Кућа Добрих Вести

Login

Окупљање конгресне индустрије региона у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

alfodeБЕОГРАД – Препознајући важност конгресне индустрије, портал Конгреснитуризам већ 10 година обједињује конгресну понуду Београда, Србије и региона, окупљајући преко 230 добављача у конгресном и пословном туризму.


На овај начин стимулише се регионална сарадња и размена, и истовремено креира платформа за успостављање даље сарадње и промоције на међународном тржишту.


У сарадњи са специјализованим магазином SEE business travel & meetings magazine, ове године ће традиционално окупити конгресну индустрију региона у Београду, 18. новембра, најавила је Туристичка организација Србије.


На овом догађају, од велике важности за конгресну индустрију, први пут ће се додељивати SEEbtm Awards најбољим хотелима у конгресном туризму у Србији, Словенији, Хрватској, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Румунији и Бугарској.


Регион југоисточне Европе је у сектору конгресне индустрије оптимистичан, имајући у виду да постоји годишња тенденција раста броја организованих догађаја.


Према истраживању SEE business travel & meetings magazine, у највећем броју случајева ради се о догађајима средњег обима, за до 150 учесника, организовани по читавој земљи у којој се налази седиште компаније.


Значајан проценат (24 oдсто) догађаја се организује по региону, тј. у суседним земљама у односу на седиште компаније организатора, са тенденцијом пораста од 15 одсто у 2016/2017. години.


Конгресна индустрија представља стратешки важан сегмент туристичке индустрије, нарочито ако се узме у обзир да у Србији пословни и конгресни туристи чине 30 одсто укупних туриста док у београдским хотелима пословни туристи остварују потрошњу која чини више од 70 одсто укупног промета. Такође, треба узети у обзир и већу потрошњу пословних гостију, али и значајан економски утицај међународних окупљања на дестинацију и све учеснике у том процесу.


Према последњем истраживању које је спровела ICCA - Међународна асоцијација за конгресе и конференције на светском нивоу према броју одржаних међународних конгреса, држава Хрватска је на 41. позицији што је чини првом у региону, а град Загреб на 64. Град Београд је први у региону по броју одржаних конгреса и конференција, док је Србија заузела 47. место.


БиХ се нашла на 82. месту, а Сарајево се налази на 276. месту. Црној Гори припада 98. позиција према броју одржаних конгреса, док се Будва налази на 373. месту.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 17 новембар 2016 13:01
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија