Кућа Добрих Вести

Login

Научи нове дигиталне вештине уз помоћ бесплатних онлајн курсева

Оцените овај чланак
(1 Глас)

digitlanevestineeeee3434343434Један консултант из области менаџмента ми је пре неколико година поставио питање које и дан данас памтим. Рекао је следеће: “Данас на разговорима за посао више не постављам питања колики ти је био просек на факултету, коју средњу школу си завршио, а више ми нису толико важни ни тестови личности. Поставим само једно питање кандидату: Шта ти знаш да радиш?”

 

Исто је питао и мене, и у тренутку, као неко ко је тек на почетку каријере, стварно сам се запитала којом то конкретном вештином могу помоћи једној компанији.

 

Неколико година након поменутог разговора, много тога се променило – осим тог питања које и данас, као професионалац, постављам себи. Тржиште рада данас тражи вештине, а чак и ако не аплицираш за посао, већ имаш идеју и храброст да покренеш свој бизнис, пожељно је да имаш вештине од којих ћеш моћи да зарађујеш.

 

Ових дана, док време проводимо код куће, читајући објаве на друштвеним мрежама и порталима, у економији се све мења страховитом брзином. Број слободних радних места се смањује, а она која остају трпе озбиљне промене.

 

У оваквој ситуацији имаш две опције: или да жмуриш пред променама и зимским сном спаваш код куће, или да онлајн свет, који нам остаје као једино сигурно место, искористиш да научиш нове вештине које те у будућности могу издвојити на тржишту рада или ти омогућити додатну зараду. Значај нових технологија и интернета је сада врло јасан, па ако икад посумњаш у то како неко може зарађивати из свог дома, сети се ситуације која нас је задесила. По подацима од пре неколико година, већина најтраженијих занимања управо траже дигиталне вештине и тичу се онлајн свијета.

 

У наставку ће бити представљени бесплатни онлајн курсеви уз које ћеш моћи да научиш нове вештине, а време код куће проведеш корисно.

 

Дигитални маркетинг уз помоћ Гугл курса

 

Као што знаш, почетком марта је цео свет стао – осим оног онлајн који је живљи него икад. Принуђени ситуацијом, чак и они највећи противници узимају мобилне телефоне у руке, трудећи се да све што могу заврше уз помоћ интернета. Јасно је: онлајн свет након ове пандемије више никада нећемо моћи да везујемо само за нове генерације. Данас су због тога у предности компаније које већ имају изграђено онлајн присуство, развијене веб продавнице и начине дистрибуције. Али, данас нисмо ту да причамо о томе шта је требало раније урадити.

 

Јасно је да ће сваком бизнису бити потребно знање о дигиталном маркетингу и новим каналима комуникације. Многи курсеви који се тичу управо дигиталних вештина постоје на Google Digital Garage, посебној платформи која омогућава стицање оваквих вештина. Курсеви су бројни – од тога како се повезати са купцима из других земаља, прилагодити видљивост онлaјн презентације компаније мобилном телефону, до тога како да, и у онлајн свету, останемо здрави.

 

Посебно се издваја курс који је креирао Google. Он траје 40 сати и бави се основама дигиталног маркетинга. Курс је потпуно бесплатан и намијењен почетницима који желе да упознају основе и начин размишљања у дигиталном маркетингу. Како траје 40 сати, свеобухватан је, па ћеш почети од тога како креирати циљеве у онлине наступу (питања шта једна фирма тражи на Интернету) до тога како се шаљу промотивни мејлови или воде налози и странице на друштвеним мрежама. Лекције у просеку трају по 10 минута, па нема разглога да те брине дужина курса. Након сваког поглавља можеш одморити, сумирати научено или попити online кафу са пријатељима. Као прави школарац, након сваког поглавља радићеш и мини квизове, како би се Google уверио у то да су све лекције пажљиво испраћене.

 

Након курса, можеш добити и признати сертификат као потврду о завршеном курсу, знање је касније могуће и надограђивати, а Google ће те награђивати посебним беџевима.

 

Вођење пословног блога

 

Људи углавном на реч блог реагују са “Аха, говоримо о блогерки која на интернету показује своје модне комбинације и од тога зарађује”. Ако је то и твоја реакција – стани, јер неке ствари морамо да разјаснимо.

 

Већина компанија које воде рачуна о свом онлине наступу, у оквиру свог сајта имају блог гђе редовно објављују садржај. Тако, занимљиве текстове на блогу имају банке, ИТ компаније, осигуравајућа друштва и сви који online свeт виде као прилику за продају. Зашто? Блог и текстови који се тамо налазе привлаче купце, нуде им додатну вредност, а тиме и претраживачи сајтове са више оваквих текстова боље рангирају на резултатима претраге за дату кључну реч.

 

Сад знамо да је блог супер, али се и даље питаш где је ту твоје место и зашто причамо о томе.

 

Неко је потребан да сав садржај који ће се објавити испланира, напише, доведе кориснике који ће садржај читати, а на крају све треба да резултира тиме што ће посјетилац сајта постати задовољан купац. За вођење блога је потребно знање и воља да на самом почетку кажеш: Ово је корисно и ја желим да научим.

 

Било да си власник малог бизниса, запослен у компанији која улаже у свој онлине наступ или размишљаш о додатној заради код куће, ова вјештина ти може бити од користи. Тренутно је на сајту Ahrefs доступан потпуно бесплатан курс који се бави кључним питањима контент маркетинга и креирањем блога. Уз овај курс научићеш зашто је блог важан, како посетиоца сајта претворити у претплатника newslettera, како створити садржај који ће промовисати сам себе или како га промовисати преко других канала. У суштини, све из области креирања садржаја што ће те од потпуног лаика претворити у некога ко ће и у разговору са стручњаком из ове области знати о чему се говори.

 

Курс те неће научити техничке ствари (како да направиш блог у оквиру сајта или технички објављујеш садржај), али то је ипак нешто што ћеш много лакше научити у поређењу са тим како креирати садржај, или се за овај дeо можеш ослонити на помоћ колега из ИТ сектора.

 

Важно је и да знаш да је креирање садржаја изузетно тражено и плаћено занимање (поготово уколико садржај можеш креирати на енглеском језику за инострано тржиште).

 

Цeo курс траје 4 сата и 56 минута и састоји се од 10 поглавља. Све лекције су на енглеском језику, али га уз базично знање можеш испратити (мала помоћ: уколико наиђеш на стручан појам којем не знаш значење, не обесхрабруј се – у другом табу увек можеш искористити помоћ Gugla.

 

Ако ти писање ипак није јача страна, али креативност јесте, можеш пробати нешто друго.

 

Научи основе графичког дизајна

 

Дизајн је основа сваког успешног бренда. Сви су у свету бизниса свесни тога да без логотипа и јасног визуелног идентитета компанија не може говорити о озбиљнијој промоцији и маркетингу.

 

Да, дизајнери су уметници, али то не значи да без урођеног талента не можеш научити основе и дизајнирати или уређивати неопходне промотивне материјале. Многи успешни дизајнери почели су да се баве дизајном тако што су истраживали и нову вештину почели да усвајају код своје куће учећи од водећих стручњака из ове области.

 

На платформи Skillshare постоји велики број таквих курсева, како бесплатних, тако и оних који се морају платити. Прва два месеца након што креираш профил моћи ћеш већину да прегледаш бесплатно, а један од оних које се препоручује за почетне кораке у графичком дизајну је овај. Курс траје свега 35 минута, а чућеш најважније чињенице о основним принципима графичког дизајна и како се поштују кроз креирање промотивног материјала, графика или чак фотографија.

 

Не, курс те неће претворити у графичког дизајнера, али важно је од нечега почети. Након што научиш основне принципе, за дизајнирање је потребан алат, зар не?

 

Оно што би у сликарству биле четкица и боје, у графичком дизајну су Adobe Photoshop и Illustrator. Стручњаци кажу да је за учење ових алата најбоље заобићи све споредне изборе и учити управо од креатора, уз помоћ доступних Adobe курсева.

 

Прво, Photoshop и Illustrator можеш инсталирати и бесплатно користити првих 7 дана. Након тога, неопходно је плаћање пакета, али хајде да се задржимо на период од тих 7 дана у којима много тога можеш научити, и у крајњем, оценити да ли ти се инсталација целих пакета исплати. Овде можеш пронаћи бројне бесплатне видео туторијале, а ако изабереш курсеве за почетнике, учићеш од тога како убацити фајл у радни простор Photoshopa до тога како се мијењају боје и уређују графике. По истом концепту можеш приступити и Adobe Illustrator, где уз помоћ нових облика можеш креирати све неопходне графике. Адобе курсеви су на енглеском језику, али све што глас у току видеа говори, видећеш како се ради и на екрану у видеу. На почетку сваког туторијала, добијаш и неопходан радни материјал, па можеш уређивати идентично као и на одгледаном видеу.

 

 

 Вратићемо се на почетак приче. Време које проводиш код куће можеш искористити на који год начин желиш. Концентрисати се на посао или учење док си са целом породицом, знамо из искуства, може бити тешко. Ипак, направи неку дневну рутину која ће ти оставити простора за време када ћеш бити посвећен/а себи. Уколико твој посао не захтева излазак из куће, сада је право време да научиш све оно што те годинама раније занимало, да пробудиш таленте успаване још од средње школе, или као прави професионалац, надоградиш своје знање. Запитај се у сваком случају шта је оно што знаш да радиш? Додај томе и још неку вештину, јер сад је право време за то.

 

На интернету постоје бројни курсеви из горе поменутих области, како бесплатни, тако и плаћени. Уколико те нека област посебно занима, а курс ти не одговара, додатне опције можеш потражити на сајтовима Skillshare, Udemy, Alison, Coursera…

 

Извор: Вијести

 


Последњи пут измењено уторак, 07 април 2020 19:28

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија