Кућа Добрих Вести

Login

Одржана међународна Конференција „Данас за сутра“ - Београд 2020. домаћин Европе Истакнут

Оцените овај чланак
(14 гласова)

FIKSNAБЕОГРАД - Српскa асоцијација за рушење, деконтаминацију и рециклажу (СДА), која је једина у Југоисточној Европи пуноправна чланица ЕДА (European Demolition Association), организовала је веома успешну и посећену међународну конференцију под називом „Данас за сутра“, на којој је најављено да ће Београд и Србија јуна идуће године бити домаћини Европске конвенције у овој области, на којој ће учествовати стручњаци из целе Европе и света, у организацији ЕДА.

 

Председник Српске асоцијације Дејан Бојовић се у уводној речи осврнуо на протеклу годину, која је, како је истакао, била у знаку опасних материјала у грађевинарству, али и великих помака у раду ове асоцијације. у Прилог томе навео је да је Београд августа ове године био домаћин финској делегацији Finnish Association of Asbestos and Dust Renovation, са више од 30 чланова, која је, као представник једне од најискуснијих земаља у тој области, дошла у Србију да пренесе своја искуства у руковању са опасним материјалима у грађевинарству. 

 

,,Урађен је Протокол Европске Уније (ЕУ) о рециклажи чак 70 процената отпада од рушења и грађења и битно је истаћи да смо ми били један од сарадника на изради тог документа. Прошли смо и Пројекат Парада те смо сада у могућности да у Србији водимо едукацију,обуку и тренинг, као и сертификацију када су у питању опасни материјали у грађевинарству и то за цео регион. Рад наших чланова сублимиран је у Индустријском извештају Европе за 2018 и 2019 годину и он показује константан напредак, те да смо у процесу деконтаминације на врло високом месту", истакао је Бојовић и додао да је све што је рекао делује врло похвално за организацију на чијем је челу, али и оценио да је пред СДА још велики посао.

 

                      dejan

 

Он је истакао да је СДА, руководећи се позитивним искуством у иностранству, почела да остварује добре партнерске односе у Србији. Потписали смо и Споразуме са грађевинском комором и АИНС-ом (Академијом инжењерских наука Србије). ,,Обе институције доприносе напретку у нашем раду, за који ће се ускоро видети да ли је пионирски, или смо на добром путу да нова индустрија већ почне да ради и доноси резултате", казао је Бојовић.

 

Београд ће 2020. бити домаћин два важна скупа у области грађевинарства и здравља на раду

 

Бојовић је на овом реномираном скупу најавио и два важна догађаја која ће се одржати следеће године у Србији, захваљујући њиховој Асоцијацији: други Конгрес Безбедности и здравља на раду који ће се одржати у мају, док ће у јуну уследити Европска конвенцију у организацији ЕДА, коју је у ексклузивном интервјуу за ,,Кућу добрих вести" приликом посете Српској асоцијацији У Београду најавио Хозе Бланко, генерални секретар ЕДА.

 

Бојовић је најавио и организационе промене у раду СДА и најавио да је следећа година, она ,,преступна" и права у раду и да ће то бити година заштите, безбедности и здравља на раду.

 

На конференцији су учествовали угледни стручњаци из земље и иностранства, међу којима је и био и проф. др. Бранко Ковачевић. Ковачевић је дугогодишњи универзитетски професор и предавач на Електротехничком факултету у Београду, сада у пензији, а обавља и функцију председника Надзорног одбора ЕПС-а. kovac

 

Његова сфера интересовања је свакако и енергетска ефикасност те није случајно што се нашао на овом реномираном скупу и који пружа изузетну подршку СДА, од  њеног оснивања, као и готово сви наши факултети и институти који у Србији образују и имају кадрове управо у овој области која је постала и тема многих докторских и других стручних студија и заједничких међународних научних пројеката, о чему је било више излагања на Конференцији.

 

Ковачевић је посебно апострофирао важност рада СДА-а, и то што је као дугогодишњи професор и ректор Универзитета у Београду, препознао потребу едукације и специјализације инжењерског кадра.

 

                       KOVACEVIC

 

,,Врло је важно да се привредни субјекти и наука удружују и то што је СДА много учинила на промоцији науке и индустрије. Мишљења сам да би број чланова ове изузетно знајачајне Асоцијације, требао да буде још већи и да се знања и искуства њеног чланства што више користе за бољитак целог друштва. Једино заједно можемо даље и заједно смо јачи", поручио је Ковачевић.

 

Да СДА заузима све важнију улогу у друштву, препознала је и држава те је као њен заступник на скупу говорила Марина Фуртула,  в.д. директора Управе за безбедност и здравље на раду.

 

Фуртула је поздравила скуп у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и  навела је законске новине, које је ово министарство донело, а тиче се области рада Асоцијације и њених чланова.ministarstvo

 

Она је оценила да је сарадња са Асоцијацијом одлична, те да ће у наредном периоду бити на још вишем нивоу. Фуртула је указала на велику улогу и значај нових занимања, њихову спецификацију и значај медицине рада у свим активностима, а нарочито у мултидисциплинарним, као што су делатности СДА, где се веома мора водити рачуна и о јавном здрављу, пре свега, због присуства опасних материјала, попут азбеста, старих оловних цеви и других опасних материјала, приликом рушења и адаптације објеката.

 

На Конференцији су учестовали представници Европске асоцијације, чији је главни представник био господин Патрик Фреј, (чији ћемо интервју дат Кући добрих вести, ускоро објавити у целини), као и многобројни инострани и домаћи стручњаци у овој области, представници домаћих и страних компанија, као и представници министарстава, локалних самоуправа, института и факултета.

 

                      EDA

 

Потписан је уговор са Академијом инжењерских наука Србије и њихов представник је говорио о будућим активностима на плану представљања ове индустрије земљи. 

 

 Српска асоцијација координатор оснивања Асоцијације у Руској Федерацији

 

Компаније Динасет, која је била златни спонзор Конференције и компанија Арден представили су своју опрему и производе за заштиту од прашине.

 

 

                     arden

 

О начину рада и примени технологије у Русији говорио је Артем Кондратијев, председник Асоцијације у Русији и генерални менаџер првог форума о рушењу који ће се у Русији одржати 2020. године. Српска Асоцијација и њен председник Дејан Бојовић су од Европске асоције добили задатак да координирају оснивање Асоцијације у Руској Федерацији.

 

То је, сматрамо, изузетно поверење и част коју нам је Европа указала и коју би и наша држава требало да има у виду и заједнички почне да ради са Српском Асоцијацијом у увођењу реда у ову значајну област у грађевинарству, у којој због непостојања одговарајуће законске регулативе и не примене ни постојеће регулативе, губимо годишње између 500 милиона и милијарду евра, а да не говоримо о коликом броју нових радних места се ту ради (прим.аут. КДВ).

 

Француску компанију Арден представио је Мирослав Маџар, док је о компанији Динасет, основане у Финском граду Улојарви, њен представник нагласио да послују на свим континентима и да продају своје хидрауличне производе у више од 70 земаља. Основна идеја њихових производа је да се хидраулична енергија претвори у друге енергије, попут електричне и да је поента у томе да се сви послови у области рушења и градње у грађевинарству обављају са значајно смањеном количином прашине, која из тих послова произилази и да све то раде уз помоћ хидраулике, а не уз помоћ дизел мотора. 

 

Драгана Грујић је имала запажено излагање испред Савета за зелену градњу србије, а ради за француску компанију Сен Гобен. Она је говорила о њиховој непрофитној организацији, која окупља истомишљенике који теже здравом и одрживом животу, истичући да је њихова мисија саветодавна у односу на све ове теме и да зелена градња  форсира зелене сертификате.  

 

                     zelena gradnja

 

На скупу је указано да су чланови Асоцијације СДА део индустрије у смислу рушења, деконтаминације простора и зачетака рециклаже у нашој земљи. 

 

 Неопходно је затворити ,,историјске депоније" у Србији

 

На Конференцији су представљени и  научни модели рециклаже и затварања историјских депонија. О неопходности затварања историјских депонија у Србији, којих има више од 3.500, према речима професора др Миће Јовановића, из Академије инжењерских наука Србије. Овај огроман проблем за нашу земљу професор је илустровао речима да ,,Када падне снег, онда се проблем не види", што је био и лајт мотив његовог врло запаженог излагања у коме је изразио мишљење  да би Србија требало да затвори та сметлишта и дивље депоније уколико жели да приступи ЕУ и додао да су у оптицају два модела за то. 

 

                     deponije

 

Први човек Института за стандардизацију Србије, Радиша Кнежевић је говорио о великом јубилеју ове институције чији је оснивач Влада Србије, - 85. годишњици постојања, коју су прославили ове године. Он је покренуо тему стварања техничке комисије везану за циркуларну економију, што је веома значајан корак, указујући на велику помоћ коју је ЕДА пружила СДА у постизању овог циља.

 

                      standardi

 

Омладински сектор српске асоцијације је презентовао свој рад на условима за пут грађевинског отпада и његову рециклажу, што је почетак за ширење овог пројекта у нашој земљи.

 

Грађевински факултет Универзитета у Београду - катедра за материјале и конструкције, представила је др Јелена Драгаш. Она је предочила да је шеф катедре проф. др Снежана Маринковић још пре више од десет година започела научна истраживања и објављивање радова на ову тему. Драгаш је говорила о искуствима ове високообразовне институције у примени рециклираног бетонског отпада у грађевинарству - кроз могућности и изазове, како је гласило њено стручно предавање. 

 

Раде Кајганић, директор фирме Теиком, и Мирослав Јовановић, предочили су да су генерални заступници за цео наш регион јапанске компаније Комацу за алате за рушење и да се баве рушењем објеката, при чему су као пример приказали рушење које су реализовали у урбаној средини у Земуну.

 

Представница фирме ENVIRON BELGRADE, је говорила о томе чиме се њена компанија бави, а то је физичко-хемијски процес уклањања штетних материја са људи, предмета, простора и животне средине. Она је указала да је неопходно пре рушења обавити деконтаминацију објеката од опасних материјала, чиме би се заштитила животна средина. То, истина, поскупљује трошкове у грађевинарству, али је са друге стране то неопходно радити. Ова компанија бави се и деконтаминацијом ПЦБ уља из трансформатора, јер, према њеним речима, једна литра тог уља може да загади милион кубних литара воде што је изузетно велика опасност јер кроз подземне воде и канале може да доспе у реке и пијаћу воду.

 


Домаћу компанију Јунириск, представио је технолог Иван Чича, који је говорио о њиховом погону у београдској општини Раковица, где од 2008. године прерађују отпадне материјале од азбеста и то мокром технологијом млевења азбестног отпада. Главни фокус њиховог рада је, према његовим речима, третман опасног отпада, помоћу такозване мид микс технологије, а резултат њенњ примене је производ НЕУТРАЛ. 

 

Конференцији су, осим представника министарстава, присуствовали и представници локалних самоуправа, домаћих и страних компанија и заинтересовани појединци. 

 

Конференцију је пратио и Стив Декер, познати новинар испред Часописа КХЛ, ради промовисања Београда и Годишње конференције ЕДА 2020 године.

 

 

Извештај о конференцији из угла угледног часописа КХЛ можете прочитати кликом на ЛИНК:

 

 

 

 

Постигнути циљеви Конференције у Београду

 

Скуп у Београду био је од изузетног значаја, како је оцењено, јер је, пре свега, окупио међународне и наше експерте из индустрије рушења, деконтаминације и рециклаже, без којих се у свету не може замислити индустрија грађевинарства.

 

Циљ је био повезивање науке и привреде уз употребу нових технологија чијом би се применом развила производња нових грађевинских материјала, отворила нова радна места и тиме убрзао развој циркуларне економије у Србији.

  

Конференција је била прилика и да се омогући и директна размена  професионалног искуства и употребе савремених технологија. Намера организатора је била и учврстити међународну сарадњу и партнерство између домаћих и страних компанија и стручњака компанија за рушење, деконтаминацију и рециклажу, што је веома важно за нашу земљу због исцрпљености великих индустријских капацитета изграђених још у социјалистичком периоду.

 

Српскa асоцијација за рушење, деконтаминацију и рециклажу добија све већи регионални значај, посебно у образовању кадрова у овој области, а као чланица Европске асоцијације има могућност за шире деловање, не само регионално, већ и према Европској Унији.plakat

 

Чланство у ЕДА пружило је Српској асоцијацији могућност да спроведе обуку и тренинг кадрова, као и могућност сертификације привредних чинилаца, уз подршку и помоћ других националних удружења, која то већ годинама раде у својим земљама.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 13 децембар 2019 16:11
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија