Кућа Добрих Вести

Login

Деца и мајке избеглице добили свој кутак у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

vesickutakjjjСрбија је данас добила други, а Београд први кутак за мајке и децу избеглица, у којем ће моћи да се одморе и добију помоћ социјалних радника, патронажних сестара, васпитачица и преводиоца.


"Кутак за децу" отворен је у холу хотела Бристол на иницијативу УНИЦЕФ-а за Србију, а у сарадњи са Министарством одбране и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Градом Београдом.


Кутак почиње са радом на иницијативу Града Београда, а у сарадњи са Министарством рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, Министарством одбране и УНИЦЕФ-ом, који је и опремио и финансирао овај заједнички пројекат. У њему ће се налазити социјални радници, патронажне сестре, васпитачице и преводиоци, а биће отворен сваког дана од 8.30 сати до 17 сати.


Директор канцеларије УНИЦЕФ у Србији Мишел Сен Ло истакао је да ће то бити место за децу избеглице да се први пут, после недеља и месеци суочавања с недаћама на путу ка Србији, која су истраумирана, не знају где су им другови, дом, нити куда иду.
"Ово је место да се одморе, играју, добију психосоцијалну подршку и да се по први пут после дуго времена поново осећају као деца", рекао је Сен Ло и додао да се нада да ће бити отворено још таквих места.


Сен Ло је захвалио држави Србији и њеним грађанима на свему што су учинили за избеглице.


„Посебно захваљујем Управи Града Београда и градском менаџеру који су покренули ову иницијативу. Овде ће деца која су путовала месецима моћи да се одморе, играју, добију психо-социјалну помоћ и да се по први пут осећају као деца. Ово је први велики главни град у овом делу Европе који је обезбедио овакво место за децу и надам се да ће убудуће бити још оваквих места “, рекао је Сен Ло.
Градски менаџер Горан Весић истакао је да је веома срећан јер је Београд, како је истакао, први велики град у Европи који има такав кутак за децу избеглица.


"Тиме показујемо да имамо посебан однос према мигрантима, да смо земља у којој су добродошли, да се трудимо да се понашамо цивилизовано, да им олакшамо патње. То је још један корак ка томе како се Србија понаша, за шта већ добија похвале у свету", рекао је Весић.

 

"Овде имају храну, пелене, постоје стручњаци, васпитачице које ће радити са децом, лекари ће их прегледати. Сви данас треба да будемо поносни јер смо урадили једну људску и велику ствар", поручио је Весић.


„Срећни смо што смо први град у Европи који има овакав кутак за децу мигранте и на овај начин показујемо да имамо посебан однос према њима, да смо земља у којој су добродошли, да се трудимо да се понашамо цивилизовано и да им олакшамо њихову патњу – рекао је Весић који је захвалио директору канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишелу Сен Лоу, Министарству одбране које је уступило простор и свима који су помогли да се овај порстор отвори.


Он је истакао да верује да ће ово бити место где ће они наћи свој мир, имати храну, стручно особље, васпитачице, лекаре и додао да Београд треба да буде поносан јер „смо урадили једну велику ствар за ове људе”.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 22 септембар 2015 22:39
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија