Кућа Добрих Вести

Login

Ноћ истраживача за све научне авантуристе

Оцените овај чланак
(2 гласова)

istrazimo

 

БЕОГРАД - Пета по реду „Ноћ истраживача“ биће свечано отворена данас у 16,30 часова у Француском Институту у Кнез Михаиловој улици.


Ову значајну научну манифестацију отвориће директор Француског института Жак-Лик Гоестер, Јелена Беговицћ, в.д. директора Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Ана Јовановић, директорка Фестивала науке, Шћепан Миљанић, декан Факултета за физичку хемију, Зорана Курбалија Новичић, научни сарадник Института за биолошка истраживања Синиша Станковић.


Ноћ истраживача окупиће стотине научника-истраживача и знатно више посетилаца свих узраста и то широм Србије - у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Суботици, Ћуприји, Зрењанину, Панчеву, Јагодини, Свилајнцу...

jedna
Са циљем да афирмише науку и истраживаче и подстакне младе на истраживачко-научну каријеру, Ноћ истраживача ће у Београду, од 17 до 23 сата бити одржана на следећим локацијама: РК Нама, Трг републике, дуж целе Кнез Михаилове улице, Француски институт, Педагошки музеј, Студентски парк, Двориште Ректората Универзитета у Београду, Галерија фресака, као и УШЋЕ шопинг центар. Сви садржаји у Ноћи истраживача су бесплатни.

 

Научне лудорије 

 

Просторије бивше РК Нама (Кнез Михаилова 5) биће позорница за бројне научне лудорије, размену рецепата за заљубљивање у биологију, математику или роботику, али и за несвакидашња дружења са научницима.

 

Врата ће бити отворена од 17 па све до 23 сата, до када ће моћи да се обиђу поставке „Љубав на први оглед“ и „Рецепти за заљубљивање“, које ће на најзанимљивији начин заинтересовати посетиоце за различите научне области и разјаснити многе љубавне проблеме.


На истом месту од 20 до 21:30 окупиће се десетак научника-истраживача који на Ноћ истраживача долазе са намером да са посетиоцима размене своја научна и забавна искуства у „Састанцима на брзака“. РК Нама такође је локација Научно-истраживачке бине на којој ће се од 17:30 сати смењивати научници који ће кроз разговоре са модератором пустити посетиоце да завире у њихов научни и приватни свет.

 

Осим научника, ка овој бини посетиоце ће привући и кратки научни филмови и серије који се у Биоскопу-микроскопу приказују у два термина, од 17:30 и од 18:15 сати.

 

Научне страсти


Трг републике биће место за распламсавање научних страсти, јер ће у оквиру поставки „Расти уз научне страсти“ научници, овога пута у улози кустоса изложби, дочарати радозналима на који се све то начин они излажу екстремним напорима и ризицима, не би ли науком променили свет.

 

Истовремено на Тргу републике од 18 сати па на сваких сат времена изводиће се и представа „Укључени у историју своје земље“ која ће малишанима и њиховим родитељима приближити наше великане Ђорђа Станојевића и Николу Теслу.


Дуж целе Кнез Михаилове улице од 17 до 20 сати најмлађи истраживачи имаће прилику да се упусте у јединствени „Лов на благо“. Након што пронађу мапу са благом, кроз неколико тајаних локација у Кнез Михаиловој, уз решавање забавних научних задатака, они најуспешнији на крају ће доћи до правог (научног) блага.

 

У Француском институту (Кнез Михаилова 31) од 17 до 22 сата посетиоци ће моћи да упознају научнике у приватном животу кроз изложбу научних селфи фотографија или пак кроз дружење са научницима и одмеравање умова и снага у игрању праисторијских друштвених игара.

 druga

 

Научни свет из литературе и филмова

 

У Библиотеци града Београда (Кнез Михаилова 56) од 17 до 22:30 сати биће постављена лабораторија која подсећа на времеплов са свим инструментима и апаратима којима су се научници кроз прошлост служили да дођу до великих открића.

 

У Позајмном одељењу Библиотеке од 17 до 20 часова дискутоваће се о науци у фикцији а том приликом млади истраживачи представиће вам научни свет из литаратуре и филмове уз неизоставне препоруке за читање и гледање.

 

Педагошки музеј (Узун Миркова 14) биће претворен у малу кулинарску радионицу где ће од 17 до 22 сата посетиоци присуствовати али и учествовати у поставци „Кувајте са научницима“. С друге стране, „Наука у дневној соби“ биће постављена од 16 до 20 сати у Галерији фресака (Цара Уроша 20), где ће посетиоци моћи да виде како је то наука мењала простор у којем проводимо највећи део дана.

 

Тајне рециклаже

 

Двориште Ректората Универзитета у Београду само ове вечери постаће Рециклажни кварт где ће бити разоткривене све тајне рециклаже, а уз помоћ рециклажног отпада који донесу посетиоци сви заједно правиће најдивније нове ствари.

 

Студентски парк у Ноћи истраживача постаје полигон за истраживачке авантуре, па ће се све од 17 па до 22:30 сати ту одвијати управо „Велика научна авантура“ у којој ће посетиоци моћи да се врате у доба диносаура или Да Винчија, глуме Индијану Џонс, старе Египћане, српске етнологе или праве детективе...

 

Од Студентског трга до Славије у Ноћи истраживача саобраћаће и прави научни аутобус! На релацији популарне тролејбуске линије 22Л научни аутобус кретаће се од 16 до 22 сата, а сви који закораче у ово необично превозно средство имаће прилику да упознају славне научнике који су обележили векове за нама.

 

"Малишани-великани"

 

Од ове године Ноћ истраживача шири се и на другу обалу Саве, па ће тако у УШЋЕ шопинг центру од 17 до 22 сата бити организовани програми намењени нашим најмлађим посетиоцима. Уз посебно осмишљен програм „Малишани-великани“, они ће открити нова лица математике, физике и хемије, талсаће мора и померати планине, склопиће своје прве праве пико-роботиће и научити како да научна знања примене у свету око себе.

 

Посебан куриозитет овогодишње Ноћи истраживача јесте научни албум са сличицама „Одлепи на науку“. Први албум те врсте који представља српске научнике и њихова достигнућа подељен је у тиражу од 3.000 примерака а бесплатне сличице сви заинтересовани могу да пронађу у РК Нама, промо пулту у Кнез Михаиловој улици и Ушће шопинг центру.

 

Координатори пете београдске Ноћи истраживача су Фестивал науке Београд и Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду, а партнери Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ Универзитета у Београду, Факултет за физичку хемију Универзитета у Београду, Математички факултет Универзитета у Београду и Институт Михајло Пупин.

 

Ноћ истраживача је први европски пројекат који је реализован из програма “Хоризонт 2020” који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру под-програма Марија Склодовска Кири.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 25 септембар 2014 22:30
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија