Кућа Добрих Вести

Login

Три године Центра за промоцију науке

Оцените овај чланак
(5 гласова)

maliiiiiБЕОГРАД - Данас се навршава се три године постојања Центра за промоцију науке (ЦПН).

После бројних иницијатива у овој сфери, Закон о научно-истраживачкој делатности, усвојен 2010. године, предвидео је оснивање Центра. Нова институција надлежна за промоцију и популаризацију науке уписана је у

Регистар јавних установа 23. новембра 2010. године, и одмах је почела са радом.

Према истраживању које је Центар спровео у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Београду и агенцијом MASMI на репрезентативном узорку, више од 97 одсто грађана подржава постојање институције као што је Центар за промоцију науке.
О томе сведочи интересовање посетилаца научно-популарног ЦПН портала Елементаријум, али, пре свега, изузетно велики број посетилаца на свим манифестацијама које ЦПН организује.

Низ манифестација које су допринеле повећању научне писмености

Захваљујући сарадњи са научном заједницом, медијима, школама, државним институцијама, али и невладиним организацијама, у наредне три године ЦПН је покренуо читав низ манифестација које су допринеле повећању научне писмености.
Упркос тешким финансијским и другим изазовима, ЦПН спроводи свих 11 надлежности које је предвидео Закон о научно-истраживачкој делатности, а својом отвореношћу и модерним приступом у раду стекао је велико поверење грађана.
Неки од најважнијих догађаја које је од 2010. године до данас покренуо Центар за промоцију науке јесу Дани будућности: Роботика, коју је посетило више од 150.000 грађана и која је добила Награду града Београда.
Манифестацију Мај месец математике у 2012. години је посетило 100.000 грађана, а овај број се попео на 120.000 током маја 2013, када је М3 организован по други пут, док је изложбу „ЦЕРН у Србији“ посетило 120.000 грађана.

Финансијска подршка за 204 пројекта промоције и популаризације науке

ЦПН активно доприноси обележавању Дана науке, јубилеја и других догађаја посвећених науци у Србији и свету, а сваке године излаже издања научне заједнице на Београдском сајму књига. Из недеље у недељу учествује на свим конференцијама, сајмовима и скуповима који повезују науку и друштво. Сваког месеца Центар у Београду организује трибине са атрактивним научно-популарним темама на којима учествије више стотина посетилаца.
Центар за промоцију науке кружи Србијом. Тако је изложба „Десет отворених питања науке“ стигла у шест градова у Србији и региону. Мобилни планетаријум Центра за промоцију науке обишао је 27 градова у Републици, али и регији, а планетаријумске пројекције видело је преко 20.000 посетилаца.
Поред тога, од 2010. до данас, Центар је дао финансијску и техничку подршку за чак 204 пројекта промоције и популаризације науке из целе Србије. ЦПН је учествовао на стотинама фестивала науке у Србији, а овога лета организовао је и Дечји научни камп (ДНК) у Виминацијуму.
ЦПН негује сарадњу са научницима у Србији, али и у свету. Тренутно реализује чак седам европских пројеката. У октобру 2013. године, Центар за промоцију науке организовао је Прву регионалну конференцију промоције науке (SCIPROM), која је окупила више од 300 стручњака, представника међународних организација, државних тела, истраживачких и образовних институција, иноватора, невладиних организација, приватног сектора и медија из региона Југоисточне Европе.

                                                                                                                       Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 22 новембар 2013 22:07
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија