Кућа Добрих Вести

Login

Како сам за 18 месеци изградио и продао свој стартап

Оцените овај чланак
(17 гласова)

radeПАЛИЋ - Као и већина људи која живи од интернета, почео сам да се бавим тим послом доста рано, па сам још у средњој школи био “фриленсер” и радио сам за одличне агенције, почиње своју причу млади Раде Јоксимовић, који је још са 19 година одлучио да уради нешто што је свима било незамисливо – дао је отказ.

“Дао сам отказ!” - и то да бих, како ја то волим да кажем, “скочио са литице” и покренуо свој самостални ИТ бизнис, рекао је на 13. Међународној конференцији Е-трговина на Палићу, Јоксимовић, оснивач компаније “Earn Coupon d.o.o.”

Продао свој пројекат за шестоцифрен износ

“По мени, исход не може да буде лош, свеједно ћете стећи нова искуства чак иако не успете. Испод мог скока, успео сам да саставим падобран, и за само 18 месеци послала ми је једна фирма захтев да купи мој посао”, предочио је Раде говорећи на тему “Како сам за 18 месеци изградио и продао стартап (startup) за шестоцифрен износ".
Да би био конкурентан на тржишту схватио сам да не могу да радим из Србије, нисам имао никакав капитал, па сам одлучио да гађам нишу, а она се звала Magento, најпопуларнија платформа за е-трговину на свету, наставља он своју успешну причу. 

Покренуо сам продавницу дизајна за Magento, имао сам черири конкурента - четири фирме. Међутим, те фирме које су имале много већа средства, имале су више од 40 производа у понуди. А да би ја постигао сам као и они требало би ми седам година.

Ману претворити у предност

“Покушао сам онда своју ману да претворим у предност. То сам успео да урадим тако што сам се фокусирао на ексклузивност. Ја сам правио генеричке теме, које ће свако моћи да искористи у свом бизнису. Нисам могао да наплаћујем као што су они могли, па сам формирао цену која је била за више од 80 одсто већа од тржишне. Нисам имао велика средства за маркетинг, али сам морао да створим раст. На дну сваког од производа поставио сам линк који води на мој сајт. И то се показало као добар подухват”.
После тих 18 месеци успешног, незамисливог раста за мене у том тенутку, они су ме контактирали преко посредника, и на мени је била велика одлука. Да ли да продам свој бизнис, или не. То је била тешка одлука. Међутим, дошао је тренутак када је раст бизниса успорио, морао сам да нађем некога ко ће то да финансира, или да једноставно продам. И продао сам, предочио је Јоксимовић.

Шта сам могао боље да урадим – нађите партнера

Волео бих да поменем пар ствари које сам могао да урадим боље, првенствено сматрам да сам у једном тренутку имао 15-так људи који су радили за мене, али оно што је најбитније је да предлажем свима да нађу партнера. Као и сваки посао постојаће тренуци где приходи у почетку неће бити велики, али може доћи и до великог раста. Људи се плаше неуспеха, али некада је боље да се плаше великог успеха, поручио је млади Јоксимовић, од кога сигурно можемо очекивати још многе креативне пројекте – попут овог новог који носи назив “Earn Coupon .

                                                                                                                              Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 28 април 2013 16:51
Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија