Кућа Добрих Вести

Login

Подршка ЕУ пољопривредном сектору у Србији од 175 милиона евра

Оцените овај чланак
(2 гласова)

mini1БЕОГРАД - Европска комисија усвојила је, на предлог Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Програм за рурални развој у Србији (ИПАРД), чиме је створена основа за подршку Европске Уније пољопривредном сектору у нашој земљи у наредних шест година.

 

Укупни буџет у вредности од 175 милиона евра биће на располагању српским пољопривредницима у виду грантова за суфинансирање одговарајућих инвестиција, уз максималан јавни допринос од 70 одсто прихватљивих трошкова.

 

Ово би требало да доведе до укупних инвестиција у сектору од око 400 милиона евра (49 милијарди динара), саопштило је Министарство пољопривреде и заштите животне средине.

 

Главни циљеви Програма су повећање безбедности хране у Србији и унапређење конкурентности сектора пољопривредне производње и прераде, као и помоћ Србији да се постепено усклади са стандардима ЕУ.

 

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић истакла је да је ово изузетно добра вест и представљаће значајну помоћ нашим пољопривредним произвођачима.

 

Пољопривредници ће моћи сами да конкуришу за средства

 

"Пољопривредници ће самостално са својим пројектима моћи да аплицирају за ова неповратна средства и на тај начин поспеше производњу и подигну ниво конкурентности својих производа, како би могли да парирају европским фармерима", казала је Богосављевић Бошковић.

 

Она је нагласила да се на овај начин пољопривредницима олакшава приступ изворима финансирања у тренутку када им је новац најпотребнији.

 

Богосављевић Бошковић је указала да је Србија једина држава у региону која је кренула у процес израде и коришћења претприступне помоћи у области руралног развоја кроз ИПАРД програм, и објаснила да то подразумева да је Србија преузела обавезу акредитације административне структуре за коришћење ових средстава.

 

"Друге две државе које су предале Европској комисији ИПАРД програм за период 2014 -2020, су Турска и Македонија, које су своје структуре акредитовали у претходном финансијском период ЕУ 2007-2013", прецизирала је министарка.

 

ЕК је Програм за рурални развој у Србији (ИПАРД) усвојила 20. јануара, а на основу детаљне и објективне анализе сектора и након консултација, одабране су следеће мере: инвестиције у пољопривредна газдинства - грантови ће се давати произвођачима млека, меса, воћа и поврћа и других усеве, као и инвестиције везане за прераду и пласман пољопривредних производа намењене микро, малим и средњим предузећима за прераду млека, меса, воћа и поврћа.

 

Подршка и органској производњи

 

Када је реч о органској производњи, подршка ће се пружати пољопривредним произвођачима који уводе методе органске производње, а подршку ће добити и спровођење стратегија локалног развоја - у оквиру такозваног "лидерског" приступа, локалне акционе групе (посебно основана јавно-приватна партнерства), за спровођење локалних руралних стратегија.

 

На списку је и диверзификација активности у руралним срединама и пословни развој - ова мера ће помоћи да се развију приватни капацитети за рурални туризам, као и техничка помоћ - стручњаци из ЕУ ће помоћи домаћим властима у реализацији програма.

 

ЕУ ће пружати финансијску помоћ пољопривредном сектору у Србији кроз систем управљања и контроле који је у складу са стандардима добре владавине у савременој јавној администрацији еквивалентној сличним организацијама у земљама чланицама Уније.

 

Надлежни органи у Србији тренутно припремају овај систем уз подршку ЕУ, а ова фаза мора да се заврши да би први позиви за подношење предлога могли да се објаве, напомињу у министарству.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 22 јануар 2015 20:42
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија