Кућа Добрих Вести

Login

Представљање извештаја о климатским променама

Оцените овај чланак
(2 гласова)

klimaБЕОГРАД - Центар за промоцију науке (ЦПН), Један степен Србија и Центар за екологију и одрживи развој (CEKOR) организују радионицу "Представљање Петог извештаја Међувладиног панела за климатске промене (IPCC)".


Конференција се организује у сарадњи са Међувладиним панелом о климатским променама (IPCC), специјализованим телом Уједињених нација. IPCC представља највећи научни ауторитет у свету по питању климатских промена. IPCC ће на овој радионици представљати тим од троје научника који ће приказати најновије и најпотпуније научне резултате из следећих области:


Климатске промене - физичке основе (докази и узроци), Климатске промене - утицаји, прилагођавање и рањивост; и Климатске промене - ублажавање.


У другом делу радионице презентације ће држати наши научници, а реч ће бити о климатским променама у Србији.
Климатске промене су главни еколошки проблем и највећи изазов нашег доба. Сведоци смо пораста броја и јачине екстремних временских догађаја као што су поплаве, суше и топлотни таласи, подизања нивоа мора, отапања снега и ледника, изумирања живог света.

Ове негативне последице климатских промена ће утицати на све сегменте друштва и све секторе економије.


Србија је као земља посебно рањива на климатске промене. Катастрофална суша и шумски пожари из 2012. године, као и овогодишње поплаве довољно говоре о угрожености наше земље.


Уколико будемо оклевали са предузимањем решења за ублажавање, поплаве и суше ће бити чешће, а прилагођавање скупље. Губици узроковани климатским променама могу да достигну 20% вредности светског БДП-а. Да ли је то будућност коју желимо?


Истовремено, климатске промене представљају прилику да изградимо бољи свет. Ниско-угљенична економија ће нам омогућити стабилно и праведније снабдевање чистом енергијом. Здравија средина цће омогуц́ити чист ваздух, чисту воду и безбедну храну за све.


Уколико желите да сазнате како ће климатске промене утицати на баш живот и живот ваше породице и пријатеља, на организацију у којој радите и локалну заједницу где живите, као и да се упознате са решењима за ублажавање и прилагођавање на климатске промене можете да присуствујете радионици.


Позиви су упућени представницима државне администрације, политичких партија, страних делегација, индустрије, финансијског сектора, академске заједнице, цивилног друштва и медија.


Радионица ће се одржати 4. децембра 2014. године са почетком у 9 часова у Научном клубу ЦПН-а, Кнез Михајлова 5/II (РК „Нама“).

 

Учешће на радионици је бесплатно, али је обавезна регистрација. Више детаља о радионици као и приступ формулару за регистрацију преко сајта Елементаријум.


Рок за регистрацију је 2. децембар 2014. Број места је ограничен. Радни језик конференције је енглески.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 26 новембар 2014 21:47
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија