Кућа Добрих Вести

Login

МОСТОВИ: туристичка ризница Врњачке Бање

Оцените овај чланак
(4 гласова)

mostljubaviiiiiВрњачка Бања има четири моста која спајају шеталиште са обе стране реке са којима може да се поноси. И сваки мост има неку своју причу.

 

Посебно место којим се житељи Врњачке Бање поносе јесте „Мост љубави“ на коме је мноштво љубави остало закључано.

 

За тај мост везана је и једна легенда, стара тачно стотину година. Прича о љубави и њеној снази, разорној моћи емоција и људске туге, прича о двоје младих који су се заволели и чијој је љубави дошао крај. Овај мост љубави један је од најстаријих у Европи.

 

То је прича о официру Рељи и младој учитељици Нади, младим Врњчанима, који су се заволели и заручили. Њихова љубав, отпочела је и наставила се у знаку састајања на једном од 20-ак врњачких мостова, који спајају две обале Врњачке реке.

 

Читава Врњачка Бања причала је о снажној љубави између Наде и Реље и чинило се да њиховој срећи ништа не може стати на пут. И док су се Реља и Нада волели, не знајући ни за шта друго, несрећне околности плеле су тамну мрежу над светом кулминирајући избијањем рата, који су савременици звали Великим, а књиге историје крстиле као Први светски рат.

 

С почетком ратних операција, Рељу, будући да је био официр, шаљу на бојиште у Грчку и ту долази до преокрета у његовој љубави према Нади. На фронту, Реља се заљубљује у прелепу Гркињу, раскида своје заруке са Надом и о његовом животу након тога легенда више не говори ништа.

 

Иако нам је Рељина даља судбина непозната, судбина учитељице Наде одигравала се убрзано и наочиглед свих Врњчана. Не могавши да поднесе тако болан ударац и не могавши да преболи Рељу, Нада из дана у дан копни и из дана у дан њен живот се гаси, на послетку сасвим исцуревши из ње. Тако је због љубави умрла млада врњачка учитељица Нада.

 

Врњчане је дубоко потресла судбина несрећне Наде, а девојке из Врњачке Бање посећују омиљено састајалиште некада срећног пара, Врњачки мост, и на његове две ограде закључавају катанце верујући да ће тим чином за читаву вечност сачувати своју љубав. Кључеве катанаца које би закључале, девојке су потом бацале у реку, како би остали вечно затворени.

 

Како су године и деценије пролазиле, а смењивали се људи и нови ратови, сећање на тужну Надину судбину бледело је, претећи да сасвим падне у заборав. Преокрет је својим доласком у Врњачку Бању донела Десанка Максимовић. Чувена српска песникиња се већ током своје прве посете заљубила у ово српско лечилиште у које је потом наставила често да долази, показујући велико интересовање за прошлост, традицију и заборављене приче са простора Врњачке Бање. Тако је она, приликом једне своје посете сазнала за легенду о Рељи и Нади и та је прича оставила тако јак утисак на њу, да је инспирисана њиховим животима, у Врњачкој Бањи написала једну од својих најлепших песама – „Молитву за љубав“.

 

Ово је обновило сећање на трагичну Надину љубав као и интересовање за ову тужну причу. Васкрснуле су дрхтаве речи којима је прича Наде и Реље преношена са колена на колено, а мост на којем су се ово двоје младих састајали почео је да буди интересовање туриста.

Ускоро је са причом, васкрсао и стари обичај закључавања катанаца на овом мосту и баш као што су се низали катанци, низале су се и околности које су резултирале тиме, да се и ван Врњачке Бање говори о мосту на којем су се некада састајали Нада и Реља, у времену пре него што је Реља изневерио њихову љубав.

 

Недуго потом мост је крштен симболичним називом – „Мост љубави“, а на бетонском делу његове ограде постављена је плоча са одломком из Десанкине песме „Молитва за љубав“.

 

Закључавање катанца за ограду моста постало је незаобилазна ставка за све заљубљене који посете Врњачку Бању. Катанци којима су раније девојке закључавале своју љубав, више нису страни ни момцима, који своју наклоност исказују истим гестом.

 

Данас на огради овог моста, дугачког свега 10 -ак метара, стоји закључано више хиљада катанаца, који чувају приче о многим љубавима.

 

На више места у Врњачкој Бањи могуће је купити свој катанац, па потом прошетати до моста који се од других који се надвијају над Врњачком реком разликује само по „чудновато декорисаној“ огради и много љубави уткане у њега, те допринети својом емоцијом причи о љубави којој границе нису биле познате и која је победила и живот и смрт.

 

Мост љубави инспирација је за манифестацију „Пољуби ме“, која се на Дан заљубљених. 14- ог фебруара одржава у Бањи, као и за „Лове фест“ – музички фестивал инспирисан овом причом.

 

Многи ће рећи да је за љубав потребно двоје, али уколико долазите у посету Врњачкој Бањи требаће Вам и катанац. За сваки случај. Јер, двоје је потребно за срећну љубав. Један може да воли. А за вечну љубав неизоставни су Врњачка Бања, мост љубави, катанац и срце које не познаје границе.

 

У освит Првог светског рата, док још рат ни слутили нису, заволели су се уцитељица Нада и српски официр Реља. Заволели се и једно другом обецали. Била је то љубав о којој су сви прицали, која је пленила пажњу свих Врњачана. Али, дошао је рат са свим ужасима које собом носи. српски-официр Реља одлази у Грцку на ратиште. Одлази да се више никад не врати, због прелепе Гркиње у коју се заљубљује те раскида заруке са Надом. О његовој даљој судби легенда не казује ништа, али зато Надину судбину зна сваки Бањцанин. Због превелике туге она сваким даном копни и напослетку умире, млада и несрецна.

 

Девојке потрешене Надином судбином, у жељи да сачувају своју љубав, на катанце исписују своја имена и имена својих драгана и везују за ограду моста који је био омиљено састајалиште Наде и Реље а кљуцеве симболично бацају у реку. Дошли су нови ратови и нова страдања. Прича је била заборављена а обичај девојака да „везују" своју љубав се изобицајио. Све док Десанка Максимовић, по причању старих мештана, у једној од многих посета Врњачкој Бањи није сазнала за ову трагичну прицу и инспирисана њоме написала једну од својих најлепших љубавних песама: Молитва за љубав. Иако смо склони забораву ова прица ипак није заборављена; а да би продужили њен живот млади парови су наставили традицију „везивања" своје љубави, а мост назвали Мост љубави.

 

                         matis

 

Мост математике

 

Други мост на Врњачкој реци посвећен је математици. То је можда једини мост на свету који је посвећен овој науци. А све је почело 2011. године када је у Врњцима наш најистакнутији шахиста Светозар Глигорић организовао симултанку на неколико десетина табли поред реке. Међу учесницима симултанке било је и више математичара, који су у то време присуствовали првом међународном симпозијуму математичара у Замку Белимарковић у Врњачкој Бањи. Одушевљени манифестацијом, математичари су се, у знак сећања на први скуп математичара у бањи, договорили да један мост буде посвећен њиховој науци.

 

„Мост даљинар” се налази испред ресторана „Србија”, поред најлепше алеје липа, које је засадио легендарни председник врњачке општине војвода Луне крајем двадесетих година 19. века. Према казивању некадашњег врњачког свештеника Саве Петровића, познати бањски конобар Недељко Неђа Илић често се виђао на овом мосту како је око себе окупљао госте и причао им колика је удаљеност од њега до великих светских метропола. У жељи да се сачува сећање на Неђу, овај мост је добио име „Даљинар”.

                                                               asddfdfkdffdfdfdf

 

Филмски мост

 

После ова три моста, на Врњачкој реци, код зграде суда саграђен је и филмски мост „Ко то тамо пева”, у част великана српског глумишта Данила Бате Стојковића.

 

На овај начин одато је своневрсно признање филмским уметницима, од којих су многи били радо виђени гости Врњачке Бање. Његова ограда украшена је филмском тематиком и мотивима из филма чије име носи. Ако посетите Врњачку Бању будите део филмске историје, посетите мост „Ко то тамо пева“, а на уму нека Вам буде реплика из култног филма: „ја бих аутобус протерао овуда“.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 01 септембар 2021 19:17

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија