Кућа Добрих Вести

Login

Међународни Дан заштите озонског омотача

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ozonmmmmБЕОГРАД – Међународни Дан заштите озонског омотача обележава се сваке године 16. септембра.


Према подацима Уједињених нација озонски омотач показује знаке опоравка и да ће се према њиховим проценама, до 2050. године регенерисати у значајној мери.


Србија, према најавама званичника, чини све како би допринела глобалној акцији очувања озонског омотача кроз примену прописа којима би се смањила употреба штетних хемикалија.


У складу са овогодишњим слоганом „Озонски омотач – једино што те раздваја од УВ зрака“, надлежни скрећу пажњу грађанима да поведу рачуна приликом куповине производа и одаберу оне који не садрже супстанце које оштећују озонски омотач. У свакодневном животу користимо уређаје или пак препарате који могу нанети штету.


То су пре свега стари расхладни уређаји – замрзивачи и фрижидери, клима уређаји, против пожарни апарати или дезодоранси. Уколико већ имамо уређај који садржи ову супстанцу, треба да водимо рачуна и да на крају животног века уређаја, односно пре рециклирања или уништавања уређаја супстанца извуче из система и одложи на прописан начин како не би завршила у животној средини.


Активности министарства на заштити озонског омотача


Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић поводом обележавања Међународног Дана заштите озонског омотача истакла је да је министарство у циљу заштите озонског омотача, реализације и координације свих активности везаних за имплементацију Монтреалског протокола, у оквиру Министарства оформило Националну озонску канцеларију у децембру 2008. године.


Она кроз свој редовни рад, обезбеђује да Србија испуни своје обавезе у заштити озонског омотача, првенствено упостављањем законодавног оквира за контролу супстанци које оштећују озонски омотач, предузимањем конкретних мера и активности на јачању јавне свести, капацитета у испуњавању прописаних норми, а посебно пружање помоћи индустрији у расхладном сектору да смањи потрошњу ових супстанци.


„Једна од најважнијих активности Канцеларије је издавање дозвола за увоз/извоз супстанци које оштећују озонски омотач у циљу прецизне контроле потрошње ових супстанци и извештавања надлежних органа протокола о овим подацима“, нагласила је министар.
Богосављевић Бошковић је подсетила да пуну подршку у реализацији националних пројеката и обележавања Дана озонског омотача у Србији финансира се из средстава Мултилатералног фонда за имплементацију Монтреалског протокола, посредством Организације УН за индустријски развој (УНИДО), као и да је један од пројеката који доприносе смањењу потрошње супстанци које оштећују озонски омотач реализован у 2015. години „Демонстрациони пројекат замене центрифугалних CFC чилера”.

 

Наставак едукације и обуке инспекцијских служби


У оквиру овог пројекта набављена су и испоручена два чилера Управи за заједничке послове републичких органа (УЗЗПРО), односно извршена је замена два стара чилера у згради СИВ 3 новим чилерима који ће као расхладно средство користити HFC (флуороугљоводонике). За набавку нових чилера УНИДО је одобрио финансијска средства у износу од 160.000 америчких долара.

 

 

Уградњом нових чилера повећана је енергетска ефикасност, односно расхладни систем постиже максималан ефекат са минималним утрошком енергије, а такође заштита озонског омотача постиже се коришћењем замењеног расхладног средства фреоном који припада супстанцама које не оштећује озонски омотач.


У наредном периоду планиран је наставак активности везаних за едукације, обуке инспекције за заштиту животне средине, обуке сервисних техничара из расхладног и климатизационог сектора, али и доношење нових подзаконских аката, издавање сертификата и унапређење сарадње са организацијама цивилног друштва.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 17 септембар 2015 21:50
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија