Кућа Добрих Вести

Login

Маja Јованов

Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Веб сајт::

Kонцерт италијанске пијанисткиње на Коларцу

четвртак, 14 фебруар 2019 20:30 Објављено у Култура

celetiПозната италијанска пијанисткиња и композитор, Алесандра Челети, одржаће концерт у Београду, 25. фебруара у Музичкој галерији Коларца (Студентски трг бр. 5).

edalogoooooooЕвропска Асоцијација за рушење - ЕDA (Еuropean Demolition Association) обележила је 40 година од свог оснивања. Сада има скоро 80 чланова и водећа је кровна платформа за Национална удружења из ове области.

 

Удружење је своју годишњу конвенцију одржало у Бечу, у Аустрији од 7. до 9. јуна прошле године, а крајем прошле године председник ЕДА Франциско Кобо Валери био је гост Српске асоцијације за рушење и деконтаминацију и рециклажу на конференцији ,,Индустрија и одрживо рушење или решење“ у београдском Сава Центру.

 

Том приликом искористили смо прилику да га упитамо о развоју ове области која обухвата више сегмената – индустрију отпада, рециклирања и све то у оквиру циркуларне економије.

 

Славите 40 година од оснивања ЕДА. Са каквим резултатима дочекујете годишњицу?

 

То што смо 40 година стари то значи да смо одрасли и да имамо доста искуства. Веома нам је битно то што славимо 40 година. Такође ми мислимо да смо достигли много у односу на период пре 40 година али и да имамо још да се развијамо. Сада у мају идемо у Јапан,тамо смо били пре три године. Схватили смо да су Јапанци 25 година испред нас и напреднији у ономе што раде.

 

Шта мислите о раду Српске асоцијације за рушење и деконтаминацију и рециклажу и какву подршку можете да им пружите?

 

Морам да кажем да је ситуација у Србији иста као у Шпанији пре четири године. Ми смо такмичари али и пријатељи, можемо да сарађујемо и то радимо све ове године. Имамо веома добре односе. Нема раздора. Они могу да пруже разне контакте и информације о локалним компанијама и ситуацији у Србији, нашој асоцијацији и обрнуто. Желе да им помогнемо и да размењујемо искуства. Други аспект је регулатива и сарадња са ауторитетима, људима који доносе законе. Веома је важно да имамо регулативе и да имамо добар однос са владом али и да постоје закони зато што постоје људи које ми зовемо „каоубоји“ који не раде по прописима и раде на дивље, а битно је у овом послу сви буду равноправни.

 

Какав је потенцијал за привредни раст у грађевиинском сектору овде у Србији имајући у виду податак да се у у Европи 70 одсто отпада рециклира, а код нас нула процената?

 

Као што сам рекао прво морате да створите претпоставку за развој овог посла а то су добре регулативе које захтевају рециклирање тог отпада са градилишта. Ви, рецимо, данас губите и земљиште, јер кад радите демолирање тај отпад мора да оде негде, на неку депонију. Та земља где се смешта отпад не може уопште више да се користи. Због тога је рециклирање најбоља опција. Ви, рецимо, не треба да копате за нови камен, јер га већ имате од демолирања зграде. Дакле ту су вам уштеде материјала. Рециклажа је сама по себи скупа,али можемо ипак добити доста тога.

 

Шта бисте преопоручили Србији , које добробит имамо од тога да сепаришемо отпад од рушења и какав профит и зараду можемо да очекујемо?

 

Постоје већ регулативе у ЕУ оно што морате да урадите је, као штосам рекао, само да их примените овде у Србији. Мора се радити на сепарацији пре демолирања и сепарацији отпада након тога. Ви пре демолирања можете одвојити дрво, светло, електрику, бетон, све што се нађе у згради пре него што се демолира цела конструкција. Дакле, акценат је на рециклажи и екологији, а у другом реду је зарада. Дакле, као што сам рекао мора да се примене прописи али и да постоји неко ко ће да их примени. Многи који раде у области грађевинарства чак и не знају шта значи демолирање, рушење, сепарација, раздвајања грађевинско отпада и његова каснија рециклажа која може донети много више профита од пуког бацања неразврстаног грађевинског материјала на отпад. То би требало да се промени.

 

Европска асоцијација за рушење, ЕДА, основана је 1978. године и водећа је платформа за националне удруге за рушење, извођаче радова и добављаче.ЕДА се снажно фокусира на развој у Европи, који су од интереса за индустрију рушења.

 

ЕДА има између осталог за циљ да промовише и штити интересе индустрије рушења у Европи, постави и промовише европске стандарде у техникама рушења, да буде укључена у законодавство о здрављу и сигурности као и побољшање законодавства које се односи на уклањање, депоновање и рециклирање отпада од рушења.

 

У опису посла су још и размена информација о техникама, методама рада и обуци и одржавање контакта са сличним организацијама у различитим деловима света и заједнички рад на остварењу поменутих циљева.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија