Кућа Добрих Вести

Login

Малезијски добротворни базар у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

malezijaaaaaa

БЕОГРАД - Хуманитарна манифестација “Малезијски добротворни базар”, одржана је у суботу, 13. маја, у хотелу “Radisson Blu Old Mill” у Београду.

 

Базар је део јавне дипломатије коју спроводи амбасада Малезије у Србији. Амбасада сваке године приређује Базар како би пружила помоћ социјално угроженим групама.


Амбасада Малезије организовала је овај догађај заједно са неколико амбасада азијских држава, а подржало их је 50-ак друштвено одговорних компанија које су продавале своје производе по приступачним ценама у добротворне сврхе. Приход од Базара је предат фондацији „Подржи живот“ која омогућава тешко оболелој деци да добију одговарајући медицински третман и коју предводи познати српски глумац Сергеј Трифуновић.


Око 3.500 посетилаца, међу њима низ познатих овдашњих личности као и чланови дипломатске заједнице, било је на петочасовном породичном окупљању карневалског типа. Посетиоци су провели лепо поподне уживајући у програму који их је упознао са културом и традицијом ове живописне државе.

 

                                    decaaaaa394

Држава Малезија

 

Малезија се налази у југоисточној Азији на обали Јужног кинеског мора. Састоји се из два дела, Западне Малезије, која заузима јужни део Малајског полуострва и граничи се са на северу са Тајландом, а на југу са Сингапуром, те Источне Малезије која заузима северозападни део острва Борнео и граничи се са Брунејем, Вијетнамом и Индонезијом.


Већи део становништва, око 20 милиона Малезијаца, насељен је у континенталном делу, а око осам милиона живи на Борнеу. Протеже се на око 750 километара од севера ка југу, са изразито монсумском климом на северу и екваторијалном на југу.
Малезија је уставна монархија која се састоји од 13 држава и три федералне територије. Главни град је Куала Лумпур , док је Путрађаja седиште федералне владе.


Милтиетничка и мултикултурална држава, где половину становништва чине Малајци са значајном мањином етничких Кинеза, Индијаца и припадника урођеничких народа, имала је много тога да прикаже посетиоцима Базара.

Базар

Плато испред хотела испунили су штандови са рукотворинама, традиционалним ношњама, изложбом уметнина и накита, као и кулинарским специјалитетима из других држава учесница, попут Пакистана и Мјанмара.


Гости су имали прилике да кроз дегустацију специјалитета осете укусе, мирисе и зачине далеке Малезије. Од јела су били заступљени buruani, од интегралног пиринча, пилетине са црним и белим луком и ђумбиром, satay од јунећег или пилећег меса на роштиљу које се служи са пиринчаним коцкама, краставцем и луком, pakora, направљена од брашна, кромпира, шаргарепе и црног лука, samosa birian или mee goreng класичног малезијског јела од нудли и рачића (по цени од само 100 динара). Могли су да се засладе са apam balikand, плачинкама пуњене шећером, кикирикијем и нутелом или пак ратлуком најразличитијих боја и укуса. Све то су припремиле са много труда госпође из малезијског удружења PERWAKILAN Београд.


Манифестација “Малезијски базар “ је идеална за дружење целе породице са мноштвом садржаја и за најмлађе. Дечији културни центар из Београда направио је дечију радионицу и изложбу радова Пиктум Портрет улице. Поред културно- уметничког друштва Чендераваси (“Рајске птице”) при амбасади Малезије, умеће су демонстрирали и најмлађи каратисти, а за добро расположење побринули су се аниматори и кловнови.


Ревија традиционалних ношњи је била богато украшена посебно је интересантн. Одећа коју свакодневно носе становници Малезије изразито је колоритна и удобна. Модели који се носе у свечаним приликама и на венчањима су измамили велике аплаузе.


На крају, наградна лутрија са прегршт награда комплета производа, курсевима језика и аранжманима локалних туроператера и оном главном, повратна карта за Малезију, коју је добио један од учесника од главног спонзора манифестације, авиокомпаније Turkish Airlines, употпунила је догађај и обрадовала најсрећније.

 

                                 zatasta430

 

Порука Отправника послова

 

У саопштењу поводом манифестације је отправник послова Амбасаде господин Ник Ади Арман Ник Мохд Камил казао да Малезијски добротворни базар има за циљ унапређење међуљудских односа између наше две државе. Нада је да ће на тај начин бити повећано и разумевање између народа две географски удаљене земље, што ће за узврат, водити јачању билатералних односа и сарадње Малезије и Србије.

 

Аутор текста: Наташа Ускоковић


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 17 мај 2017 13:46

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија