Кућа Добрих Вести

Login

Kомпаније из Србије повукле 40 милиона евра из програма Хоризонт 2020

Оцените овај чланак
(1 Глас)

HORISONTUIUIUIUIИз буџета ЕУ програма Хоризонт 2020, који је намењен истраживању и иновацијама, 47 малих и средњих предузећа из Србије повукло је скоро 40 милиона евра. Програм траје до 2020. године, а укупан буџет је око 80 милијарди евра.

 

Србија је од почетка, од 2014. године, учесница ХОРИЗОНТ 2020 са могућношћу да домаћа мала и средња предузећа подстакне, да под једнаким условима као и привредници из земаља Европске уније, конкуришу за средства из програма.

 

Аплицирање се одвија на два начина Конзорцијумски пројекти и Инструмент за МСП. Први подразумева прављење међународних конзорцијума, а буџети за овај начин конкурисања су вишемилионски.

 

Инструмент за МСП у односу на претходни је делимично једноставнији начин конкурисања. Састоји се од три фазе: по задовољењу критеријума из прве фазе, МСП добија бесповратних 50.000 евра. Задовољење критеријума из фазе 2, МСП може повући до 2,5 милиона евра. Фаза три не подразумева финансијску подршку, већ саветодавну, организовану такође од стране Европске комисије.

 

Из конзорцијумских пројеката, финансијска средства повукле су 42 компанија из Србије. Најуспешнији био је Институт Биосенс из Новог Сада који се сматра и водећим учесником из Србије у Хоризонту 2020, а повукао је средстава вредна више од 19,5 милиона евра.

 

Из Инструмента за МСП, пет компанија из наше земље било је успешно и повукло средства у износу по 50.000 евра. До сада је само једна домаћа компанија добила и средства из фазе 2 овог начина конкурисања, а буџет је износио нешто више од 1,6 милиона евра.

 

Свих пет компанија које су биле успешне у Инструменту за МСП и биле финансиране у фази 1, добиле су и Печат изврсности (Seal of Excellence) којим Европска комисија награђује веома добре и врло иновативне пројекте. Поред ових пет, још 11 компанија из Републике Србије добило је исто признање.

 

Привредна комора Србије реализовала је велики број активности усмерених на промоцију програма и подршку привредницима у процесу аплицирања. ПКС је организовала 39 инфо дана у Београду и широм Србије, три конференције, припремила квалитетне промотивне материјале са важним информацијама. Комора је, у склопу активности у оквиру програма, одговорила на велики број упита привредника и саставила листу консултаната чија је улога да пруже додатну помоћ представницима МСП сектора који су нови у процесу конкурисања за програме и фондове ЕУ.

 

Комора ће, и након 2020 године, када ће Хоризонт 2020 променити име у Хоризонт Европа, наставити да помаже мала и средња предузећа да аплицирају и ефикасније користе европске програме и фондове.

 

Хоризонт 2020 са буџетом од око 80 милијарди евра намењен је привредницима из свих земаља учесница програма. То је кровни програм и обухвата све раније програме за истраживања и иновације. Правила за коришћење финансијских средстава поједностављена су како би компаније могле лакше да конкуришу и управљају новчаним средствима. Основна сврха Хоризонт 2020, који је отворен за велики број привредних грана, јесте да се убрза реализација идеје од лабораторије до тржишта. На овај начин програм ЕУ доприноси привредном расту, отварању нових радних места и унапређењу конкурентности привреде.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено уторак, 21 август 2018 11:13

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија