Кућа Добрих Вести

Login

Мноштво новитета на Фестивалу науке

Оцените овај чланак
(2 гласова)

fesetivallllllllБЕОГРАД - Овогодишњи Фестивал науке, једанаести по реду, одржаће се од 14. до 17. децембра на Београдском сајму.

 

Ове године, након јубиларних десет година, фестивал је отпочео нови циклус и увео бројне садржаје у програм који прави више од 60 научних и образовних институција. Тако ће ове године бити организован Породични дан фестивала, Мала научна бина, али и још мноштво различитих новитета.

 

Централна тема овогодишњег фестивала јесте покрет, па тако и једна од најважнијих новина управо јесте научни полигон који носи то име „Наука у покрету“. Својеврсна зона посвећена свему што се креће, како око нас тако и у нама, доноси бројне научне изазове из области физике, електронике, спелеологије али и предшколске педагогије. Тако ће Физички факултет Универзитета у Београду показати свим заинтересованима како је могуће померити свет само уз помоћ једне сасвим једноставне, али посве моћне полуге. Научна колица и клацкалице, баш као и Архимедов катапулт, управо захваљујући полугама и научним законима, претварају се у справе које имају супермоћи.

 

Жонглирање уз помоћ силе убрзања

 

Они који се и даље питају како то наши спортисти постижу изванредне резултате добиће све одговоре на поставци Факултета спорта и физичког васпитања. Посебно осмишљени изазови за мишиће или пак тестови за рефлексе, уз незаобилазан баскет, али са „паметном“ лоптом, откриће посетиоцима занимљивости везане за наше тело и његове способности. А које то вештине поседују циркуски извођачи откриће удружење Циркусфере, који вешто крше законе физике сваким својим покретом. Поигравање са гравитацијом или жонглирање уз помоћ силе убрзања само су неки од раритета који ће бити приказани на њиховим радионицама.

 

У оквиру Експертинејџер зоне, талентовани средњошколци из Гимназије „Свети Сава“ из Пожеге, откриће својим вршњацима, али и свим старијим радозналцима тајне Кориолисове вртешке на којој се деца свакодневно забављају у парку. Уз помоћ савремене технологије, ласера, сензора и тастера ови тинејџери тестираће рефлексе оним најхрабријим посетиоцима. Најмлађе посетиоце фестивала дочекаће њиховом узрасту прилагођен полигон предшколске установе „Др Сима Милошевић“ из Земуна. На овом начном терену сва деца моћи ће да се опробају у за њих креираним вежбама, да савладају препреке уз помоћ различитих справа и реквизита и тако, један на један, науче нешто више о томе на који се све начин може кретати њихово тело.

 

Један од важних новитета овогодишњег фестивала је увођење Породичног дана фестивала, у недељу, 17. децембра, са научном забавом осмишљеном за уживање свих чланова породице. Само тог дана у 17:30 часова на Научно-фантастичној бини наступиће омиљени суперхерој Фестивала науке Милан Поповић, са својим увек експлозивним и забавним научним експериментима који ће малишане, али и њихове родитеље, засигурно оставити без даха. У недељу са почетком у 13:30 и 14:30 часова, Хемијски факултет Универзитета у Београду приредиће представу, која ће у својој несвакидашњој продукцији спојити љубав према науци, музици и филмским хитовима уз које су одрасле бројне генерације.

 

Мала научна бина

 

По први пут на фестивалу ће бити представљена Мала научна бина, кутак за дружење са научницима који ће делити своја искуства и сазнања из бројних научно популарних области.

 

AHHAA Центар из Естоније, кроз свој научни шоу програм „Спасавај се ко може“ испробаће све оне луде ствари које родитељи (с правом) бране својој деци, учећи једне и друге због чега сви ти наизглед забавни кућни експерименти могу бити веома опасни, као и како спречити штету уколико нешто крене наопако.

 

Уз све то, на Научно-фантастичној бини истог дана наступиће и чувени амерички комуникатор науке Стив Вулф, човек који стоји иза каскадерских вратоломија у бројним холивудским хитовима у којима су играле звезде као што су Том Круз, Ал Паћино, Роберт де Ниро. Кроз причу о бројним филмским немогућим мисијама, Вулф ће свим љубитељима акције објаснити како се то на снимању безбедно изводе све оне експлозије, вратоломије и скакања са кровова, због којих нам филмови буквално пролете пред очима.

 

Његове колеге из Француске, чланове трупе „La Belle Apocalypse"  усредсредиће се на циркуску уметност и уз помоћ физичара објасниће, између осталог, како се то врти чувени гимнастичарски точак, шта се дешава са особом која је у његовом центру и на шта се, осим на поверење својих колега, ослањају цирки извођачи док на неколико метара висине изводе чувене акробације.

 

Генерални спонзор Фестивала науке пету годину заредом је НИС, компанија која се свакодневно у свим сегментима пословања ослања на савремене технологије и иновације. На овај начин НИС и Фествал науке заједно доприносе афирмацији науке и образовања код младих у Србији, што је један од стратешких циљева компаније.

 

Девети пут заредом, Пријатељ манифестације је МТС. Суорганизатор манифестације је Београдски сајам. Земља партнер Фестивала науке је Америчка Амбасада. Подршка фестивалу су Центар за промоцију науке, Аустријски културни форум, Амбасада Израела и Француски институт.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 30 новембар 2017 14:36

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија