Кућа Добрих Вести

Login

Да ли можете замислити свет без Теслиног дела?

Оцените овај чланак
(5 гласова)

uvodnaЊУЈОРК – Седам деценија од смрти ванвременског научног генија Николе Тесле, хотел “Њујоркер” (New Yorker) у Њујорку, где је онај који је осветлио свет провео последњих десет година и преминуо на Православни Божић 7. јануара 1943. године, данас је, као и претходна два дана, био стециште сусрета посвећеника лику и делу најпознатијег српског научника и проналазача.

Поштоваоци Николе Тесле окупили су се на “Тесла меморијалној конференцији” под називом “Зашто је Тесла важан”, постављајући питање да ли се уопште може замислити данашњи свет без Теслиног дела, које је увелико превазишло доба у коме је живео и остветлило нам и будућа времена.

У оквиру конференције одржана је и донаторска гала вечерa, на којој је свако од гостију могао да приложи и одређену суму за обнову Теслине лабараторије Ворденклиф (Wardencliffe) на Лонг Ајленду (Long Island).

 

Фондација “Никола Тесла” из Филаделфије

 

“Ово је први пут да смо организовали донаторску вечеру. Углавном организујемо предавањa и конференције. Одржали смо 101 предавање и конференцију од августа 2010. године и једна смо од најактивнијих група на свету које се баве промовисањем лика и дела нашег прослављеног научника“, каже у разговору за “Кућу добрих вести” Никола Лончар, организатор конференције, оснивач и председник научне фондације “Никола Тесла” у Филадлфији у САД.

nikola-loncar

На питање, за које сврхе ће бити употребљен прикупљени новац, Лончар каже да ће део новца бити сачуван за организацију нове конференције, а предочава да је обнова Теслиног торња на Лонг Ајленду пројекат који спроводи Теслин научни центар (Tesla Science Center) са Џејн Алкорн (Jane Alkorn) на челу, која покушава за то да прикупи новац већ неколико година. Свакако, нагласио је Лончар, наша Фондација “Никола Тесла” подржава и овај пројекат.

jane-alcorn

Наиме, реч је о идеји да се од последње сачуване Теслине лабараторије, која представља симбол његовог, на жалост још нереализованог, Светског система бежичног преноса енергије, направи музеј и својеврсни научни центар који ће промовисати Теслино генијално дело.

Лончар каже да сви људи добре воље из Србије могу да се прикључе раду његове фондације, чији огранак у Земуну води др. Олга Зорић. Тако рецимо сви заинтересовани могу да се јаве и укључе у одржавање манифестације “Теслини дани” која ће се одржати  9. и 10. јула ове године у Земуну.

 

Тесла говори - телевизија i Webinari

 

Сарадња са овом организацијом у Америци биће могућа, како је за “Кућу добрих вести” изјавио Лончар, преко интернета на адреси teslatalk.tv i Webinari, “где ће бити објављивани интервјууи са најјачим Теслолозима света”.

Wебинари, предочио је он, представљају сасвим нов и по много чему револуционаран начин едукације.
Ради се о преношењу знања држањем предавања која се путем Интернета преносе уживо, где сви полазници имају могућност да комуницирају са предавачем, постављају питања, учествују у анкетама и да преузму пратећи материјал који им омогућава и самосталан рад.

 

Вук Јеремић- Србија и свет се поносе Николом Теслом

 

Међу учесницима ове централне манифестације обележавања 70. година од Теслине смрти, био је и председник Генералне скупштине Уједињених Нација Вук Јеремић који је нагласио да је Србија, с правом, поносна на Теслина открића и изуме који су увели свет у модерно доба. "Сваки пут када упалимо светло, укључимо компјутер или користимо мобилни телефон, треба да се сетимо Тесле”, нагласио је Јеремић.

vuk-jeremic

Он је, између осталог, указао да је Тесла, колико год је био поносан на своје српске корене, показао кроз своја дела дубоко осећање глобалне свести.
На скупу су говорили и оснивач Фондације Никола Лончар, почасни председник Давид Вујић, као и извршни директор Фондације Марина Швабић.
Швабићева је, отварајући гала пријем, подсетила да је Тесла у наследство оставио више од 300 патената, изума и разних теорија, али и мистерије и контроверзе везане за његов живот и научни рад.

"Због тога смо ми из Теслине научне фондације решени да истражимо живог и легат Николе Тесле и бацимо ново светло на његова достигнућа из перпсективе 21. века који Теслу чини још више нашим савремеником", додала је она.

Међу учесницима конференције био је и аутор књиге "Wizard" (Чаробњак) Мајк Фајфер, као и Метју Инмен (Mat Inman), чувени блогер који је одушевио свет својим "играријама" и поређењем дела Томаса Едисона и Николе Тесле у специфичном стрипу.

metju

Инмен је успео и да путем интернета, посредством кога су прикупљана средства, допринесе обезбеђивању 1.370.000 долара који су били потребни за откуп Теслине лабораторије на Лонг Ајленду. Реч је о пројекту и акцији Теслиног научног центра (Tesla Science Center) који води Џејн Алкорн.

zvanice

 

И Музеј Николе Тесле из Београда добитник Теслине награде

 

На конференцији су додељене и Теслине награде “Тесла спирит авордс” (Tesla Spirit Awards) заслужним појединцима и институцијама у области науке, духовности, финансирања и посвећености представљању лика и дела Николе Тесле.

Теслину награду за животно дело добио је Др. Љубомир Вујовић. Међу добитницима овог признања су и Стална мисија Србије у организацији  
UNESCO за упис имена Николе Тесле у регистар Памћења света (World Memory List), затим Музеј Николе Тесле из Београда, као и  Институт инжењера електротехнике и електронике "Aj tripl, односно IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers). Међу добитницима је и поменути Метју Инман, оснивач сајта oatmeal.com, затим хотел Њујоркер (The New Yorker hotel), као и постхумно Џорџ Вестингхаус (George Westinghouse),

 

Поновно окупљање на Менхетну

 

На Менхетну, где је Тесла (1856-1943) провео 59 година, дошао до својих највећих открића и реализовао своје најважније изуме - око 300 патената који су изменили технолошку слику света, окупио се велики број познавалаца Теслиног живота и рада, научника, универзитетских професора, уметника, људи који желе да му још једном одају почаст. Између осталих ту је и редитељ Милан Кнежевић, који ће говорити о томе како уметници доживљавају Теслу.

Конференцију у Њујорку, којом је од 5. до 7. јануара обележено седам деценија од Теслине смрти, организовали су град Њујорк, Теслина научна фондација из Филаделфије, хотел "Њујоркер" и Влада Србије.

kristalna-sala-njujorker

У Храму Светог Саве, који је заштићени споменик културе града Њујорка, парох Ђокан Мајсторовић одржаће помен Николи Тесли.
Ова конференција у Њујорку, као и изложба у Музеју Никола Тесла у Београду, две су светске манифестације којима се обележава годишњица смрти великог визионара.

Интересантно је да Американци сада први пут званично одају почаст Николи Тесли, што се може тумачити као признање планетарне величине српског генија.

 

Конференција је отворена са La Guardia Commemorative Tesla Speech, а потом је  Милица Параносић свирала на гуслама, инструменту који је Тесла посебно волео, изјавила је за “Кућу добрих вести” Мирна Момчичевић, портпарол “Никола Тесла” научне фондације из Филаделфије. Она је предочила да су краће речи добродошлице окупљеним званицама упутили Марина Швабић, Никола Лончар и Давид Вујић.

Почасни гости били су Џејн Алкорн, Владиир Јеленковић, директор Музеја Никола Тесла у Београду и Мирјана Живковић, конзул Конзул Републике Србије у САД.

mirjana-zivkovic

Свечаност је обогатило и фоклорно друштво Грачаница једним колом, а гала вечеру је после доделе почасних награда Фондације Никола Тесла, завршио својим концертом Мано Дивина.

Бадње вече су учесници конференције дочекали у цркви Светог Саве у Њујорку, а данас на Божић у тој Цркви је припремљен ручак.

 


Идеја да се соба у “Њујоркеру” претвори у музеј

 

Менаџмент хотела „Њујоркер“ има и идеју да претвори некадашњу Теслину собу у музеј, а ова конференција која се управо у њему и одржава требало би додатно да подстакне ту идеју.

Соба је иста као и све остале у хотелу. Два кревета, орман, радни сточић и телевизор. На улазу у хотел и на вратима собе 3327, у којој је провео последњих десет година живота стоји спомен-плоча научном генију.

tesla-u-njujorkeru

Није мали број оних који желе и да одседну у овој соби. Цена је 250 долара за ноћ и годишње је плати око две стотине гостију, а посети више од хиљаду људи. Највише гостију и посетилаца буде баш 6. на 7. јануар, када је геније у овој соби преминуо. Многи његови обожаваоци су убеђени да у то доба могу у соби 3327 да осете дух Николе Тесле. То је управи хотела био прави повод да Теслину собу претвори у музеј.

Много научних радова и цртежа настало је у овој соби из Теслине руке, али су и његови обожаваоци и истраживачи долазили у хотел да ту на лицу места пишу своје радове. Све до 2009. године ово је била само обична соба.

 

Кампања “Изградимо музеј Николе Тесле”


Захваљујући кампањи "Изградимо Музеј Николе Тесле", коју су у Америци водили комичар Метју Инман из Сијетла и научница Џејн Алкорн из Њујорка, за откуп имања бивше Теслине лабораторије на Лонг Ајланду и за изградњу највећег Теслиног центра на свету сакупљено је у САД око три милиона долара.
Процес за откуп зграде фабрике филмова "Агфа" и 6 хектара плаца у Њујорку је у току, јер треба припремити комплетну документацију, потписати уговоре, али и уредити земљиште на коме се налази бивша Теслина лабораторија.

Наиме, фабрика је последњих година претворена у депонију сребро-нитрата, који је затровао плац, подземне депое и тунеле, у којима је Никола Тесла чувао своје уређаје. Како је град Њујорк наложио власницима фабрике, имање прво треба очистити, да би се на њему изградила нова лабораторија, музеј и Теслин торањ Ворденклиф.

 

 

Ко је био Никола Тесла

 

Да није било Николе Тесле, човечанство би данас било сиромашна цивилизација, без технологије која нас је увела у трећи миленијум. Не би било мобилне телефоније и интернета, струје, управљања на даљину, радија и телевизије, кућних апарата...

Одлуком 11. генералне конференције за тегове и мере, одржане у Паризу од 11. до 20. Октобра 1960. усвојена је резолуција којом је јединица магнетне индукције названа тесла (Т).

Тако је Тесла ушао у светски храм науке и сврстао се међу великане какви су били Њутн, Фарадеј, Волт, Ват, Хенри Херц Ампер, а UNESCO је Теслина дела 16. Октобра 2003. године уврстио у регистар светске културне баштине.

Званично Тесла је имао око 300 регистрованих планета у 26 земаља.

Преминуо је пре седам деценија, на Божић 1943. године у хотелу "Њујоркер" на Менхетну, у соби број 3327 на 33. спрату. Умро је у сну у 87. години живота.

Српски геније је рођен у породици православног свештеника 10. јула 1856. у личком селу Смиљану. Његови родитељи Милутин и Георгина осим Николе имали су сина Данета и ћерке Ангелину, Милку и Марицу. Школовање је започео у родном селу, а школовао се у Госпићу и на Високој реалној гимназији у Карловцу, несрећан због обавезе према породичној традицији да постане свештеник. Када се разболео од колере, поручио је забринутом оцу да ће оздравити ако га пусти да студира технику.

Уписао је 1875. године Вишу техничку школу у Грацу. Четири године касније запослио се као помоћни инжењер у Марибору. Испуњава очеву самртну жељу и 1880. дипломира технику у Прагу. У Централном телефонском уреду у Будимпешти, где је почео да ради, изумео је обртно магнетно поље и на препоруку директора 1882. добио посао у Едисоновом континенталном друштву у Паризу. Томас Едисон је потом 1884. позвао Теслу у своју лабораторију у Њујорку.
Едисон је у Америци био херој електрике и целе нације, човек који је од науке направио капитал. Тесла је био визионар богат идејама, али не и новцем. Како је са идејама био далеко испред свог времена и људи, за многе је био чудак. Уз то, Тесла је био имигрант. Зато није био афирмисан као научник у земљама западног света. Тек када је савремена технологија омогућила реализацију његових пројеката, када је Тесла схваћен као пионир планетарног повезивања, постао је славан. Тесла је данас светска поп икона, јер се његово име слави у 30 земаља света и у САД.

Тесла је 59 година живео и радио у Америци. И једини Теслин живи рођак, Вилијам Тербо, унук његове сестре, борави данас у Њујорку. Никола је у САД имао две велике лабораторије, у Колорадо Спрингсу и на Лонг Ајлeнду. Само једном је дозволио уметничким фотографима да сниме лабораторије и њега окруженог електричним муњама.

Захваљујући научницима и медијима, последњих година Тесла постаје све познатији и признатији у Америци, ЕУ и Кини. Када је 2011. амерички председник Барак Обама у Вашингтону студентима одржао говор о америчкој нацији, међу личностима које је поменуо као градитеље земље био је и Никола Тесла.
Сам Тесла био је извор инспирације бројним књижевницима, филмским и другим уметницима. О њему су написане бројне књиге а на великом платну играли су га многи од Дејвида Бовија до Џона Си Рајлија. Тренутно је у припреми филм "Тесла владар света" где би чувеног научника требало да игра Кристијан Бејл.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 07 јануар 2013 06:31
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија