Кућа Добрих Вести

Login

Подршка рањивим групама жена за укључивање у тржиште рада

Оцените овај чланак
(2 гласова)

trzisteradadfdfdfOкругли сто којим се приводи крају пројекат „Подршка рањивим групама жена за укључивање у тржиште рада у контексту последица изазваних пандемијом КОВИД-19“, одржан је током протекле седмице.

 

Пројекат је реализовало Удружење пословних жена Србије а финансиран је од стране Фондације за отворено друштво, са циљем да се побољша положај самохраних мајки, жена преко 45 година старости и Ромкиња, у општинама Пирот и Београд, погођених последицама Ковид-19 пандемије, у области запошљавања.

 

Пројекат је реализован у периоду од јуна до децембра, паралелно у Пироту и Београду, кроз одржане активности : утврђивања актуелног радног статуса дефинисаних категорија жена пре и након ванредног стања (март-мај 2020.), уведеног због Ковид-19 пандемије, путем пилот истраживања – телефонске анкете; радионица за Откривање потенцијала рањивих група за самозапошљавање; Упознавање дефинисаних група жена са правима и обавезама запослених лица; Припремом представница рањивих група за дијалог. Оствареним дијалогом у оквиру округлог стола на којем су учешће узеле представнице рањивих група жена које су учествовале у радионицама, Удружења пословних жена Србије, послодаваца, локалне самоуправе и релевантних националних институција, са циљем интегрисања рањивих група на тржиште рада, данас је пројекат приведен крају.

 

Округли сто је у складу са тренутном ситуацијом одржан „хибридно“, комбинацијом разговора у студију и онлине укључења. Учесницама се обратила др Сања Поповић Пантић, председница УПЖ, Државна секретарка Министарства за рад, борачка и социјална питања Стана Божовић, Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, Фондација за отворено друштво Александра Шањевић и помоћница градоначелника Пирота, Милица Голубовић, затим, Неда Милановић, директорка сектора за подршку запошљавању Националне службе за запошљавање, Радмила Нешић, координаторка Женска ромска мрежа Србије, као и представнице привреде, чланице Удружења пословних жена Србије Миленца Срећковић – СЕТ, Афродита Бајић – Afrodita Mode Collection и Драгица Божиновић – Новитас Консaлт.

 

Закључци донети на овом округлом столу су - Да је правна помоћ овим категоријама жена неопходна јер немају довољно информација о остваривању својих права, те треба наставити са оснаживањем и информисањем на том пољу – Потребан је и континуиран дијалог на нивоу кључних институција и организација са послодавцима на тему предности које носи запошљавање ових група жена – Перманентне специјализоване ускостручне обуке за на тржишту рада недостајућих заната, али и потребних дигиталних вештина попут њеб дизајна и маркетинга. Било би добро повезивање обука са потребама послодаваца за радном снагом, нарочито жена послодаваца чланица УПЖ Србије, чиме би се подстакла међусобна подршка посебно у сфери сензибилисања рањивих група жена и њиховим родносензитивнимим проблемима. Важност улоге бизнис сектора посебно је подвукла Александра Шањевић, координаторка програма из Фондације за отворено друштво и изразила задовољство оствареном синергијом цивилног, приватног и јавног сектора у оквиру пројекта. Жене послодавци, чланице УПЖ Србије су указале на отварање нових могућности запошљавања за жене, на пример у сектору грађевинарства где су нове технологије условиле мање коришћење физичке снаге а више знања и вештог управљања модерним машинама а самим тим отвориле и нове оцпије за укључивање жена у доскора типично мушки скетор. Сања Поповић Пантић је истакла да ће се УПЖ Србије и даље бавити подршком овим тзв рањивим групама жена иако је подвукла, да из искусутва у раду са њима, рањивост заправо долази из односа друштва према њима а никако не из мањка њихових способности. И закључила је, да ћемо направити помак уколико нам и за посебно изазовну 2021. водиља буде солидарност а циљ наставак подршке најугроженијим групама.

 

Наредни корак је израда документа са препорукама, до којих се дошло током реализације пројекта, за интегрисање рањивих група жена на тржиште рада. Документ ће бити достављен заинтересованим локалним самоуправама, Националној служби за запошљавање, Министарству за рад, борачка и социјална питања, Удружењу послодаваца и другим заинтересованим странама.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 24 децембар 2020 21:24

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија