Кућа Добрих Вести

Login

ЦПН трибина: Зашто умиремо?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ZastoumiremooooБЕОГРАД - Прва овогодишња ЦПН трибина, заказана за 19. јануар, у 19 часова, хвата се у коштац са демографским изазовима Србије, али и са самом природом умирања.


На првој ЦПН трибини у 2017. години, у Великој сали СКЦ-а, под насловом „Зашто умиремо: демографија, биологија, медицина“, угледни гости из науке говоре о великој мистерији живог света – и једном од највећих друштвених изазова у Републици Србији.


На трибини разговарају др Валентина Арсић Арсенијевић, редовни професор Медицинског факултета у Београду, специјалиста микробиолог и од истраживача запослених у Србији аутор најцитиранијег научног рада у 2015. години, др Миодраг Гужвић, молекуларни биолог са Универзитета у Регенсбургу који се бави механизмима ширења рака, аутор запаженог истраживања о новом начину оплодње који је изазвао контроверзе у светским и домаћим медијима; и др Владимир Јовановић, научни сарадник у Институту за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ у Одељењу за генетичка истраживања, и руководилац програма биологије у ИС Петница.

 

У Србији између два пописа нестане град величине Новог Сада. Такође, за разлику од већег дела света, 2015. године је у Србији по први пут у последњих двадесет година забележен пад очекиване дужине животног века, са 78,3 на 77,9 година, како наводе комбиновани подаци из статистичких завода УН, Србије, Еуростата и САД.


У међувремену, светска популација расте и достићи ће бројку од 10 милијарди до краја века, а уместо инфективних болести, глади или насиља, главни узроци смрти постају хронична обољења, рак и друге тзв. болести у вези са старењем. Савремена медицина постаје све успешнија у продужењу живота и одлагању смрти, мада наставља да расправља о томе шта је заправо смрт и када она тачно наступа.


Како год је дефинисали и кад год да наступа, смрт је неизбежна чињеница свих живих ствари. Археологија је показала да нас је смрт плашила, чудила и инспирисала од најстаријих давнина. Од религија до бајки, учили смо да смрт треба прихватити, а жељу за бесмртношћу одбацити као зло, као производ нашег страха и таштине.


С тиме у виду, у ери великог научног напретка, питамо: где су границе медицине? Да ли је смрт неизбежна? И зашто умиремо?

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 17 јануар 2017 22:34
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија