Кућа Добрих Вести

Login

Јавна расправа о наметима малим и средњим предузећима

Оцените овај чланак
(1 Глас)

evropskipokretБЕОГРАД - Европски покрет у Србији организоваће сутра – 18. априла, јавну расправу поводом новог пројекта истраживачког форума на тему “Унапређење перформанси малих и средњих предузећа у Србији реформом система опорезивања".

Дискусија ће бити посвећена разматрању могућности да се реформом система опорезивања допринесе стварању повољнијих услова за развој малих и средњих предузећа (МСП) у Србији, имајући у виду да је висина пореског оптерећења МСП, једноставност и транспарентност пореских прописа и процедура један од фактора који утичу на њихов раст, саопштио је Европски покрет у Србији.
Иако систем опорезивања представља само једну од детерминанти раста сектора МСП, у јавности у Србији се често наводе ставови да је неповољан систем опорезивања малих и средњих предузећа једна од кључних баријера њиховог раста и развоја.

Како до бољег система опорезивања МСП

У студији ,,Унапређење перформанси малих и средњих предузећа у Србији реформом система опорезивања", аутора Саше Ранђеловића и Александра Ђорђевића, процењено је да МСП у Србији донекле јесу изложена већем пореском оптерећењу у односу на велика предузећа, али да је та разлика релативно мала.
С друге стране, процењено је да су МСП, у извесној мери, изложена већем пореском оптерећењу у домену локалних пореза и дажбина, као и код опорезивања рада.
На основу резултата истраживања идентификоване су и дефинисане препоруке из домена пореске политике које би позитивно деловале на развој ових предузећа у наредном периоду, попут смањења или укидања многобројних локалних фискалних дажбина и смањења доприноса за социјално осигурање уз повећање пореза на потрошњу.
Догађај ће се одржати у београдском Медија центру, са почетком у 12 часова.

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено среда, 17 април 2013 20:00
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија