Кућа Добрих Вести

Login

Заједничко улагање – добитна комбинација

Оцените овај чланак
(6 гласова)

DosenБЕОГРАД - Како доћи до додатног капитала за бизнис, приоритетно је питање које пред собом поставља сваки други предузетник у Србији. Класичан начин – кредит банке и задуживање, није срећно решење у времену кризе. Потрага за инвеститором у “домаћем дворишту”,  такође, је захтеван подухват, због неликвидности српске привреде, па је зато све више компанија које се одлучују да учествују на бројним међународим конкурсима и инвестиционим конференцијама и тако обезбеде неопходан новац за пословање.

 

  

Balkan Venture Forum 

 

Постоје компаније које се тиме активно баве, путују по Европи , гостују на конференцијама и током година лагано прикупљају средства која су им потребна за пословни подухват.

Недавно одржани Балкан Венчер Форум (Balkan Venture Forum), заснован на том принципу, омогућио је да десет компанија из Србије добију пажњу међународних инвеститора и оду на такмичење у Берлин на централни Европски венчер Самит.

"У Берлин су отпутовали представници седам предузећа из Србије. Они су тамо добили заслужену пажњу потенцијалних улагача и разговори су у току. Поједине фирме  добиле су веома озбиљне понуде да се чак пресале у Берлин и добију инвестицију. То су приватне одлуке наших инвеститора и видећемо шта ће на крају одлучити", каже на почетку разговора за “Кућу добрих вести” директор Balkan Venture Foruma Милош Дошен.

Финансирање засновано на предузетничком капиталу уобичајена је пракса у бројним земљама, као што су Сједињене Америчке државе, где су тако покренута чак два инвестициона циклуса.

Balkan-venture2

“Сједињене Америчке Државе су целу интернет економију развили искључиво на предузетничком капиталу. Сада на предузетничком капиталу развијају нову економију засновану на обновљивим изворима енергије. Значи, Америка, као прича о успеху предузетништва, заснована је на предузетничком капиталу. То је суштина и људи треба да знају да је то легитимна алтернатива за финансирање. Балкан Венчер Форум је наш пионирски покушај у правцу промовисања заједничког улагања и ми верујемо да ће у наредних пет до десет година у Србији то да постане значајан облик финансирања  иновативних и брзорастућих фирми”, каже Дошен.

Он је напоменуо да овај вид финансирања предузећа има  предности у односу на конкурисање за добијање средстава преко предприступних фондова Европске уније.

“Ту има доста ограничења. Да би фирме учествовале, прво треба да направе  конзорцијум са неком другом фирмом, морају да буду веома конкурентне, а наша привреда још није на том нивоу”, тврди Дошен, истичући да задуживање треба да буде последња солуција о којој предузетници размишљају.

 

Joint venture 

 

Joint venture (заједничко улагање) је, иначе, облик међународних инвестиција путем којих се остварују пословни подухвати трајног карактера уз ангажовање партнера из различитих земаља. Мотив партнера који улазе у џоин венчер јесте заједничко улагање средстава, заједничко предузетништво, сношење ризика и подела добити. Управо овакав вид пословних подухвата промовише и Балкан Венчер Форум.

 

Шта занима инвеститоре?

 

“Препоручио бих људима да се фокусирају на оне послове које ће у некој блиској будућности одговарати на најзначајније потребе локалне и глобалне популације. Треба се фокусирати на оне потребе који су уочљиве, а то су вода, храна, енергија…Дакле, суштина је одговорити на потребе човечанства. Сваки човек хоће да живи дуже, тако да све што је у вези са здрављем, са дуговечношћу, изворима хране, воде, са јефтнијим и обновљивим енергијама, области где предузетник треба да тражи своја пословна решења и да прави предузетничке подухвате. Моја искрена препорука је и бежати од пренатрпаних тржишта, увек бежати у неке више области где је генерално мањи број играча и где неки иновативни приступ не само у производњи, него и неки пословни модел може да донесе невероватне користи за брз раст”, каже Дошен.

 

Перцепција инвеститора

 

“Генерално, перцепција инвеститора у области приватног финансирања се тек формира и ми значајно утичемо на формирање те њихове перцепције. Могу рећи да све иде у добром правцу, да је њихова перцепција о Србији и Београду веома позитивна из више разлога. Србија има доста реалних предности у вези са инвестирањем. Београд је реално центар овог региона и поседује невероватну количину талената, идеја, компаративне предности, квалитетну радну снагу, образоване људе који су овде спремни нешто да раде. Многи од њих су се у свом професионалном животу, први пут обрели у Србији и видели да овде постоје озбиљне компаније.

На последњем Форуму забележили смо велики успех, јер смо имали 125 апликација. На нивоу целог система такмичења у Европи је реализовано нешто више од 1.000 апликација, тако да је Србија први пут направила 12 одсто целокупног европског резултата, што је велики успех. Из свега тога је проистекао квалитет, јер су свих четрдесет компанија које су се представљале на Форуму веома квалитетне компаније и то је оно што ће инвеститоре додатно мотивисати да опет дођу.

 

Balkan Venture Forum – успех који мора да се понови

 

“Balkan Venture Forum” у Београду је био успешан скуп. По повратним информацијама учесника на Форуму закључио сам да је све то било интересантно и корисно за њих, обезбедили су контакте са инвеститорима и са потенцијланим пословним партнерима. На Форуму смо имали представнике 19 земаља, па је скуп имао међународни карактер. За учешће се регистровало 30 инвеститора, 40 компанија са укупно 340 учесника. Форум су обележиле дводневне конфренције, девет панела, 53 говорника. На крају, десет компанија, које су у Београду проглашене победничким имале су могућност да оду у Берлин на финале такмичења.

У Берлин је тако отишло седам компанија и по први пут у десетогодишњој историји тог такмичења имали смо српску делегацију, која је бројала 12 људи. Финални форум у Берлину - Европски венчер Самит био је место невероватне концентрације инвеститора. Тамо је било регистровано 100 венчер капитал фондова и на сличан начин као у Београду представило се 120 компанија. Видели смо како функционише цело то тржиште, какви су трендови на западу”, каже Дошен.

 

Ко су фирме победници Balkan Venture Foruma 

 

“Имали смо две компаније из обновљивих извора, две компаније из биомедицине, док је шест компанија из ИТ индустрија. У Берлину је боравило седам компанија. То су фирме које су процениле да би у Берлину могле да нађу извор финансирања. Многе од њих су тамо започеле веома интересантне разговоре. То су фирме које већ сада имају неки пословни случај, није реч о старт-аповима, сем једне или две фирме, које су биле са нама. То су фирме које реално могу да нађу извор финансирања и инвеститоре. Што се тиче централног такмичења у Берлину, треба рећи да је овај град европска престоница старт-aпова (start-up) и иновативних малих фирми, уопште модела њиховог развоја, тако да је невероватна количина фондова расположива за финансирање боравила на тој централној “инвестиционој манифестацији”, истакао је Дошен.

Balkan-venture

 

Производи победниka

 

- Мобилни бежични систем за наручивање хране и пића

- ИнтерАктивни Буквар

- Помоћу гласовних наредби управљајте уређајима у домаћинству

- Платформа са фајловима која омогућава корисницима да имају резервну копију, да деле и објављују датотеке

-Galoo.com - Преговарање о ценама за производе и услуге

-Melt.ee - Апликација за упознавање са новим људима на конференцијама

-Софтвер консалтинг тим који омогућава развој wеб апликација

-Неинвазивна вентилација, метод који замењује спонтано дисање

-Развој иновативних производа и технологија, пре свега, у области биомедицине и фармације

-Хидро-морске обновљиве технологије

 

Владимир Копрић и његов ИнтерАктивни Буквар

 

Пословна филозофија Coprix Media је иновативни образовни модел доступан свима, уз веома економичне цене и једноставан je за коришћење на плаформама за апликације осетљиве на додир.

"ИнтерАктивни Буквар" је започет од стране неколицине пријатеља са жељом да се помогне унапређење тренутне ситуације у образовном систему Србије и учини велики корак ка савременим методама и училима која се примењују у свету.

Како се светски трендови из области образовања све више окрећу према табличним уређајима потпуно напуштајући класичан PC концепт, пројекат ИнтерАктивног Буквара је базиран управо на коришћењу табличних рачунара.  

Овај Буквар је заснован на потпуно новом образовном методу, који је специјално дизајниран за учење кроз интерактивно коришћење интерфејса осетљивих на додир, мултимедијалног садржаја и кинетичких повратних информација. Изворно је развијен за предшколску и основно школску децу са специфичном механиком која је прилагођена најширем узрасту, како би се обезбедио максималан ниво концентрације и продужено време ангажовања. Овај метод задржава децу активно ангажованом у природној средини, прилагођеној њиховој старосној групи, где се курикулум представља на ненаметљив и занимљив начин који деци омогућава да остану заинтересована током дужег временског периода са повећаним интересовањем за представљени материјал.

 

Управљач уређаја у дому

Мирослав Вранкић –  измислио је Сервус електронски систем који кориснику омогућава да помоћу гласовних наредби управља својим домом.

Корисник комуницира са системом преко малог микрофона. Сервус прикупља наредбе путем микрофона и извршава их. Сервус тренутно говори неколико светских језика, међу којима су хрватски и словеначки. Комуникација са уређајима који контролишу кућне апарте спроводи се преко постојећих електричних инсталација и нису потребни додатни каблови.

Модуларна архитектура сервиса омогућава да корисник може по жељи да накнадно дода управљање неким од нових уређаја. На пример, корисник може уложити у Сервус систем који омогућава управљање телевизором, паљење и гашење светла у соби. Следеће године он, на пример, може проширити функционалност сервиса да му се дода управљање улазним вратима, клима уређајима и додатним светлима у дневном боравку. Сервус ће слушати Ваш глас од првог тренутка у Вашем дому. Слушаће глас чак и ако се он измени, на пример, због прехладе.

 

 

О Balkan Venture Forumu

Balkan Venture Forum је одржан 22. и 23. новембра ове године у Београду. Окупио је инвеститоре из 40 земаља, док је на самом такмичењу учествовало 43 фирми. Свака од фирми имала је 15 минута да се представи потенцијалном инвеститору. Најбољи по избору инвестиционог жирија отишли су у Берлин на Европски венчер Самит, где су имали прилику да се представе великом броју инвеститора. Балкан Венчер Форум организован је по угледу на више од 25 сличних конференција, које се одржавају у Европи од 1998, у организацији Europe Unlimited, организације за подстицање директних инвестиција. Оснивач Јуроп анлимитеда, белгијски стручњак за финансије и инвестиције Вилијем Стивенс је, поводом овог скупа у Београду, изјавио је да је Балкан занимљив инвеститорима за почетни, предузетнички и власнички капитал, јер нуди више стопе економског раста од онога што је тренутно просек у Европи.

                                                          Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 24 децембар 2012 15:54
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија