A+ A A-

Јавни позив за еко-иновације у 2013

Оцените овај чланак
(3 гласова)

ekologijaБЕОГРАД - Мала и средња предузећа у Србији имају рок до 5. септембра да се пријаве за суфинансирање свог еко-иновативног прозвода на конкурсу Националне агенције за регионални развој .

Еко-иновације укључују нове производне процесе, производе, услуге, методе управљања пословањем, чија ће употреба или примена спречити или значајно смањити ризик по околину, загађење, или било какав други негативан утицај употребе ресурса кроз цео животни циклус производа.
Позив је превасходно намењен малим и средњим предузећима које су развиле „зелени“ производ, процес или услугу, који су технички успешно демонстрирани, али због одређених ризика још увек нису продрли значајније на тржиште и због тога им је потребна подршка.
Очекивани рокови за анализу пројектних предлога је март 2014. године а за потписивање уговора и почетак реализације пројеката мај 2014. године.
Овај програм предвиђа да Европска комисија финансира до 50 одсто оправданих трошкова, пројектне активности могу максимално да трају 36 месеци, а укупан буџет је 31,5 милиона евра.

Јавни позив за учешће на овом конкурсу расписан је средином маја ове године. 

Стварање еколошки одрживих производа

Позив је био отворен за сва правна лица, из приватног и јавног сектора, која су регистрована на територији земаља чланица ЕУ, земаља чланицама ЕФТА-е (Норвешка, Исланд и Лихтенштајн), у земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима (Хрватска, Македонија, Турска, Албанија, Црна Гора, Србија) и Израелу.
Приоритет имају мала и средња предузећа.
Циљ овог програма је подстицање нових и интегрисаних приступа еко-иновацијама у областима као што су управљање заштитом животне средине и стварање еколошких производа, процеса и услуга, уклањање препрека за шире коришћење еко-иновација, креирање већег тржишта за еко-иновативне производе и услуге, повећање иновативних капацитета малих и средњих предузећа.
Предност имају сектори који могу да пруже значајно побољшање у начину на који њихово пословање, производи или услуге утичу на животну средину као што су: рециклажа, грађевинарство, индустрија хране и пића, вода, „зеленије“ пословање, односно паметна набавка.

Више о самом пројекту можете сазнати ОВДЕ.

                                                       Извор: Кућа добрих вести/Национална агенција за регионални развој


Последњи пут измењено понедељак, 02 септембар 2013 23:58
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани