Кућа Добрих Вести

Login

Индија представља Ајувердски туризам

Оцените овај чланак
(2 гласова)

indo16БЕОГРАД - Индија ће са темом Ајурведски туризам бити представљена на овогодишњем 38. Међународном сајму туризма који ће бити одржан од 18. до 21. фебруара 2016. на Београдском сајму.


Туристичке потенцијале „Невероватне Индије” (”Incredible India“) у хали 1 Сајма ће представити амбасада Индије у Србији, у сарадњи са Туристичким бироом Владе Индије из Франкфурта, у Немачкој.


Амбасада Индије ће на штанду организовати бесплатне консултације на тему Ајурведе које ће пружати лекари из Удружења за Ајурведу Србије.
Ајурведа је најстарији, свеобухватни систем заштите здравља који се и данас користи широм света. У Индији ајурведа и даље има предност над алопатском медицином и изучава се на државним школама и универзитетима. Светска здравствена организација (СЗО) је на конгресу у Алма Ати 1977. званично признала ајурведу и препоручила њену примену и популаризацију.


Ово је трећа година заредом како Амбасада Индије промовише туризам те земље на Београдском сајму. Број туриста из Србије који су посетили Индију током 2015. године повећан је за 17 одсто.

 

Индија и туризам

 

Реч која може да карактерише Индију јесте мноштво. То је земља коју странци доживљавају као пространу и разнолику. Другу најмногољудију земљу на свету (1,21 милијарде становника) и седму по пространству (3,3 милиона квадратних километара), јединственом творе мешавина етничких група, 17 главних језика и 22.000 дијалеката, те различите топографија и клима.


Индија се издваја од остатка Азије по својим планинама и морима што је чине посебном географском целином. Оивичена Великим Хималајима на северу, земља се простире на југу до Повратника Рака где додирује Индијски океан између Бенгалског залива на истоку и Арабијског мора на западу.


Богата историја Индије и њена културна разноликост се огледају и у обиљу религија и споменицима који су очувани током хиљада година, да би данас, у глобализованом свету, фасцинирали многе госте из иностранства. Индија је земља са највећим бројем научника на свету, али и различитим нивоима привредног развоја.


Све то чини да је пут у Индију изузетан догађај за туристе, па је њихов број постојано растао у протекле три године и у периоду јануар-новембар 2015. достигао 7,1 милион, повећање од 4,5 одсто у односу на исти период 2014.


Девизни приход од туризма је између јануара и новембра 2015 вредео 16.9 милијарди долара (112.958 крора, јединице индијског нумеричког система која означава 10 милиона), раст од један одсто у односу на исти период претходне године.


Очекује се да ће Индија бити земља у којој ће се у наредних пет година најбрже у свету развијати сектор велнес туризма и да ће бележити раст од преко 20 одсто у просеку, закључно са 2017.


Према извештају Федерације индијских трговинских и индустријских комора (FICCI) и светске рачуноводствене фирме KPMG, тржиште медицинског туризма ће у Индији у 2016. достићи 3,9 милијарди долара, после раста од 27 одсто у просеку током протекле три године.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 17 фебруар 2016 23:41
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија