Кућа Добрих Вести

Login

Привредници свакодневно помажу угроженима

Оцените овај чланак
(3 гласова)

kolcentarrrrrrБЕОГРАД - Велике и мале компаније, које су чланице удружења за трговину и пољопривреду ПКС, најзначајнији су снабдевачи али и донатори хране и лекова за угрожено становништво у поплавама. 

Привредници 13 групација, колико их има при Удружењу за трговину ПКС, одазвали су се позиву да помогну становништву у поплављеним подручјима. Вредне донације у води, храни, лековима, пеленама и дечјој храни дали су велики трговински ланци, као што су Меркатор, ДИС, Делезе, Делта Холдинг, Идеја, Нелт, Гомекс, Верано Моторс, Универекспорт, Агропромет из Кикинде, и др. Они су, такође уплатили новчане донације на рачун Владе, на располагање евакуисанима ставили смештајне капаците и кризним штабовима уступили транспортна возила, објавила је Привредна комора Србије.

Лурди из Суботице своју донацију у храни дистрибуирао је преко Црвеног крста, а ДМ дрогериа маркет континуирано помаже угрожено становништво средствима за хигијену. Велетржница Београд послала је донацију у воћу и поврћу, а компанија Веропулос је, поред уплаћене једнократне новчане помоћи, у својим објектима организовала акцију прикупљања новца и артикала.

Мали трговци и њихва удружења дали су бројне прилоге у складу са својим могућностима, као што су Удружења ДТЛ и остала. Већина се јавља Удружењу за трговину ПКС и изражава огорчење због случајева злоупотребе ванредне ситуације од стране појединих колега, због чега су, према допису Друштва трговаца Нови Сад, „неповерењу и притиску изложени мале трговинске радње, које су помогле и више него што су могле“. Вишњица дућани, који су донирали камион воде, за десет најтраженијих артикала снизили су цене између 10 и 30 одсто, а добављачима упутили допис да никакво поскупљење неће признавати док траје ванредна ситуација.

Безброј добрих људи

Привредници окупљени у оквиру групација веледрогерија и апотека континуирано снабдевају лековима, медицинском опремом, храном, флашицама и пеленама за бебе и одрасле центалну Апотеку клиничког центра Србије, у договору са Министарством здравља.

 Чланице Групације за промет непокретности донирају средства, а на њихов позив јављају се власници станова спремни да их уступе на коришћење евакуисанима, а много је оних који нуде смештај у својим домовима. Јављају се и донатори спремни да плаћају станарину за изнајмљивање станова породицама које не могу да се врате у својим кућама.

Групације привредника, које раде у оквиру Уружења за пољопривреду, прехрамбену и дуванску индустрију и водопривреду ПКС, од избијања поплава непрекидно су активно укључене у снабдевање потребним прехрамбеним производима угроженог становништва и спасилаца. Тако, на пример, индустрија Ђурђевић из Пећинаца цео расположиви лагер готових јела упутила је за Војску Србије, а Вода Врњци испоручује флаширану воду за ангажоване припаднике МУП Србије. Компаније Пионир и Хисар су доставиле прехрамбене производе из свог асортимана у вредности од 4.800.000 динара, а донирале су тренерке и другу гардеробу у вредности од два милиона динара. Из истог пословног система Алко група, три милиона динара уплатио је Алфа плам из Врања, а кућа у Милановцу уступљена је за смештај деце из поплављених подручја.

Маковица а.д. дневно испоручује 10 000 векни хлеба. Месне прерађевине, чајеве, као и новац донирале су бројен компаније, међу којима су Јухор из Јагодине, Адонис из Сокобање, Фруктус из Бачке Паланке, док су фирме као што су Сто Посто, Инберг, Пантелић из Краљева, Патент из Суботице донирале сточну храну. Ветеринарска комора ставила је на располагање своје стручњаке, а пољопривредни институти помоћ у семенском и другом материјалу.

Кока-кола обезбеђује 500.000 евра

Кока-кола систем у Србији у овом тренутку обезбеђује 500 000 евра, удруженим напорима запослених и компанија чланица Кока-кола система широм света. Средства обезбеђена добровољним донацијама запослених, отказивањем и преусмеравањем буџета рекламних кампања и промотивних активности биће усмерена Црвеном крсту и Влади Републике Србије. Најугроженијим подручјима до сада је упућена велика количина флаширане воде и конзервиране хране, а волонтери Кока-кола система у Србији до сада су били ангажовани више од 2.000 сати на организацији и формирању инфо центра Црвеног крста Београд и обезбеђивању техничке опреме и људства да се убрза евидентирање евакуисаних.

Кол центру Привредне коморе Србије јавили су се из Рударско металуршко хемијског комбината Трепча, како би на располагање државним органима ставили рударску чету за спасавање од 50 људи, а у фонд за отклањање штете од поплава уплатили су и милион динара.

Јавном предузећу Електромрежа Србије, током борбе за заштиту трафостанице Обреновац помагали су Енергопројект, Транспортшпед, Енергомонтажа, Књаз Милош, ЈП Србијаводе и ЈП Београдводе

Кол центар кризног штаба ПКС

Свим привредницима који желе да пруже помоћ у ванредној ситуацији, а не могу да ступе у контакт са Кол центром Владе Републике Србије, или немају информације о томе како да реализују донацију угроженим подручјима од поплава, убудуће је на располагању и Кол центар Кризног штаба Привредне коморе Србије (ПКС).

Телефони Кол центра су 011 33 00 961 и 011 33 00 962. Информације се могу добити и путем електронске адресе Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПКС апелује на привреднике да наставе са акцијом прикупљања помоћи угроженом становништву са поплављених подручја Србије, као и да сви привредни субјекти који могу одрже процес производње и своје пословне активности, наставе са производњом, пружањем услуга и извозом, како би на тај начин дали свој допринос санирању последица елементарне непогоде поплава и очувању привредног амбијента наше земље.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 26 мај 2014 00:07
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија