Кућа Добрих Вести

Login

Дан планете земље: Хитна акција за климу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

gizМеђународни дан планете Земље обележава се сваке године 22. априла у циљу скретања пажње на значај очувања природе и опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена.

 

Тема овогодишњег Дана планете Земље је „Акција клима“.

 

Према подацима изнетим у анализи Србија – Европски лидер,али у загађености ваздуха, чију је израду, у сарадњи са порталом European Western Balkans, подржала Платформа за општедруштвени дијалог о спровођењу циљева одрживог развоја у Србији “Одрживи развој за све”, наводи се да се годинама уназад, становници градова Србије жале на квалитет ваздуха, а годишње, од последица загађености ваздуха живот изгуби око 10.000 грађана Србије.

 

“Агенда 2030 Уједињених нација, чију промоцију и примену у Србији подржава пројекат Швајцарске и Немачке развојне сарадње “Реформа јавних финансија – Агенда 2030”, садржи 17 циљева одрживог развоја, међу којима су и циљ 7. Приступачност енергије из чистих извора и циљ 13. Хитна акција против климатских промена и њених последица. Пред Србијом су у погледу реализације ових циљева велики изазови. Према подацима изнетим у првом Добровољном националном извештају о спровођењу Агенде 2030 из 2019. године, чију смо израду такође подржали, у укупној потрошњи енергије у Србији у 2018.години, енергија која се производи из обновљивих извора чинила је само 23%, док остале европске земље достижу много веће проценте,” каже Богдан Гавански, пројектни менаџер Платформе “Одрживи развој за све”, коју уз подршку влада Швајцарске и Немачке имплементира Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ. У истом извештају налазе се и охрабрујући подаци, додаје Гавански, да је у оквиру планираних промена у Србији, 2014. године основан Буџетски фонд за енергетску ефикасност и да су захваљујући подстицајним мерама уведеним 2010.године до 2018. изграђена 222 објекта за производњу електричне енергије из обновљивих извора.

 

“Нежељене промене је још увек могуће спречити уз политичку вољу, примену низа технолошких ограничења и програма прилагођених измењеним климатским условима. Зато желимо да у оквиру активности Платформе “Одрживи развој за све” у дијалог на ову тему укључимо све друштвене актере, од доносилаца одлука на националном и локалном нивоу, преко организација цивилног друштва, корпоративног сектора, академске и истраживачке заједнице, медија и грађана,” додаје Гавански.

 

У оквиру Платформе “Одрживи развоја за све”, до сада је предузет низ активности у овој области. Београдска отворена школа (БОШ) израдила је анализу Ангажовање локалне заједнице у борби против последица климатских промена, која представља методе борбе против последица климатских промена на локалном нивоу. Такође, БОШ и Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ), подстакли су организације цивилног друштва да узму учешћа у консултацама о Нацрту плана квалитета ваздуха за Град Београд, са циљем да се у дискусију о овом документу што више укључе стручна јавност и заинтересовани грађани и тако допринесу формулисању препорука за унапређење текста Нацрта. Пројектни тим БОШ-а израдио је и публикацију Реч-две о одрживом развоју, у којој је шест циљева Агенде 2030 који се односе на питања заштите животне средине објашњено на такав начин да их грађани разумеју и препознају њихов значај, како би били мотивисани да се укључе у процесе доношења одлука или предузму конкретне акције.

 

Представници Београдског фонда за политичку изузетност у оквиру Платформе “Одрживи развој за све” организовали су низ онлине конференција и округлих столова о проблемима и развојним потенцијалима у области животне средине у општинама Прибој и Сремски Карловци. Такође, представници ове организације су у марту ове године у име Платформе учествовали на радном састанку неформалне Зелене посланичке групе (ЗПГ) у Народној скупштини Републике Србије. Главни циљ састанка била је анализа Предлога Закона о климатским променама, а том приликом представљена је веза ове теме и Агенде 2030.

 

Поменути документи, извештаји и видео материјали доступни су на веб-страници sdgs4all.rs , успостављеној у оквиру Платформе да би се и на овај начин што више грађана и других друштвених актера информисало о циљевима одрживог развоја и њиховој примени у Србији и укључило у широки друштвени дијалог.

 

 Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија