Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан науке за мир и развој

Оцените овај чланак
(1 Глас)

svemirrrrrБЕОГРАД - Центар за промоцију науке организује сутра богат научнопопуларни програм, чиме се обележава Унеско Светски дан науке за мир и развој. Захваљујући томе, публика ће у Научном клубу ЦПН-а, Кнез Михаилова 5, бити у прилици да чује одговор на питање „Да ли је било Великог праска?“

Предавање о пореклу свемира држи Никола Божић из Истраживачке станице Петница.

 

Пре 13,7 милијарди година започело је ширење Свемира, а током узбудљиве еволуције која је уследила, настају елементарне честице, атоми и звезде. Како је текла еволуција Свемира? Шта данас знамо о Великом праску? Како су астрономи закључили да се свемир шири и чиме доказујемо његов развој?

 

Некадашњи руководилац програма Астрономија, Никола Божић већ годинама у Истраживачкој станици Петница руководи програмом семинара из области природно-математичких наука. Уређује секцију Наука на интернет порталу Б92. Аутор је награђиване научнопопуларне књиге “Моја астрономија” и великог броја популарних чланака. Као сарадник и партнер Центра, учествовао је у бројним ЦПН програмима.

 

Уз то, у Научном клубу се организује програм „Поподне са роботом“, а у преподневним часовима Дечји научни клуб, где ће ђаци имати прилику да учествују у такозваним Makers-Party радионицама, али и да сазнају како се праве, крећу и како раде лего-роботи.


Makers-Party је нови едукативни концепт, који Центар за промоцију науке примењује у раду са децом у Иновационој лабораторији у Научном клубу.

 

Стотине ђака београдских школа је претходних месец дана прошло кроз Иновациону лабораторију, где су били у прилици да сами креирају своје изуме. Овај облик учења ће бити представљен најширој публици у другој половини новембра.


Светски дан науке се свуда у свету обележава 10. новембра, а одлуком Унеска цела седмица је посвећена науци, миру и развоју. Овај датум је предложен на Светској научној конференцији у Будимпешти 1999. године, са циљем да се скрене пажња на потребу за новом везом између науке и друштва. Тим поводом Унеско је установио Светски дан науке за мир и развој, који је први пут обележен 10. новембра 2002. године.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 08 новембар 2014 21:16
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија