Кућа Добрих Вести

Login

SerbiaGoesGreen2017 - Животна средина показатељ успешности друштва

Оцените овај чланак
(1 Глас)

goranДруга конференција о одрживом развоју поводом Дана планете Земље „SerbiaGoesGreen“, у организацији Колор Прес Групе и магазинаDiplomacy and Commerce”, одржана је протекле седмице 20. априла, у хотелу Crowne Plaza.

 

Конференцију је отворио амбасадор Шведске, Јан Лундин.

 

„Ово је пут ка отварању Поглавља 27, управљању водама, заштити природе, климатским променама, свим оним стварима које су део интеграције Европској Унији. Ово су екстремно важна питања за Србију. Најтежи одељак који треба да се отвори, ако погледамо кључне законске прописе. То је дугорочан процес, битно је да направимо значајан напредак, јер се тај процес неће брзо завршити. Ако погледамо у будућност можемо да отворимо потпуно нови део економског развоја. Шведска ради на фосилним горивима, радимо на овом питању већ дуго времена. Србија свакако може да се ухвати у коштац са свим тим проблемима и ми ћемо јој помоћи“, рекао је амбасадор Шведске овом приликом.

 

Промена свести о важности животне средине

 

Учесници првог панела о Поглављу 27 сложили су се да је највећи изазов за Србију промена свести о важности заштите животне средине, а како су компаније промениле свест и већ деценијама послују одговорно, говорили су представници еколошки свесних компанија током другог панела.

 

Иновативна решења у коришћењу алтернативних извора енергије представила је Милица Валтнер менаџер контроле квалитета компаније Marbo Product.

 

Превођење глобалних питања на локално веома је тешко, али ствари треба посматрати првенствено на микро нивоу, напоменуо је у својој презентацији Јуан Шиленшерна, Executive Director of the Stockolm Environment Institute.

 

Као један од ретких градова који има посебан орган у овом сектору – Градску управу за заштиту животне средине, публика је имала прилику да чује шта то Нови Сад ради на очувању животне средине и одрживом развоју у презентацији Драгице Бранковић, помоћника начелника ове управе.

 

Љубиша Вукадиновић, VELUX sales manager за Србију, представио је Активну кућу, њен позитиван утицај на животну средину, као и искуства оних који већ живе у таквим просторима.

 

О нешто другачијем одмору, еко-туризму, који подразумева оријентиринг, кајакинг, планинарење и друге видове релаксације у природи, чули смо од Немање Нешковића из агенције Wild Serbia.

 

Конференцију је затворио панел о обновљивим изворима енергије на којем се говорило о ветропарковима, соларним панела и биомаси, а учесници су закључили да су се трендови и свест у Србији у претходних 10 година позитивно променили.

 

Партнери конференције су Marbo Product, Vox Electronics, VELUX кровни прозори, Амбасада Шведске, Град Нови Сад и кафа Black ’n’ Easy.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 22 април 2017 21:44
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија