Кућа Добрих Вести

Login

Апликација: Пријави депонију у свом месту

Оцените овај чланак
(2 гласова)

prijavideoponijuuuuuСмедеревци се против дивљих депонија боре и уз помоћ апликације, која на брз и практичан начин помаже у лоцирању и опису дивљих депонија.


Нова и посебно креирана мобилна апликација требало би да омогући активније учешће свих грађана Смедерева у управљању отпадом.

 

У оквиру пројекта Проширење мреже прикупљања отпада на територији града Смедерева, удружење грађана Проток 21, осмислило је мобилну апликацију за мапирање дивљих депонија, а интересовање за апликацију Пријави депонију проширило се на целу Србију. Проблем ће на тај начин постати видљивији, а притисак јавности да се он реши много већи.

 

“Апликација је један модеран и практичан алат, који служи да повеже грађане који увиђају проблем у свом окружењу са надлежним, односно одговорним институцијама. На средини те везе је организација цивилног друштва, као што и треба да буде, јер грађани путем организовања могу лакше да испуне своја права него кад појединачно наступају“, каже за РТС др Бранислав Тодоровић из удружења Проток 21.

 

Пријави депонују апликација је доступна у Google Play продавници, а доступна је и у AppStore.

 

Пријављивањем се добија могућност да се једном фотографијом дивље депоније, сметлишта, било каквог ругла или неодговорног управљања отпадом, врло једноставно уцртава локација на којој је потребно реаговати.

 

"Ми смо мислили да ће то бити црна мапа Смедерева, али заправо имамо добро интересовање и ван Смедерева за целу Србију. На основу те мапе континуирано, хронично, стално ћемо притискати Јавно комунално предузеће, које је одговорно за уклањање тих депонија, али и доносиоце одлука у градској управи, који су дужни да се старају о животној средини и да те депоније уклоне, али и такође да спрече да се оне поново стварају“, објашњава Тодоровић.

 

 

Извор: Мондо/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 07 март 2021 15:00

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија