Кућа Добрих Вести

Login

Универзитетски УНЕСКО Клуб

Оцените овај чланак
(10 гласова)

СРБИЈА – Све је више удружења која окупљају, пре свега, младе људе вољне да одвоје део свог времена и да своје знање употребе на корист заједнице. Кућа добрих вести често пише о њима а овога пута вам представљамо Универзитетски УНЕСКО Клуб.

Универзитетски УНЕСКО Клуб је добровољно невладино непрофтно удружење, основано 2013. године ради остваривања циљева из области програма рада и смерница УНЕСКА. Клуб се бави глобалним темама које имају утицај на локално становништво а задатак клуба је да реализује активности из домена образовања, културе и науке у циљу окупљања свих младих и установа који су сагласни са идејама УНЕСКА. Удружење настоји да оствари своје циљеве: праћењем и обележавањем свих манифестација Светске и Европске федерације УНЕСКО Клубова, сарадњом са УНЕСКО Клубовима у свету, организовањем фестивала, предавања, радионица, конференција, спортских, културних и научних манифестација и итд. Реализацијом истих, клуб доприноси стварању позитивне климе развоја друштва ширењем идеја УНЕСКА са кључном улогом образовања грађана, као и утицајем на задовољење потреба и побољшања квалитета живота садашњих и будућих генерација.
Универзитетски УНЕСКО Клуб је склопио сарадњу са УНЕСКО Клубом Сорбоне и УНЕСКО Клубом Алумнус.
Како у Универзитетском УНЕСКО Клубу кажу, они својим члановима пружају могућност личног усавршавања у оквиру културних, научних и образовних пројеката, повезивање са стручним људима у различитим областима у земљи и иностранству, стварање места и окружења за размену креативних идеја и позитивне енергије, прилику за учествовање у бројним радионицама, семинарима, конференцијама и трибинама у Србији и иностранству, могућност учествовања на пројектима и покретање сопствених као и повезивање са иностраним УНЕСКО клубовима и њиховим члановима.
До сада је  Универзитетски УНЕСКО Клуб огранизовао низ догађаја (са партнерима или самостално) а његови представници су учествовали и на другим манифестацијама.
Делови овог текста су (уз дозволу) преузети са сајта Универзитетског УНЕСКО Клуба на коме се можете веома детаљно информисати о активностима овог клуба, као и о UNESCO клубовима уопште а ми вам овде доносимо наш избор из тог материјала: 

Шта је УНЕСКО?

УНЕСКО, (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу). Њен Устав је ступио на снагу 4. новембра 1946. Ова организација има своје седиште у Паризу, и има 55 канцеларија широм света. Тренутно има 195 држава чланица.

УНЕСКО Клубови, центри, удружења?

УНЕСКО Клубови, центри и удружења су групе људи свих узраста, из свих сфера живота, и из целог света, који деле чврсту веру у идеале УНЕСКА као што је написано у Универзалној декларацији о људским правима. Највише су груписани у регионалним и међународним мрежама и укључени су у глобална питања која утичу на локалне ситуације. Радње клуба су засноване на дељењу, солидарности и размени, са пројектима у свим УНЕСКО приоритетним областима и одражавају циљеве националне политике.

Покрет УНЕСКО Клубова је порастао спонтано након стварања УНЕСКА - народни покрет за мир у свету да подржи нову организацију и симбол ентузијазма и идеализма њених оснивача.
Први УНЕСКО клуб основан је у Јапану , у граду Сендаи , 19. јула 1947, чак и пре него што ова земља постала чланица Унеска.

У новембру 1949, господин Dzejmi Teres-Bodet, тадашњи генерални директор УНЕСКА, покренуо је апел за стварање УНЕСКО клубова у средњим школама и на универзитетима. Након тог апела, покрет УНЕСКО клубова постепено се шири по целом свету. У 2001, било је више од 5.000 клубова  у више од 120 земаља.


Јован Марков

Ученик је четвртог разреда Математичке гимназије. Аутор је и један од координатора Школског фестивала науке у својој бившој основној школи “Деспот Стефан Лазаревић” у Београду. Повремено сними и постави понеки видео на свој YouTube канал: youtube.com/user/jovanmjunior који је посвећен популаризацији науке. Аутор је блога: jovanmarkov.wordpress.com.

У седмом разреду се заљубио до ушију (и преко) у Петницу, за време Летње научне школе. Полазник је Зимског кампа физике у Сокобањи и семинара физике у Истраживачкој станици Петница. Сарађује са Центром за промоцију науке, Фестивалом науке у Београду, Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Регионалним центром за таленте Београд2,... Добитник је стипендије “Млади таленат у области науке” у оквиру избора “Личност животног стила 2012.” у организацији Фабрике добре енергије. Воли да се дружи по републичким такмичењима из физике, математике и хемије. У слободно време излази са друштвом, вози бицикл, чита књиге, осмишљава и прави експонате за фестивале науке... (прича се да понекад и спава).

Приступио је пројекту “Кућа добрих вести” јер сматра да је то идеално место са кога може да шири позитивну енергију, идеје и ентузијазам, и утиче, пре свега на вршњаке, да узму свој живот у своје руке и учине максимум за своју будућност.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија