Кућа Добрих Вести

Login

Како да избегнете казну ако узмете помоћ од државе, а више од 10% запослених да отказ?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kaznadrzavapomoccccc6656565656Уредбом о економским мерама Владе је назначено да они привредници који су смањили број запослених за више од 10%, немају право на економске мере Владе. Под запосленима се сматрају они који имају уговор о раду, али се не рачунају они са којима је тај уговор закључен на одређено време и истиче у овом периоду.

 

Међутим, шта се дешава с оним фирмама у којима се број запослених смањи у међувремену?

 

Уредба је и ту јасна, на крају сваког месеца ће се проверавати да ли сте у односу на 15. март 2020. смањили број запослених за више од 10%, а то не смете да чините ни три месеца након што сте примили последње директно давање. То значи проверава се све до 31. октобра, али могуће је да се провера уради и накнадно.

 

Питање је онда, а шта ако ја не отпустим запосленог, већ они сами дају отказ? Министар финансија образложио је да и такав отказ улази у поменути лимит о броју запослених, као и запослени који оду на неплаћено одсуство.

 

То значи да, уколико преузеће има 20 запослених и двоје одлучи да оде из компаније или узме неплаћено одсуство, у било ком тренутку до 31. октобра, привредник губи право на мере Владе и то није све.

 

Све мора да се врати за пет дана

 

Привредник који изгуби право на коришћење погодности дужан је да плати све обавезе за које му је одобрено одлагање плаћања заједно са припадајућим каматама у року од пет дана од када када му је укинуто право на погодности.

 

Такође, у тих пет дана потребно је да извршите повраћај директних давања, наравно с каматом. Каматна стопа је она која се плаћа за кашњење у плаћању пореза. Она је током ванредног стања изједначена са стопом Народне банке Србије и износи 1,5%, а након укидања вранредног стања би могла са скочи на преко 10 одсто.

 

Колике су казне?

 

Ни то није све. Као што смо раније писали, уколико не измири обавезе у року од пет дана, привредник ће бити кажњен у висини 30-70% износа примљених директних давања, с тим да за предузећа то не може бити мање од 500.000 динара, а за преџетнике мање од 100.000. Уз то казну плаћа и одговорно лице у износу од 50.000 до 100.000 динара.

 

Исто важи и за одлагање пореза, плаћа се 20-50% од износа одложених пореза, а не мање од 250.000 динара за правно лице, односно 50.000 динара за предузетника. Казне за одговона лица су 25.000 до 50.000 динара.

 

Како да ипак задржите мере?

Постоји једна срећна околност и решење. Пре свега, све мере се примењују из месеца у месец, тако да уколико вам се овако нешто деси, можете раговати пре него што искористите све мере.

 

Друга добра околност јесте та да је битно само да не промените број запослених. Дакле могу људи да одлазе из компаније, али је битно да на њихово место дође неко други. Како министар каже, у уговору о раду постоји отказни рок у оквиру кога можете да пронађете новог запосленог. Значи, отишло је двоје, ви запослите ново двоје и то је то. Само то треба урадити у што краћем року, како се број исплаћених зарада за тај месец не би мењао.

 

Наравно, овим не предлажемо да "варате" државу већ да покушате да пронађете најбоље решење и за вас и за ваше раднике.

 

Извор: Кућа добрих вети/Телеграф

 

 


Последњи пут измењено среда, 29 април 2020 21:37

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија