A+ A A-

Порези и доприноси само на један рачун

Оцените овај чланак
(1 Глас)

poreziБЕОГРАД - Од почетка наредне године  привреда ће уплаћивати порезе и доприносе само на један рачун, уместо на садашњих 50 ,,адреса". То ће значајно допринети њеном растерећењу.

У просеку фирме сада порезе и доприносе уплаћују на 50 рачуна, и подносе 20 извештаја месечно, што ће од почетка наредне године бити замењено једним рачуном и једним обрасцем за извештавање.

Од 1. октобра ове године креће пилот пројекат за један уплатни рачун, а од 1. јануара 2014. године почеће пуна примена тог прописа за све.

Од 1. јула следеће године биће уведена обавеза електронске пријаве пореза за све, чиме ће бити укинуто пет милиона разлицитих образаца који се сада користе у комуникацији привреде и Пореске управе.

Радиће се, такође, на побољшању комуникације између пореских инспектора и привреде. Запослени у Пореској управи уместо на шалтерима ће радити у контроли, што и јесте основна функција те институције.

Ускоро ће се донети одлука о оснивању Канцеларије за брзе одговоре, која ће бити усмерена на скраћивање рокова за одобравање грађевинских дозвола, као и процедура везане за катастар и земљиште.

Системски напредак у тој области може бити направљен изменама Закона о планирању и изградњи, чија израда је у току.

                                                Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 21 април 2013 23:11
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани