Кућа Добрих Вести

Login

НИСУ ЗАБОРАВЉЕНЕ: Бесплатне обуке жена из рањивих група

Оцените овај чланак
(3 гласова)

tekstilllllllУпркос ситуацији у коју нас је све довела пандемија коронавируса Удружење пословних жена Србије је пронашло начин да онлајн и офлајн реализује пројекат “Економско оснаживање рањивих група жена кроз обуке за занате”, уз саветодавну и финансијску подршку Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ.

 

Пројекат се одвија кроз бесплатне обуке које имају за циљ подршку инклузији и економском оснаживању и оспособљавању жена за самозапошљавање. Обуке су намењене женама ромске националности и женама из руралних средина Србије, које такође имају отежан приступ ка тржишту рада, а практично их оспособљавају за врло популарне занате. Потрошни материјал који су полазнице користиле током обука, обезбедило је Удружење пословних жена Србије. Након онлајн обука које су биле изузетне за теоријска знања, у току су директне обуке у Новом Саду, Врањској бањи, Пироту и Београду, с обзиром да је из ових места било највише заинтересованих полазница. У овој завршној фази жене са предавачима/менторима уживо вежбају и практично примењују сва до сада стечена знања, након чега следе још два месеца менторске подршке.

 

У првој фази пројекта, обуку о Изради њеб сајтова са основама програмирања завршило је 10 Ромкиња (из Пирота, Ниша, Београда, Смедеревске Паланке и Осипаонице), изузетно мотивисаних да постојеће знање рада на рачунару подигну на виши ниво. Обука је реализована онлајн и била је базирана на ЊордПресс платформи, која је одабрана због своје једноставности коришћења. Ова платформа је изузетно популарна јер омогућава и људима који нису из струке да направе презентабилна њеб решења. Након завршетка обуке полазнице су два месеца имале менторску помоћ предавача.

 

У другој фази пројекта нова група полазница је имала прилику да похађа обуку Основе козметичких третмана и припрема препарата за негу лица и тела. Теме ове обуке су биле упознавање са основама анатомије, дерматологије, козметологије, хигијене и ароматерапије, одређивање типа коже, припрема препарата за негу лица у кућним условима, извођења третмана лица и депилација шећерном пастом.

 

Трећа фаза пројекта је заинтересованим женама из рањивих група пружила прилику да се едукују у области Кетеринга и припреме торти и колача. Ова обука им је омогућила да се упознају са предусловима за професионално бављење кетерингом, од обрачуна трошкова материјала, до формирања цене, али и технике припреме сланог фингер фуда, традиционалних и савремених колача и дезерта, чоколадних деликатеса, фондан масе и декорисања торти.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 08 јул 2021 17:36

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија