Кућа Добрих Вести

Login

Хуманизам и вештачка интелигенција

Оцените овај чланак
(2 гласова)

humanizamivestackadfdfdfdfЦентар за промоцију науке, 20. децембра са почетком у 17 часова организује разговор о вештачкој интелигенцији и будућности хуманизма кроз призму филозофије, политике, лингвистике, уметности и технологије.

 

 

Учесници трибине су др Јован Курбалија, директор Дипло фондације, др Биљана Скот, сарадник-истраживач у Институту за студије Кине Оксфордског универзитета и др Катарина Хуне, предавач у Дипло фондацији.

 

“Роботи замењују војнике, лекаре и конобаре”, “Аутомобили се сами крећу без возача”, “Вештачка интелигенција одлучује уместо нас”, неки су од све чешћих наслова у медијима и тема у јавним дебатама. Аутоматизација и вештачка интелигенција постају реалност, од улица Сингапура којима се крећу возила без возача, до кафића у Калифорнији где робот-шанкер спрема и служи кафу.

 

Док наше свакодневне животне рутине постају све једноставније захваљујући вештачкој интелигенцији, њен брзи развој отвара бројна филозофска, правна и политичка питања. Нека од њих су стара колико и само човечанство и понављају се од времена наших далеких предака који су најпре савладали ватру, потом изумели точак и, нешто скорије, телеграф и телефон. Сваки нови изум враћа нас на питање односа човека и машине - од мита о Прометеју, преко приче о Франкенштајну, до питања сингуларности.

 

Шта је са етиком?

 

Данас се тај вечити дијалог о човеку и алатима које је изумео фокусира на питање: које су могућности вештачке интелигенције? Да ли нам она оставља право на слободну вољу и избор? Да ли може да поштује законе, међународно право и вредности човечанства? Да ли можемо да интегришемо етику у код вештачке интелигенције или је за то већ касно?

 

Ова и многа друга питања су од виталног значаја за будућност и опстанак цивилизације. Улазимо у свет о коме мало знамо. Више од 60% средњошколаца ће се у будућности бавити пословима који данас не постоје. Иако тренутно немамо одговоре на сва ова питања, трагање за њима је наша људска обавеза и креативни изазов.

 

Неке од одговора на поменута, као и друга питања имаћемо прилику да чујемо 20. децембра у Центру за промоцију науке, током дискусије са једним од водећих светских стручњака на пољу дигиталне политике, др Јованом Курбалијом, директором Дипло фондације, др Биљаном Скот, предавачем у Дипло фондацији и сарадником-истраживачем у Институту за студије Кине Оксфордског универзитета и др Катарином Хоне, предавачем у Дипло фондацији. Током панел-дискусије сазнаћете и о пројекту хумАИнисм који уводи феномен вештачке интелигенције у дискусију о будућности човечанства.

 

Дипло фондација (ДиплоФоундатион) је међународна образовна невладина и непрофитна организација, са седиштима у Женеви и на Малти, и канцеларијама у Београду и Вашингтону, која се бави истраживањима на тему дигиталних политика и међусобног утицаја дигиталних технологија са једне, и дипломатије, међународних односа и гео-политике са друге стране, и спроводи акредитоване академске курсеве и образовне програме за обуку институција и појединаца на ове теме.

 

Дискусија ће у целости бити одржана на енглеском језику.

 

Биће могуће пратити разговор и путем интернета, преко стрима на humainism.ai сајту.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 17 децембар 2019 20:33

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија