Кућа Добрих Вести

Login

Конкурс: Три милијарде за развој предузетништва

Оцените овај чланак
(3 гласова)

planSJKDKSDKJDKS3434Влада Србија донела је уредбу којом је дефинисала да се од три милијарде динара које су намењене развоју предузетништва, чак две издвоје за набавку нове опреме за мала и средња предузећа.

 

За доделу тих пара биће расписан јавни позив, а онима који испуне услове држава ће одобрити бесповратну помоћ до 25 одсто од нето вредности опреме, која не може бити мања од 500.000, нити већа од пет милиона динара.

 

Привредни субјект који жели да конкурише у обавези је да обезбеди сопствено учешће у висини 5% нето вредности производне опреме, док ће се преосталих 70% обезбедити из кредита пословних банака или финансијског лизинга.

 

На конкурс се могу јавити предузећа из прерађивачког сектора који се не баве производњом дуванских производа, енергената, челика, експлозива, оружја или муниције, као и она која се баве снабдевањем воде, управљањем отпада, обезбеђивањем смештаја и исхране, али и стручне и научне делатности или инжењерством.

 

Поред две милијарде које су обезбеђене за суфинансирање опреме малих и средњих предузећа, држава је определила и додатних 850 милиона за подстицај предузетништва кроз развојне пројекте, односно куповину, доградњу или адаптацију производног простора или складишта, трајна обртна средства или куповину софтвера и рачунарске опреме. За овај програм финансијска подршка ће бити 20 одсто од вредности инвестиције, односно 30 одсто за привреднике који раде у неразвијеним подручјима. Износ ових бесповратних средстава не може бити мањи од 75.000 динара за предузетнике, односно 250.000 динара за правна лица, нити већи од 12.500.000 динара за све привредне субјекте.

 

Трећи програм који ће бити субвенционисан односи се на почетнике и за њих је држава обезбедила 150 милиона динара.

 

Извор: Блиц


Последњи пут измењено петак, 24 јануар 2020 11:22

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија