Кућа Добрих Вести

Login

Ноћ истраживача: Истражуј кроз ноћ, у знању је моћ

Оцените овај чланак
(2 гласова)

nocistrazivacaaaaaТринаести пут заредом Ноћ истраживача биће одржана широм Европе у петак, 28. септембра, а незаобилазно научно дружење одржаће се те вечери и широм Србије уз бројне научне авантуре, изложбе и предавања све од 15 до 24 часа, док ће се у појединим градовима научна забава одвијати и у суботу, 29. септембра од 16 до 20 часова.


Разоткривајући научне теорије и експерименте, водећи посетиоце на путовање у далеку прошлост, али и блиску будућност и приказујући изблиза како изгледају путеви научника и истраживача, Ноћ истраживача ове године одржаће се под слоганом „Истражуј кроз ноћ, у знању је моћ“. Придружујући се обележавању Европске године културног наслеђа, научници широм Србије са посебном пажњом упознаће радознале посетиоце са богатим наслеђем најразличитијих крајева наше земље, чувајући од заборава важан део наше научне и културне прошлости.


Културна баштина ће се приближити широј популацији. Моћи ћете да видите шта је било у у средњем веку, каква је мода била, чиме су се бранили кућни праг и огњиште, како су се водиле финансије. Можете правити предмете од глине. Сазнаћете шта поједине биљке чини лековитим. Да ли стварно носимо гене наших предака. Дегустација бакиних јела и доживети авлију.


Како је саопштено на националној конференцији за медије, одржаној у ЕУ Инфо центру у Београду, Ноћ истраживача у Србији се ове године одржава по девети пут, а научни садржаји биће реализовани у следећим градовима: Београд, Нови Сад, Ниш, Уб, Ужице, Свилајнац, Ћуприја, Јагодина, Крагујевац, Смедерево, Рановац, Чачак, Лесковац, Нови Пазар, Књажевац, Деспотовац, Крушевац, Трстеник, Неготин, Зајечар, Суботица, Зрењанин, Инђија, Кањижа, Кикинда, Шабац.


„Један од великих проблема са којим се друштво среће јесте све веће неповерење у науку, јер је сувише нејасна, али и у научнике, јер су сувише неприступачни. Пројекти и манифестације као што су Ноћ истраживача имају за циљ да разбијају ове предрасуде и да враћају то поверење док у исто време инспиришу нове генерације да се заинтересују и баве науком“, наводи редовна професорка на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду др Тијана Продановић, програмска координаторка пројекта ReConNeCt који покрива територију Војводине. „Тема којој смо желели да се посветимо ове године су везе, па ћемо у Ноћи истраживача приказати посетиоцима разне начине на које је наука повезана са нашим животима, затим како се различите научне области повезују да би решиле заједничке проблеме и како су различите ствари око нас повезане.“


Др Александра Павловић, координаторка пројекта ReFocus 2.0, редовна професорка Природно-математичког факултета у Нишу, наводи да је улога науке у савременом животу све већа, јер развој једног друштва у многоме зависи од примене научних и технолошких достигнућа. Љубитељи науке имаће прилику, не само да уче, већ и да упознају креативне стране научника и да се на тренутак нађу у кожи научника“. „Пројекат ReFocuS 2.0 организује низ научно-популарних активности у 12 градова и 12 научних клубова који су кључна национална инфраструктура за промоцију науке.“ Врата научних клубова се отварају 24.9. и биће отворена целе недеље.

                                             Noćistrayivaca                            
Виша научна сарадница Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду др Александра Дивац Ранков, координаторка пројекта SCIMFONICOM 2018-19 тврди како се научници данас све чешће сусрећу са питањем чему служи њихова наука. „Пројекат SCIMFONICOM решио је да помогне у одговору на ово питање и приближи посетиоцима пут којим се стиже од базичне науке до апликације научних достигнућа у свакодневном животу - заједно ћемо се запутити од Б до А. Ове године организујемо активности у 13 градова Србије кроз које ће посетиоци моћи да се упознају са научницима, сазнају свеже вести из научног света и да се са нама опробају у послу научника“.

                                      teleofnistryivac

 

У Ноћи истраживача:


- Животиња-човек, кроз време и различите културе
- Упознати математичку игру из Кеније-Шисима
- Времеплов кроз сецецију, Цлуб лепота живота
- Завирити у вир
- Дунав кроз Србију
- Упознати историјску речну пловидбу. 10 европских музеја преставиће по 1 речни брод
- Културна баштина кроз призму етнологије и антропологије
- Сазнати како се развио српски језик и ћирилица
- Погледати Београд под УВ светлом
- Открите тајне античких мозаика
- Чека вас Научни шоу. Експерименти из области природних наука. Интересантно, шаљиво и шарено.
- За вас, концерт „Из векова громовите тишине“


Петак 28.9. наука ће вас дозивати са свих пунктова. Дођите и уверите се да је Србија центар културе и науке.


Европска Ноћ истраживача ће бити организована широм Београда, уз Велику научну авантуру, лов на благо и упознавање са богатим сецесионистичким наслеђем престонице, а најзнатижељнији ће моћи да се упусте у разоткривање тајни античких мозаика или истраживање невидљиве стране града под УВ светлом! Нови Сад ће се представити, али и преиспитати везе на којима почива живот, од оних најситнијих у нашим ћелијама до веза зхваљујући којима уређаји разговарају. Посетиоци ће моћи да сазнају како је дошло до великог открића у башти једне баке као и како су нови живот добили укуси наше прошлости. Богато културно наслеђе биће и у фокусу Ноћи истраживача у Нишу која доноси шетњу кроз старинске авлије, богате мезетлуке и рецепте раскошних, али помало заборављених јела са југа Србије, уз неизоставно нишко зборење!

                               lepotayivonata

 

Чачак ће осветлити различите странице градске историје, од римских терми до крајпуташа, Крагујевчани ће своје знање моћи да провере у великом научном квизу, док ће у Крушевцу кроз научне радионице посетиоци бити упознати како са ендемичним, тако и са реликтним врстама Србије. Историјски времеплов дочекаће посетиоце Ноћи истраживача у Новом Пазару, док ће Лесковац представити старе обичаје и несвакидашње занате, али и чувено посело и богату гастрономију. У Поморављу (Јагодина, Свилајнац, Ћуприја и Деспотовац) ће посетиоце дочекати НОУ тим и показати им, између осталог, како да направе течност са роговима или еколошка возила. Кикинда ће својим посетиоцима открити свет из перспективе чувених сова ушара, у Шапцу ће бити представљен „српски Стоунхенџ“, док ће Бечеј одшкринути врата прошлости кроз радионицу традиционалних апотекарских препарата.


Више информација о садржајима, локацијама и сатници на сајту www.nocistrazivaca.rs, друштвеним мрежама: Фејсбук, Инстаграм и Твитер.


Видимо се на највећој научној журци.

 

Аутор текста: Виолета Миленковић

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 06 септембар 2018 14:25

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија