Кућа Добрих Вести

Login

Отворити пијаце за мале пољопривредне произвођаче

Оцените овај чланак
(3 гласова)

pijacaaaaaБЕОГРАД – До јуна ове године требало би да буду готови нацрти прописа о продаји производа по традиционалним рецептурама са малих домаћих пољопирвредних газдинстава на градским пијацама, најављено је на састанку у Привредној комори Србије.


Пијаце, са око 20 одсто тржишног удела у откупу и продаји пољопривредних производа, изразито су значајан канал дистрибуције за мале пољопривредне произвођаче у Србији, истакао је Атила Јухас, државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине, на тематској расправи о могућностима да се олакша и повећа пласман и продају домаћих производа на пијацама у Србији.

 

Расправа је одржана у Врњачкој бањи, у оквиру скупа на коме је одржана 15. Скупштина Пословног удружења „Пијаце Србије" и седница Групације за пијачну делатност Привредне коморе Србије.


Како би се остварио заједнички циљ, Министарство пољопривреде и животне средине припрема низ мера, од којих се очекује да подстакну мала газдинства да од сировина које производе праве додатну вредност. Државни секретар Атила Јухас рекао је да је у Министарству формирана Радна група за мала пољопривредна газдинства која ће до јуна ове године изаћи са предлогом нацрта подзаконског акта који има за циљ да поједностави и олакша процедуру регистрације и легализације производње ове врсте хране у домаћинствима.


Реч је о готовим производима као што су пекмези, компоти, слатко и друга зимница, производима од млека и неким трајним сухоменатим производима припремљеним по традиционалним рецептурама. Припрема ових прописа је веома осетљив посао, јер се морају уважити сви постулати Закона о безбедности хране, како би потрошачи добили безбедан и квалитетан производ. Зато се анализирају прописи неколико земаља Европске уније у којима овакав модел функционише низ година, рекао је Јухас.


Представници ПУ „Пијаце Србије“ ће припремити предлог за организовање и стандардизацију продаје на пијацама за мала пољопривредна газдинства која се баве производњом ове врсте хране.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 05 април 2015 11:53
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија