Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан заштите животне средине

Оцените овај чланак
(2 гласова)

Prolece34343Светски дан заштите животне средине, 5. јуни ће данас бити обележен у свету и Србији под слоганом "Ја сам са природом" уз низ активности.


Тема овогодишњег Светског дана заштите животне средине је "Повезивање људи са природом", а земља домаћин је Канада у којој ће бити одржана централна прослава.


У Србији ће бити организована регионална конференција "Животна средина ка Европи", саопштили су раније Амбасадори одрживог развоја и заштите животне средине.


Тема скупа је "Образовање о климатским променама за одрживи развој", а представници просветних и других институција, организација и појединци представиће своја истраживања и гледишта.


Заштита животне средине је заједничка одговорност и државе и компанија и појединаца, изјавила је директока Светске организације за природу у Србији Душка Димовић поводом Светског дана заштите животне околине, који се обележава данас. Димовић је за РТС рекла да је питање заштите животне средине много шире од питања отпада, и подразумева и квалитет воде и ваздуха, зашититу природе, управљање хемикалијама.


Каже да чешто заборављамо да као грађани Србије, по Уставу имамо право на здраву животну средину, наводећи да је ситуација у вези са заштитом животне средине у Србији забрињавајућа.


Говорећи о свести грађана о заштити животне средине, Димовић је рекла да код грађана свест о томе проради и они реагују када се деси неки инцидент у животној средини.


Димовић наводи да је велики проблем у читавој Војводини тровање заштићених врста због неадекватног коришћења пестицида и претераног коришћења и упозорава да прекомерно коришћење пестицида заврши и на нашим тањирима.


Поводом поглавља 27 у преговорима са ЕУ које се односи на животну средину и климатске промене и преношења законодавства ЕУ у домаће прописе, Димић каже да се парарелно са тим ради и на спровођењу већ постојећих закона. Наводи и да постоје и неки закони који су добри али да је проблем што се они не спроводе на одговарајући начин.


Каже и да богате државе могу себи да приуште заштиту животне средине и управо су богате зато што чувају своје ресурсе и мудро њима управљајују, а проценат рециклаже комуналног отпада у тим државама је висок и иде чак и до 100 одсто, док је у Србији тај проценат низак. 

 

Од 1972. године је 5. јун дан у којем се пажњу УН, влада, држава и најшире јавности на горућа питања заштите животне средине и потребу њиховог континуираног решавања.


Манифестација „Не коцкај се са природом“ намењена деци која кроз игру уче о важности заштите природе, одржана је данас поводом Светског дана заштите животне средине.


Организатор манифестације је Немачко друштво за међународну сарадњу.


Део манифестације на Земунском кеју био је намењен деци, док је у исто време била организована и вожња око Великог ратног острва.


Манифестација је једна од многобројних који се одржавају у целом свету под окриљем Немачких дана за одрживи развој.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 05 јун 2017 15:33
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија