Кућа Добрих Вести

Login

СДА:Позив за јединице локалне самоуправе, инвеститоре и извођаче

Оцените овај чланак
(2 гласова)

demolationИзменама и допунама Закона о управљању отпадом и доношењем Уредбе о начину и поступку управљања отпадом од грађења и рушења, који су ступили на снагу 2023. године, по први пут је у законодавном систему Република Србије дефинисан појам отпада од грађења и рушења.

 

 

Тако је формирана нова категорија отпада, а сами тим и потреба за новим занимањима и то у извођачком, пројектантском, инспекцијском и контролном смислу.

 

На основу донетих прописа, Српска асоцијација за рушење, деконтаминацију и рециклажу је већ обавила обуке и сертификовала прве компаније за рад са азбестом, његово уклањање, паковање, транспорт и трајно складиштење. То је међународно признат сертификат, јер у Републици Србији не постоји та врста занимања, а које је врло значајно за претходно уклањање опасних материјала из објеката који се руше, реновирају и енергетски обнављају. Ова обука је успостављена и устаљена у циљу спровођења законито утврђеног управљања овом врстом отпада, за све субјекте који обављају ову врсту делатности.

 

У оквиру нових законских решења и у консутацијама са европским колегама, Српска асоцијације је припремила нове обуке, које се односе на стварање, управљање и добијање новог материјала од отпада од рушења и грађења. Овим су успотпуњене активности асоцијације ка стварању нових професионалних занимања.

 

Створени су услови за обуку инвеститора и извођача у следећем:

 

-           Стручни тимови за преглед објеката;

 

-           Израда Плана (пројекта) управљања отпадом од рушења и деконтаминације;

 

-           Оспособљавање лица овлашћених на градилиштима за управљање отпадом од рушења и грађења;

 

-           Израда пројеката за складиштење и прераду материјала насталих извођењем грађевинских радова;

 

-           Стручно оспособљавање радника и инжењерског кадра за послове рушења, деконтаминације и рециклаже.

 

За јединице локалне самоуправе створени су услови за обуку следећих:

 

-           Запослени у организационим јединицама који издају решење о сагласности на Пројекте и Планове за управљање отпадом од рушења и грађења;

 

-           Надлежни инспектори запослени у организационим јединицама који обављају послове инспекцијског наџора;

 

-           Запослени у Јаним комуналним предузећима.

 

Сви заинтересовани за похађање обуке и помоћ у спровођењеу предметне законске регулативе, могу нас консултовати преко е-маил адресе: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

 

 

Извор: Кућа добрих вестиПоследњи пут измењено уторак, 14 мај 2024 20:14

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија