерали Осигурање“  укупна премија осигурања за ове године у прошлој години износила је две милијарде динара, а исплаћено је око  1,5 милијарди динара на име осигурања усева.

Александар Симић, руководилац за пољопривредно банкарство „Креди Агрикол банке Србија“ рекао је да су услови за кредитирање пољопривредне производње у овој банци повољони и позвао пољопривреднике да дођу на сајам и на лицу места се увере у то.

Радно време сајма пољопривреде је од 9 до 19 часова. Цена појединачне улазнице је 500 динара, за организоване колективне посете и групе са најмање 15 људи цена улазнице је 350 динара, за организоване школске посете, пензионере и децу од седам до 12 година је по 200 динара.

sajammmm

Поклон игра – два  „Белорус“ трактора

За посетиоце са купљеном улазницом Новосадски сајам организује Поклон игру а најсрећнији посетила добиће трактор „беларус 82.1“. Извлачење имена добитника је у недељу, 25. маја у 17 часова, а уручење поклона у понедељак, 26. маја у 12 часова.  Дародавац је компанија „Агропанонка МТЗ Финке“ из Новог Сада која за посетиоце који су већ власници „беларус“ трактора организује и поклон игру на свом штанду, а ко буде имао највише среће добиће такође „беларус“ трактор, али модел 422.

Гастрономски кутак

Гастрономски кутак организује се у Хали „Мастер“где ће бити представљени гастрономски специјалитети Србије. Мултикултуралност Војводине кроз различита јела из тог поднебља биће представљена у уторак и среду 20. и 21. маја. Дан касније биће представљена и традиционална српска јела, док ће петак, 23. мај бити у знаку припреме здраве хране. Викенд јепосвећен модерним и новим методама декорације и припреме гастрономских специјалитета, мини залогаја и колача.

Изложба пољопривредне механизације

Изложба пољопривредне механизације протећи ће у знаку најпознатијих светских брендова и новитета. Пољопривредне машине, трактори, комбајни, прикључне машине, опрема и делови су око 30 одсто укупне излагачке понуде. Како се очекује, велико интересовање посетилаца привући ће немачки трактор „дајц“ са 340 коњских снага, који ће бити екслузивно представљен на Сајму, а у продаји ће бити тек следеће године. Из Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације најављени су попусти при куповини.

Изложба стоке, такмичења....

Национална изложба стоке представља више од 1.300 грла одабране стоке домаћег узгоја. Дан сточара се организује у четвртак 22. маја на Мањежу Новосадског сајма када ће најуспешнијим одгајивачима бити уручена престижна признања. Пољопривредни сајам ће обележити и два коњичка такмичења.

Органска производња

У циљу промоције органске производње, чланове окупља и предсдтавља „Serbia organica“. Наступиће око  40 пољопривредних газдинстава, произвођача, прерађивача, дистрибутера, серфитикационих кућа, института, центара за органску проиводњу, локална и регионална удружења. Град Нови Сад промовише 15 произвођача органских производа. Изложба органске хране се организује у Хали 3 Новосадског сајма, а један од значајних догађаја у овом сегменту биће и отварање трећег конкурса НЛБ банке за најбољи пројекат органске производње и прераде хране „Милион динара за најбољу идеју“.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 13 мај 2014 15:02
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија