Кућа Добрих Вести

Login

Увођење "принципа оснаживања жена" у предузећа у Србији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

udruzenjeБЕОГРАД - Удружење пословних жена Србије почело је да реализује пројекат посвећен унапређењу капацитета малих и средњих предузећа (МСП) на примени "принципа оснаживања жена".

Циљ пројекта, који је подржала Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена - UN Women, јесте да упозна руководиоце, а пре свега власнице малих и средњих предузећа са седам "принципа оснаживања жена" и помогне приликом њихове примене, саопштило је Удружење пословних жена.

Пројекат се спроводи у Београду и пет градова у Србији и као партнере окупља Удружење пословних жена EVA из Ваљева, Удружење пословних жена "Надежда Петровић" из Чачка, Асоцијацију пословних жена Визија, Крагујевац, Академију женског предузетништва, Бачки Петровац и Удружење пословних жена, Ниш.

 

Принципи оснаживања жена

 

У Србији је прошле године 11 великих корпорација потписало изјаву подршке и обавезало се да ће примењивати те принципе у својим предузећима, а овај пројекат ће то омогућити у МСП широм Србије.

Принципи оснаживања жена су - на високе управљачке позиције постављати руководиоце посвећене родној равноправности, према свим женама и мушкарцима на послу праведно поступати - поштовати и подржавати људска права и недискриминацију, обезбедити здравље, безбедност и благостање свих радница и радника.

Принципи подразумевају и да се промовише образовање, обука и стручно усавршавање жена, развијају компанија, ланац снабдевања и маркетинг на начин који оснажује жене, промовише равноправност кроз иницијативе у друштву и заговарање и мери напредак родне равноправности и јавно извештава о њему.

Током овог месеца ће у свих шест градова учесника пројекта бити организовани специјални тренинзи, како би се заинтересоване компаније и њихове власнице упознале са темом, активностима на пројекту и могућностима учешћа.
Током априла у Београду ће бити организован догађај под називом "Принципи оснаживања жена“, на коме ће учеснице пројекта постати и званичне потписнице изјаве о примени принципа и на тај начин се придружити компанијама широм света које ове принципе користе у свом пословању.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 05 март 2013 11:35
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија