Кућа Добрих Вести

Login

Хибридни клавир у финалу такмичења за најбољу иновацију 2017

Оцените овај чланак
(1 Глас)

HIBRIDNIKLAVIRБЕОГРАД - Хибридни клавир произведен у оквиру пројекта Квантна музика изабран је међу шест финалиста за избор најбоље технолошке иновације у Србији у 2017. години.

 

Хибридни клавир, који је произвео тим инжењера из Србије у оквиру пројекта Квантна музика, финалиста је такмичења за најбољу технолошку иновацију у 2017. години (НТИ 2017). Ово је такмичење које организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а организује се већ дванаест година с циљем да се подрже предузетници и истраживачи с идејама које је могуће реализовати на тржишту, саопштио је Центар за промоцију науке.

 

 

Хибридни клавир је ушао у финале НТИ 2017 са још пет пројеката у конкуренцији од преко 70 пријављених иновација. ЛП Дуо, клавирски дуо кога чине Соња Лончар и Андрија Павловић, представио је ове јесени пројекат Квантна музика (Qуантум Мусиц) у неколико европских земаља (Хаг, Љубљана, Архус, Копенхаген, Београд). Током турнеје, ЛП Дуо је свирао на хибридним клавирима, које је за потребе овог пројекта осмислио и конструисао тим инжењера из Србије предвођен Дарком Лазовићем и Драганом Новковићем, у сарадњи са ЛП Дуом.

 

Квантна музика

 

Шта је, заправо, хибридни клавир? Током рада на пројекту Квантна музика развијен је електро-механичко-дигитални механизам који омогућава везу акустичних клавира са рачунарима и осталим типовима електронских уређаја. Клавири опремљени оваквим механизмом постају потпуно нови музички инструменти који омогућавају спајање најбољег између два света: непревазиђени механизам клавирских дирки који омогућава виртуозно свирање и бесконачне звучне могућности које нуди дигитални свет звука и музике. Тај нови музички инструмент назван је хибридни клавир.

 

Могућности слушања звука клавира само путем слушалица, без ширења звука у простор, повезивање са едукативним софтверима, развој музичких видео-игрица контролисаних клавиром, неслућене перспективе које се отварају у домену компоновања и извођења клавирске музике, само су неке од могућности које пружа хибридни клавир.

 

Координатор пројекта Квантна музика је Музиколошки институт САНУ, а партнери на пројекту су Центар за промоцију науке, Центар за нову уметност, Кина Шишка (Љубљана, Словенија) и Данска национална школа извођачких уметности (Копенхаген, Данска).

 

едан од иницијатора пројекта је и најцитиранији квантни физичар данашњице, Влатко Ведрал, професор квантне физике на Универзитету Оксфорд и један од оснивача Центра за квантне технологије у Сингапуру.

 

Победник на избору за најбољу технолошку иновацију бира се у четвртак, 21. децембра.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија