Кућа Добрих Вести

Login

Ив Лопез, председник УНЕСКО федерације Француске

Оцените овај чланак
(9 гласова)

lopezПАРИЗ/БЕОГРАД - Ив ЛОПЕЗ (Yves Lopez), председник УНЕСKО федерације Француске, носилац је ордена академске палме Француске републике: витешког ордена Француске који се додељује угледним научницима и личностима из света културе и образовања.

 

 

Раније професор филозофије и директор више образовних установа, Ив Лопез је редовни активиста у домену циљева и мрежа УНЕСKО.

 

Оснивач је неколико УНЕСKО клубова, иницијатива и удружења. Покровитељ уметности и интеркултуралности, борац за људска права, иницијатор и челник Састанка Средоземног позоришта и координатор МЛФ мреже у Француској. Господин Лопез стекао је велико искуство у успостављању програма образовања и цивилног друштва превасходно у Француској, Шпанији и Либану, а ,,Кућа добрих вести" има част да објави интервју који нам је дао овај угледни човек и прегалац.  

 

lopez1

 

Као професор и директор образовних установа, са дугогодишњим искуством у просвети, мислите ли да Тесла има своје место у школским уџбеницима?

 

Безрезервно има, нарочито у основној школи када деци треба да се објасни улога човека у науци и технолошком изумитељству. Да ли је на пример, Луј Пастер, велики биолог који је открио вакцину против беснила познат свој деци ? Апстрактнији и теоријски карактер проналазаштва ће уследити неминовно, али у првим годинама сматрам са педагошког становишта, да је јако занимљиво да се инсистира на димензији личности. У том смислу Тесла, као и Пастер, су фасцинантне личности и учење о њима може само да стимулише радозналост за науком код ученика.

 

Приликом поздравног говора на отварању Тесла форума на Фрушкој гори, 10. јула 2014. године, нагласили сте да је Тесла двоструки извор светлости. Да ли сматрате да је човечанство данас способно да види ту светлост?

 

Бојим се да смо у фази незапамћене моралне регресије, као и да је раскорак између блиставог прогреса науке и губитак моралне свести све већи и већи. Колико су Теслина открића у технологији и индустрији имала велики одјек, толико његова хуманистичка визија света остаје непозната, и као што је сам говорио, производ његових проналазака неједнако је и неправедно подељен.

 

Какви су Ваши утисци са фрушкогорског Тесла форума?

 

Потпуно позитивни. Доживео сам овај форум као као невероватно место размене у хуманом и братском духу, научио сам доста о Србији, српском народу и култури. Овакве форуме неоспорно треба проширити и понављати, јер они наглашавају значај и разноликост доприноса сваког народа заједничкој култури човечанства. То је потпуно у складу са мисијом Унеска и потрудићемо се да наставимо са оваквим сусретима. Приликом овог форума, схватио сам и колико је Тесла имао свест грађанина света.

 Maticaaaaa

 

Форум је премијерно промовисао Теслин допринос светском миру. Шта мислите о тој вези између Тесле и мира?

 

Ако се позовемо на речи и записе самог Тесле, видимо да су његови проналасци усмерени једино да допринесу правди и миру у свету. Никола Тесла није радио за неколицину људи, радио је за све и његова највећа пажња била је усмерена на то да се резултат његових открића користи за добробит и олакшање живота људи, и да се једнако расподели широм земље. Нажалост, ако посматрамо стање екстремних неједнакости на нашој планети, увидећемо да смо предалеко од остварења Теслиног сна. Скромно, али са убеђењем, УНЕСКО мреже се боре за остварење таквог сна.

 

У Француској УНЕСКО Федерацији, чији сте председник, саветује Вас, у својству федералног саветника, Александар Протић, о коме је наш портал већ писао. Шта можeте рећи о вашој сарадњи?

 

Изузетно поштујем Александра Протића, и од када је изабран за федералног саветника, Француска УНЕСКО Федерација се обогатила и његовим знањима, и његовим вредним радом. Код Александра одмах приметимо више врлина : великодушност, изванредну перцептивност, и префињеност. Он је изванредан амабасадор француско-српског дијалога и страствени промотер Теслиног дела. Начин на који је водио УНЕСКО клуб Универзитета Сорбона је блистави пример који желимо да други универзитетски клубови следе. И форум је водио и организовао са много талента. Најзад, Александар је особa која никог не оставља равнодушним.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 29 новембар 2014 22:09
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија