Кућа Добрих Вести

Login

Хуманост за пример: Две недеље купује доручак избеглицама

Оцените овај чланак
(3 гласова)

stoburekaДвадесетогодишњи Матија Франклин већ две недеље избеглицама купује доручак. О њему се већ пише на друштевним мрежама и све више привлачи пажњу медија, а он каже да му није до публицитета, али да жели да пошаље поруку - нека помогне ко год може.


Матији Франклину, студенту са Кембриџа, који у Београду проводи летњи распуст, овако у последњих 15 дана почиње свако јутро - купује доручак, преко 100 бурека, за избеглице које на свом путу ка западној Европи пролазе кроз Београд.

 

Финансије, каже, нису проблем јер новац донира цела његова породица.


"Свако даје свој део, родитељи, углавном бака даје већи део, она је јако хумана, али и остали породични чланови су ме подржали. Јуче је породични пријатељ из Лондона дао донацију, тако да су се стварно сви удружили", прича овај момак великог срца.


И у пекари су одушевљени Матијиним гестом. Посебно власник, који се овим послом бави од 1968. и који, како тврди, никада пре није видео ништа слично.


Матији у акцији, коју на друштвеним мрежама већ незванично зову "100 бурека", помаже пријатељица Катарина. Она, такође, студира у иностранству, и то баш у Немачкој, земљи коју тренутно сања већина ових људи.


"Уопште ми није тешко. Донесемо око 100 до 200 бурека дневно. Он мени увек да лакшу кутију и то се све јако брзо раздели - никаква мука", прича нам она.


Њих двоје уживају у својој летњој мисији. Оно што је некоме један доручак, за њих је пуно срце.


"У почетку су били неки који су ме питали "колико кошта?", мислећи да ја желим њима то да продам, било је неких несигурних, стидљивих, који нису хтели да узму било шта, али онда полако, што сам долазио овде све више и више, вероватно сам им био све више препознатљив, и оно - кренули су осмеси, кренуле су захвалнице", каже Матија.


И ово ће радити свако јутро, све до краја распуста. Надају се да ће када оду назад на своје факултете неко наставити њихову мисију.


"Мислим, сатисфакција је и ваша и њихова и на крају дана, ето, ко спаси један живот, спасио је цео свет", закључује Катарина Ракић.


Хелп помаже избеглицама у Србији


Немачка хуманитарна организација Хелп у сарадњи са Црвеним крстом Србије, 16. септембра 2015. године испоручила је 1000 пакета са прехрамбеним производима избеглицама у Шиду и Сомбору. У четвртак, 17. септембра, 600 пакета биће испоручено у Шиду, а још хиљаду пакета у петак, 18. септембра и то центрима за прихват избеглица у којима, у том моменту, то буде најпотребније.


Садржај једног пакета чине конзерве сардине, туне, трајног хлеба, џема и воде. Остале испоруке најнеопходнијих намирница биће организоване у складу са потребама и кретањима избеглица кроз Србију, а у договору са Црвеним крстом Србије.


"Хелп је са својим тимовима спреман да брзо и адекватно реагује и помогне избеглицама на њиховом путу кроз Србију. Својом подршком Хелп ће обезбедити неопходну храну и хигијенске артикле како би ови људи задржали своје достојанство и у овој тешкој ситуацији у којој се налазе." каже Клаус Моцк, регионални координатор Хелп-а за Црну Гору и Србију.


Организација Хелп широм света већ 35 година пружа помоћ угроженом становништу. Стварањем хуманитарне кризе услед великог броја избеглих лица из Сирије и осталих ратом угрожених подручја, Хелп је ангажовао расположиве ресурсе на обезбеђивању одговарајућих услова живота за мигранте у Србији, кроз снабдевање прехрамбеним и хигијенским пакетима као и других непходних услуга. Пројекат се спроводи у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и Црвеним крстом Србије.


Вредност пројекта износи 230.000,00 евра а финансирају га Министарство спољних послова СР Немачке, Коалиција удружења хуманитарних организација Немачке и НАК-каритатив.


Од 1999. године Хелп у Србији ради на пружању хитне хуманитарне помоћи и развоју програма усмерених на смањење сиромаштва и побољшање услова живота угрожених група становништва.


За 15 година рада, подржаоно је више од 5000 корисника кроз програме запошљавања и самозапошљавања, обезбедио преко 600 стамбених решења за избегла и расељена лица и социјално угрожено становништво, уз друге програме и видове хитне помоћи.
Укупна вредност Хелп-ових програма спроведених у Србији износи 30 милиона евра.

 

Извор: Н1инфо/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 18 септембар 2015 21:56
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија