A+ A A-

Kонкурс за бесповратно финансирање научно-истраживачких пројеката студенатa

Оцените овај чланак
(2 гласова)

baffffНајвећа немачка хемијска компанија BASF, под покровитељством Кабинета министра задуженог за иновације и технолошки развој, расписала је конкурс за бесповратно финансирање научно-истраживачких пројеката студената свих година основних, мастер, докторских и специјалистичких студија.

 

За потребе финансирања пројеката у оквиру BASF Start-up Science конкурса, издвојен је укупни новчани фонд од 875.000 динара, а основни услов за учешће је да пријављени пројекти доприносе решавају неких од проблема одрживог развоја, односно унапређују постојећа решења.

 

Како је представљено на конференцији за медије у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић” у Београду, пројекат ће трајати три и по месеца. Заинтересовани студенти моћи ће да пријаве своја решења до 11. новембра, а најбоље идеје биће проглашене 20. децембра на јавној одбрани.

 

„Енергетска ефикасност, могућности за рециклажу различитих материјала, пијаћа вода, чист ваздух, проналажење алтернативе за необновљиве природне ресурсе заокупљају пажњу свуда у свету и ефикасно изналажење решења за ове проблеме трасираће даљи пут човечанства у целини. Међутим, недостатак капитала чест је разлог због ког иноватори не успевају да објаве своје патенте, научници не доврше своје радове, а добре идеје не буду реализоване. Имајући то у виду, ми смо одлучили да организујемо BASF Start-up Science, који ће обезбедити новчану подршку пројектима најмлађих научника и истраживача у Србији, који врло тешко долазе до преко потребних средстава. На овај начин желимо омогућити да таленат и добре идеје не буду спутане, већ напротив подстакнуте како би достигле свој пун потенцијал”, истакао је Симон Франко, директор компаније BASF у Србији, Хрватској и Словенији.

 

Приватни сектор да се укључи у подстицање предузетништва

 

Ненад Поповић, министар у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој, објаснио је значај овог конкурса за младе научнике и иноваторе и пожелео срећу свим учесницима. Он је рекао да је важно да се приватни сектор укључи у подстицање предузетништва код младих тако да користе своје знање за развој иновативних решења са глобалним тржишним потенцијалом.

 

Истакао је да је BASF Start-up Science конкурс за младе иноваторе пример добре праксе, те да ће такве иницијативе увек имати подршку Владе Републике Србије.„Неретко су идеје које долазе из Србије из корена мењале читаве индустрије и друштво. Кроз овакве пројекте млади се усмеравају на решавање конкретних проблема за које постоји реално тржиште и због тога је важно да то подржимо”, рекао је министар Поповић.

 

Он је истакао важност сарадње академског и бизнис сектора за развој иновација.

 

Право учешћа на конкурсу имају сви студенти природних наука независно од нивоа студија, факултета или универзитета који похађају. Такође, небитно је да ли су њихови пројекти у почетној или поодмаклој фази развоја, али је важно да пријављени радови одговарају на неку од три теме конкурса: урбано становање, паметна енергија и паметни градови.

 

„Стварање одрживе будућности једно је од најважнијих питања данашњице и једна од основних вредности БАСФ-а. Широм планете 10.000 наших истраживача, у сарадњи са представницима академских институција и стручњака из различитих области, свакодневно ради на пројектима који би требало да нам обезбеде здравију околину, а овим конкурсом желели бисмо да подстакнемо што више младих да размишљају о решењима за одрживи развој”, напоменуо је Симон Франко.

 

Све информације о конкурсу и начину за пријављивање доступне су на веб сајту www.startupscience.rs.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 07 септембар 2018 14:17

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани