Кућа Добрих Вести

Login

Бесплатне обуке жена из рањивих група

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ranjivegrupertrtrtrtrУпркос ситуацији у коју нас је све довела пандемија коронавируса Удружење пословних жена Србије је пронашло начин да се онлајн реализује пројекат “Економско оснаживање рањивих група жена кроз обуке за занате”, који је у неку руку наставак изузетно успешног и корисног пројекта реализованог пре две године за исту циљну групу.

 

Овогодишњи пројекат се одржава уз саветодавну и финансијску подршку Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ, у оквиру Програма “Миграције за развој”, који је део шире иницијативе “Повратак у нове шансе” немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ).

 

Пројекат се одвија кроз бесплатне обуке које имају за циљ подршку инклузији и економском оснаживању и оспособљавању жена за самозапошљавање. Обуке су намењене женама ромске националности и женама из руралних средина Србије, које такође имају отежан приступ ка тржишту рада, а практично их оспособљавају за врло популарне занате.

 

У првој фази пројекта, која је управо отпочела, обуку о Изради веб сајтова са основама програмирања похађа осам Ромкиња (из Пирота, Ниша, Београда, Смедеревске Паланке и Осипаонице), изузетно мотивисаних да постојеће знање рада на рачунару подигну на виши ниво. Обука се одржава онлајн и базира се на WordPress платформи, која је одабрана због своје једноставности коришћења. Ова платформа је изузетно популарна јер омогућава и људима који нису из струке да направе презентабилна њеб решења. Након завршетка обуке полазнице ће имати прилику да два месеца имају и менторску помоћ предавача.

 

У наредној фази пројекта нова група полазница ће имати прилику да похађа обуку за Основе козметичких третмана и припрема препарата за негу лица и тела. Теме ове обуке су технике масаже лица и главе уз основе масаже тела, кратко упознавање са анатомијом, технике којима се може отклонити бол, као и како се могу припремити делотворни препарати за негу лица и тела. Полазнице ће добити један комплет потрошног материјала за рад (уља за масажу). Након онлајн обуке, уколико услови дозволе, биће одржан и по један дан директне обуке у четири града из којих буде највише полазница, а након тога следе два месеца менторске подршке.

 

Трећа фаза пројекта ће заинтересоване жене из рањивих група едуковати у области Кетеринга и припрема торти и колача. Ова обука почиње се одабиром и чувањем намирница, припремом радног простора и средстава за рад, затим следе технике сецкања, припреме и сервирања кетеринга, на које се надовезује припрема (претежно непечених) торти и колача, као и израда украса за торте. Полазнице ће добити један комплет потрошног материјала за рад (намирнице). И у овој фази је планиран по један дан директне обуке у четири града, уколико услови дозволе, а затим следе два месеца менторске подршке.

 

Линк за пријаву заинтересованих жена за учешће у II и III фази пројекта је ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија