Кућа Добрих Вести

Login

Немачка искуства: Дуално образовање утиче на раст привреде

Оцените овај чланак
(3 гласова)

dualcicccccСрбија је међу водећим земљама у региону у области  дуалног образовања и препознаје значај које оно има на општи раст привреде, истакнуто је на конференцији "Дуално образовање - Искуства немачких компанија у Србији" која је одржана данас у Прес центру УНС-а (Кнез Михаилова 6) и истакнуто да у нашој земљи има 5.100 ученика који су укључени у овај систем.

 

Директор Немачко-српске привредне коморе, која је организовала конференцију под покровитељством ПКС, Мартин Кнап рекао је да су у Немачкој од почетка веровали да је дуално образовање један од важних елемената развоја немачке привреде.

 

Дуални систем не може да функционише без фирми, рекао је Кнап и захвалио стручним школама у Србији, (више од 70 њих) које учествују у том систему.

 

„Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) почела је са увођењем дуалног образовања још пре 20 година, али првенствено са економским занимањима. Потом су уведени пројекти за индустријска занимања. Компанија која је прихватила прве ученика била је Бош“, нагласио је Кнап.

 

Веома је важно искористити шансе које тај систем пружа и разумети да је овакво стручно образовање битно за компаније које одлучују да инвестирају, поручио је Кнап.

 

Како је казао, веома је важно убедити предузећа да учествују у том систему јер је он погодан, како за мале, тако и велике фирме.

 

Према његовими речима Србија је водећа у региону а дуално образовање може да се развија само уз подршку предузећа и Владе, док су странци ту само да дају предлоге.

 

Помоћница министра за дуално образовање Габријела Грујић истакла је да је веома важно да млади када заврше фиормално образовање буду запошљиви да су на правом путу ако се определе за систем дуалног образовања.

                                                      poublikaaaaaaa

 

Она је навела да је у систему дуалног образовања Србије 5.100 младих и да ће привреда захваљујући овом моделу постати одржива и иновативна.

 

Како је казала, поред компанија које већ учествују у овом пројекту, још једна авиокомпанија ће сутра потписати уговор са Сектором за дуално образовање и такође учествовати у овом пројекту.

 

„Од 2013. године сарађујемо са ГИЗ-ом. Тренутно постоји 35 профила у 72 школе и 48 градова у којима се реализује дулано образовање. ГИЗ је инвестицијама омогућио и опремање школа, а Аустријска привредна комора радила је са нама у ПКС, како бисмо били права подршка предузетницима. Швајцарци су образовали систем, односно доносиоце одлука и правила“, истакла је она.

 

Директорка Центра за дуално образовање ПКС Мирјана Ковачевић указала је да немачки ГИЗ од 2013. године ради на пројекту уводења дуалног образовања у Србији.

 

Око 800 компанија у Србији подржава систем дуалног образовања, постоји 35 образовних профила, учествују 72 школе у 48 градова Србије, а укупно је укључено 5.100 младих.

 

Умреженост партнера веома је важна, рекла је Ковачевић и навела да нема дуалног образовања без привредника, и адекватно припремљених школа.

 

Представници компанија Сименс, Бош, Контитек Флуид Србија и Дрекслмајер представили су своја искуства о овој области, као и ученици који су део програма.

 

Представници компаније Сименс навели су да је тренутно на пракси 22 ученика и то за профиле заваривача, индустрисјких механичара и електричара.

 

Та компанија је 2014. иницирала да се у Техничкој школи "Иван Сарић" уведе дуални систем образовања, као део пилот пројекта.

 

Представник Дрекслмајера из Зрењанина, Леонард подсетио је да су у систем дуалног образовања ушли су 2016. године, када су установили да су им неопходни мехатроничари.

 

Објаснио је и да сама компанија има учионицу у свом склопу, где се изводе вежбе из пет области, савременом опремом. Од овог септембра ученици примају и месечне накнаде. Тренутно обучавају 30 ђака, а шест је запослено. Посебан пројекат ради се са децом од девет до 11 година.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 22 октобар 2019 11:25

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија