Кућа Добрих Вести

Login

Подршка ИТ индустрији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ITБЕОГРАД - Држава ће кроз програм подршке индустрији информационих технологија (ИТ) омогућити компанијама у тој области пореске олакшице, бесповратна средства за почетнике у послу, прилагодити образовни систем потребама тог сектора и пружити подршку извозницима, објавило је Министарство привреде и финансија.

Расправа о државном програму подршке ИТ индустрији окупила је представнике око 50 компанија из тог сектора, а министар финансија и привреде Млађан Динкић је на скупу најавио да је циљ да у наредних неколико недеља буде направљена коначна верзија тог програма.
У марту би требало да се крене у измене закона потребне да би програм подршке том сектору заживео, као и да би се олакшало пословање преко интернета.

Министар је најавио да се планирају измене Закона о платним услугама, као и прилагођавање закона о ревизији и рачуноводству потребама пословања путем интернета, да би електронска комуникација постала преовлађујућа у Србији.

Динкић је нагласио да се на овом програму радило неколико месеци, да је било добрих предлога од компанија и да је то само почетак дијалога са ИТ сектором.

Како је прецизирао, конкретне мере за подршку подразумевају бесповратна средства за нове компаније, ако постоји инвеститор спреман да уложи у производ, држава би учествовала до половине средстава, а максимално до 25.000 евра по пројекту.

 

Пореске олакшице ИТ индустрији


,,У првој половини године биће донето низ пореских олакшица за ИТ индустрију у виду пореских кредита за истраживање и развој, и ослобађања плаћања једне трећине пореза на зараде, односно ослобађање од пореза на здравство и незапосленост", рекао је Динкић.

,,То значи да би држава преузела трошкове здравственог осигурања уместо послодавца", навео је он, ,,истичући да ће  пореске олакшице омогућити да Србија у области ИТ има најатрактивнији порески систем".

Планирају се и промене у образовном систему, тако што ће држава,  имајући у виду да нема незапослених инжењера ИТ технологија и електронике, подржати повећање уписних квота у средњим школама, природним и техничким факултетима, помоћи факултетима да прошире капацитете и повезати привреду са високим школством.

Динкић је најавио и подршку извозницима у ИТ-у, кроз посебан систем осигурања, тако да би могли да што више својих производа и услуга продају на светском тржишту.

Програмом подршке, како је најављено, подстицаће се производња, развој и извоз оригиналних производа у ИТ-у, пре свега софтвера, који је у прошлој години извезен за 200 милиона евра.

Прва радна верзија програма државне подршке ИТ сектору објављена је на сајту Министарства финансија и привреде.

Заинтересовани ће моћи да шаљу коментаре и сугестије до 17. фебруара.

                                 Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 08 фебруар 2013 10:03
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија