Кућа Добрих Вести

Login

Нови број Елемената: Шта сањају слепи људи

Оцените овај чланак
(0 гласова)

elementi12БЕОГРАД - Нови, тринаести број часописа Елементи, који издаје Центар за промоцију науке, у продаји је широм Србије од 10. јула.


 Поред темата посвећеног урбаној еволуцији, последњи Елементи, уз бројне ауторе и илустраторе, доносе и приче о томе шта сањају слепи људи, о вештачкој интелигенцији, речнику непреводивих љубавних појмова, мистеријама суперорганизама, историји дојења и многе друге.

 

Темат тринаестог броја часописа Елементи посвећен је феномену урбане еволуције, а инспирација је недавно објављена књига Дарвин долази у град, холандског биолога Мена Схилтхаузена. Док већина његових колега одлази у дивљину како би посматрала природне процесе, Схилтхаузен се опредељује да посматра живи свет у граду и то посебно на местима где се природно и вештачко сусрећу и укрштају. О свом животу у „природној лабораторији“, како је назвао град, Схилтхаузен говори ексклузивно за Елементе, преиспитујући наш однос са дивљим светом и да ли природа искључује човека.

 

Чарлс Дарвин је у својој књизи О пореклу врста еволуцију описивао као спор процес који се не може директно опазити. Међутим, од друге половине 19. века до данас станишта многих врста знатно су се променила, а 2007. године први пут је на свету било више људи који живе у градовима него у руралним подручјима. Градови који непрестано расту, убрзано се шире и мењају, постављају нове захтеве својим потенцијалним становницима па тако велики број биљних и животињских врста у њима мења своје животне навике у циљу прилагођавања, а многе од тих адаптација се могу уочити након релативно кратког времена. Птице које у граду мењају тон свог гласа, голубови који мењају боју или лептири које преваре рефлектори са стадиона, само су неки од примера који су биологе навели да се посвете новој области и постану урбани еволуционисти.


Истражите више о новом броју Елеменета ОВДЕ.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 13 јул 2018 13:55

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија